Cestne službe zagotavljajo, da so na sneženje pripravljene. V pripravljenosti imajo približno tristo delavcev v 175 vozilih na 15 lokacijah. Foto: BoBo
Cestne službe zagotavljajo, da so na sneženje pripravljene. V pripravljenosti imajo približno tristo delavcev v 175 vozilih na 15 lokacijah. Foto: BoBo
Sneg
Ljubljanske ulice ponoči. Foto: BoBo
Sneg na cesti
Do novega leta bomo zagotovo imeli zimsko idilo. Foto: BoBo
V sredo je zaradi nizkih temperatur za celo državo razglašen oranžen alarm. Foto: Uradna stran
Tako je led v Šempetru pri Novi Gorici vkoval vrtnice. Foto: Ervin Čurlič

Zahodno in osrednjo Slovenijo so sredi dneva zajele prve snežinke. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo ponoči sneženje okrepilo in zajelo vso državo. Največ snega - in sicer od 30 do 40 centimetrov - naj bi zapadlo na Notranjskem in Kočevskem. Cestne službe zagotavljajo, da so na sneženje pripravljene. V pripravljenosti imajo približno tristo delavcev v 175 vozilih na 15 lokacijah.

Zaprti sta cesta čez prelaz Vršič in vesta Volče - Solarji. Na glavni cesti Spodnja Idrija-Godovič-Črni vrh-Col ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje je promet prepovedan za priklopnike in polpriklopnike. Na cestah čez prelaza Ljubelj in Korensko sedlo je na avstrijski strani obvezna uporaba snežnih verig, kažejo podatki prometno-informacijskega centra za državne ceste. Zaradi nizkih temperatur je možnost poledice na izpostavljenih mestih, na mostovih in ob gozdovih.

Padavine so se najprej pojavile na zahodu, v noči na nedeljo pa se bodo še okrepile in razširile na vso Slovenijo. Ob morju je zapihal jugo, v severovzhodni Sloveniji in ponekod na Notranjskem južni veter.

Spremljajte vreme in razmere na cestah tudi prek MMC-ja

.
Ob morju in na Goriškem je zato večinoma deževalo. V nedeljo bodo padavine zjutraj ponehale na Primorskem, šele popoldne in v noči na ponedeljek pa tudi drugod po državi. V hribovitem svetu zahodne Slovenije, na Notranjskem in Kočevskem naj bi zapadlo med 30 in 40 centimetri snega, drugod med 15 in 30 centimetri.

V nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek bo predvsem v zgornjem Posočju in na Gorenjskem severni veter pihal s hitrostjo več kot 70 kilometrov na uro, v severovzhodni Sloveniji pa do okoli 70 kilometrov na uro. Predvsem v nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek utegne biti veter na Gorenjskem in v višjih legah Primorske še močnejši od trenutnih napovedi, ugotavljajo meteorologi.

Do novega leta nas tako čaka vetrovno in zelo mrzlo zimsko vreme. V ponedeljek bo delno jasno in mrzlo, veter bo čez dan slabel. V torek bo spremenljivo oblačno s kratkotrajnimi snežnimi plohami in še bolj mrzlo bo kot v ponedeljek, veter pa se bo prehodno spet nekoliko okrepil.

Povečala se bo nevarnost plazov
V gorah se je v noči na petek ohladilo, zapadlo je tudi nekaj centimetrov snega, ki je pomrznil. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov snega do okoli 110 cm, na 1500 metrov pa od 10 do 15 centimetrov. Drugod je snega manj, prisojna pobočja so marsikje kopna tudi do 2000 metrov.

Snežna odeja je suha, pomrznjena površina je ponekod tudi poledenela. Nekaj je napihanega snega, v osojah pa je sneg slabše preobražen in suh. Na vetru izpostavljenih legah je precej spihan.

Nevarnost snežnih plazov je trenutno še prve stopnje. Snežna odeja je namreč večinoma stabilna in sprijeta. Kakšen manjši plaz se lahko sproži le na strmejših in bolj senčnih pobočjih visokogorja, predvsem na mestih z napihanim snegom in ob veliki obremenitvi snežne odeje. A ker se bo vreme začelo spreminjati, se bo nevarnost snežnih plazov povečala.

Zaradi snega je cesta čez prelaz Vršič zaprta, na glavni cesti Spodnja Idrija-Godovič-Črni vrh-Col ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje je zaradi snega promet prepovedan za priklopnike in polpriklopnike, kažejo podatki prometno-informacijskega centra za državne ceste. Zaradi nizkih temperatur je možnost poledice na izpostavljenih mestih, na mostovih in ob gozdovih.

Sneg je pobelil Evropo
Prihajata mraz in sneg
Sneg je pobelil Evropo
Prihajata mraz in sneg