Če imate težave z lasmi, jih lahko delno omilite z ustrezno prehrano in s pravo izbiro šampona ter nego las. Foto: MMC RTV SLO
Če imate težave z lasmi, jih lahko delno omilite z ustrezno prehrano in s pravo izbiro šampona ter nego las. Foto: MMC RTV SLO

Nekateri znanstveniki menijo, da je uravnotežena prehrana bistvena za zdrave lase, in povezujejo vnos večjih količin sladkorja in maščob z mastno kožo in lasmi. Tudi različna zdravila in bolezni vplivajo na rast las in povzročajo redčenje ali celo plešavost. Ravno tako se izogibajte grobemu česanju, tupiranju, navijalcem, električnim krtačam in sušenju s fenom ter naravnim dejavnikom, kot so UV-žarki, sončna svetloba, klorirana voda v bazenih, morje in onesnažen zrak.

Lase poškodujejo tudi razni kemijski postopki, kot so beljenje, uporaba barv s peroksidom, preparati za trajno in uporaba poceni šamponov za pranje, ki vsebujejo veliko detergenta. S primernimi negovalnimi sredstvi vrnite lasem lesk in izboljšajte strukturo Na videz in strukturo las vplivajo tudi negovalna sredstva, utrjevalci keratina in razni preparati, ki jih nanesete na lase za daljšo obstojnost pričeske.

Lasje in koža so umazani z različnimi snovmi, kot so prhljaj, sol posušenega znoja, ostanki razpršil, gelov, delci prahu idr., zato čiščenju las posvetite dovolj časa, navaja biologinja Jana Osolnik Hromc. Strokovnjaki pravijo, da lahko 120.000 lasnih stebel umijete v nekaj minutah.

Za vse vrste poškodovanih las obstajajo negovalna sredstva, zato se pred nakupom posvetujte, kaj je za vaše lase in lasišče najbolj primerno.

Različne lasne vode, recimo, blažijo srbenje, osvežujejo, pospešujejo prekrvavljenost in dezinficirajo. Na kožo in lase naj bi učinkovala sredstva za lesk in lažje oblikovanje las, ki naj bi hkrati pozitivno vplivala tudi na presuho in preobčutljivo kožo glave. Sredstva za mastno kožo glave pa naj bi zavirala produkcijo loja in ščitila lase pred ponovnim mastenjem.

Loj ščiti pred izsušitvijo
Če imate težave z lasmi, jih lahko delno omilite z ustrezno prehrano in s pravo izbiro šampona ter nego las. Na laseh so po navadi prašni delci, pomešani s soljo od znoja in lojem, tako da samo umivanje z vodo ni dovolj uspešno. Potrebno je šamponiranje. Seveda pa ima loj pomembno funkcijo, saj varuje kožo pred izsušitvijo, ravno tako lase, da ne postanejo suhi in lomljivi. Po umivanju je pomembno, da lasje ostanejo nepoškodovani z nekaj naravnimi maščobami. Preveč temeljito čiščenje lahko odvzame koži in lasišču ves loj, kar povzroča izsušitev. Dobra prekrvavitev prinese več hrane in kisika na lasišče in lase, kar spodbuja njihovo rast in omogoča, da so žleze lojnice dejavnejše. Dotok krvi povečata masaža in toplota, pri čemer se kapilare razširijo in priteče več krvi v kožo.

Poškodovani lasje nimajo leska, so grobi in hrapavi
Cenejši šamponi po navadi vsebujejo več detergenta in lase izsušijo, zato postanejo lomljivi. Do poroznosti las pride zaradi beljenja, barvanja, ravnanja las, ščetkanja itd. Lasje v dobrem stanju so videti prožni in voljni, na otip mehki, z lepim leskom, brez težav si lahko naredite pričesko in jih počešete.

Sami si lahko pripravite zeliščni šampon, ki je primeren za vse vrste las, po receptu Stephanie Tourles v knjigi Negujmo telo naravno.

Sestavine:
2 skodelici (470 ml) destilirane vode
1 žlica (15 ml) zdravilnega ognjiča
2 čajni žlički (10 ml) rožmarina
1 žlica (15 ml) kopriv
2 čajni žlički (10 ml) gabeza
2 žlici (30 ml) kamilic
½ čajne žličke (2,5 ml) eteričnega olja sivke
1 čajna žlička (5 ml) jojobinega olja (izpustite, če imate mastne lase)
½ skodelice (115 ml) naravnega otroškega šampona
Vodo zavrete in odstavite z ognja, nato dodate zelišča in pustite pokrito 30 minut. Precedite v srednjo skledo, dodate eterična olja in dobro premešate, zatem dodate šampon in znova dobro premešate. Nalijete v steklenice in postavite na hladno, da mešanica obdrži svežino. Pred uporabo stekleničko rahlo pretresite, da premešate olje.