Nov Terminator in z njim Arnold Schwarzenegger se je vrnil na velika platna. Foto: EPA
Nov Terminator in z njim Arnold Schwarzenegger se je vrnil na velika platna. Foto: EPA
false
Med drugim se mu je v filmu pridružila tudi zvezdnica Igre prestolov Emilia Clarke, ki se bo tokrat borila brez zmajev. Foto: EPA
false
A ne le Terminator, Schwarzeneggerja čaka nadaljevanje še enega kultnega filma - Conan Barbar. Foto: EPA
Arnold Schwarzenegger
Schwarzenegger še zdaleč ni rekel zadnje v filmskem svetu. Foto: Reuters

Že v prvem napovedniku za film je Schwarzenegger skočil s helikopterja in izrekel že ikonični stavek: "Vrnil se bom." Skok bi lahko v resničnem življenju razumeli kot njegovo vrnitev iz politike v svet akcijskih filmov. Ko se je leta 2003 spustil v boj za ponovno izvolitev za guvernerja Kalifornije, je nepremišljeno izjavil, da bo poskusil vplivati na spremembo ustave, tako da bodo lahko mesto predsednika Združenih držav Amerike zasedli tudi tujci.

Zmagal je z 48,6-odstotno podporo glasov, toda v času drugega mandata je naletel na krute zakonodajne poraze, medtem ko je njegovo vizijo pokopala recesija. Do konca mandata je užival le še 23-odstotno podporo, medtem ko se je dolg Kalifornije skoraj potrojil. V tem pogledu je Schwarzeneggerjeva vrnitev k Terminatorju morda vse prej kot zmagoslavni korak.

A "Schwarzi", ki je posvetil življenje preobračanju skeptikov v sledilce. "Vedno so me podcenjevali, to je bila zame vedno prednost," je dejal v pogovoru za revijo Rolling Stone. "Najčudovitejša stvar na svetu je, če te podcenjujejo," je sklenil.

Kot otrok v povojnem mestu Thal se je zgledoval po bodibilderjih iz ameriških revij. Njegov oče je bil policist in njegov značaj je vplival na Arnolda, da je postal požrešen na denar. Bil je dober pri matematiki, toda k zaslužku ga je pripeljalo dvigovanje uteži. "V dvorani, kjer sem telovadil, smo imeli lesene zidove in včasih sem si zapisoval vse svoje vaje na zid," se je spominjal Schwarzenegger.

Po zmagah na velikih tekmovanjih se je podal v Kalifornijo. Vse misli so bile usmerjene v uspeh. V dokumentarcu Pumping Iron iz leta 1977 se je spominjal nenavadnega odziva na smrt očeta. Dva meseca sta ga ločila od novega tekmovanja, ko je prejel klic mame, ki mu je povedala žalostno novico. Ni prekinil svojega treninga, da bi se udeležil pogreba, pozneje je dejal: "Mrtev je. Ničesar ne moremo storiti."

Zaradi karizme v Hollywood
Toda Schwarzenegger je v nasprotju z drugimi mišičnjaki izjemno karizmatičen, kar ga je pripeljalo v Hollywood in seveda v politiko. "Ko imam govor, se moram igrati z občinstvom," je dejal.

Leta 1986 se je moderni republikanec poročil z Mario Shriver in se pridružil klanu Kennedyjevih (iz katerih izbira Shriverjeva). V zakonu z njo so se jima rodili štirje otroci: dva fanta in dve dekleti (med najbolj izpostavljenimi je 21-letni Patrick - tudi na račun nedavne propadle romance s popzvezdnico Miley Cyrus, kateri je Arnold nasprotoval). Pri vzgoji je želel dati otrokom vse, česar sam ni imel, a hkrati jih ni želel razvaditi. "Zelo je težko, ker sam nisem imel nič, oni pa imajo vse," je priznal.

Ko je leta 2011 prišla v javnost novica, da je Schwarzenegger oče še enega otroka - danes najstnika Josepha -, ki je bil plod afere z družinsko hišno skrbnico, se mu je življenje obrnilo na glavo. Ko se je soočil s Shriverjevo ji je zagotovil: "Še vedno me privlačiš toliko, kot si me na prvem zmenku." A bilo je prepozno. S Shriverjevo sta se ločila in o tem obdobju življenja Schwarzenegger danes ne govori. Razen o dejstvu, da sta si z Josephom blizu.

Brez oziranja nazaj
"Ne razmišljam o tem. Šel sem naprej," je dejal. In res, začel se je sestajati s terapevtko Heather Milligan, ki mu je pomagala pri okrevanju po poškodbi rame. Njegovo življenje danes je podobno življenju upokojenca: kadi cigare, potuje in slika. Še vedno je poln idej, kako bi lahko pomagal državi, v kateri živi - med drugim se tudi ukvarja z vprašanjem, kako bi rešil krizo s pomanjkanjem vode.