"Nismo samo upokojenca obglavili, zavrgli smo ogromno znanja in izkušenj"
Zakaj upokojenci ne smejo delati?
Objavljeno: 16. junij 2017 ob 19:50
LJubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Upokojenci
Kdo pravi, da upokojenci niso več sposobni delati? Foto: BoBo

Marsikateri upokojenec si še želi delati, a je Slovenija verjetno edina država v Evropi, kjer "prepovedujemo in kaznujemo delo upokojenca, ki želi delati in ki je sposoben", opozarjajo upokojenci.

Kako zagotoviti vzdržnost pokojninskega sistema in omogočiti ustrezno finančno varnost ter kakovost življenja vsem generacijam, ob upoštevanju demografskih, ekonomskih, socialnih in okoljskih dejavnikov? To je bilo osrednje vprašanje konference, na kateri so upokojenci razpravljali, v katero smer je treba iti.

"Čeprav smo že upokojenci, bi si še vedno želeli delati," pravita upokojenca Pengov iz Domžal in Milan Vehovec. "Mi v Sloveniji smo morda edina država v Evropi, ki prepovedujemo in kaznujemo delo upokojenca, ki želi delati in ki je sposoben," pravi prvi. "Mi nismo samo upokojenca obglavili, zavrgli smo ogromno znanja in izkušenj, ki jih ne more prenesti na mlajše rodove," pa je dodal drugi.

Dajatvam se ne izogibamo, zatrjujeta. "Tisti del prispevkov, ki ga skozi dohodnino in DDV plačujemo ... nekaj (naj gre) cesarju kot DDV, dohodnina pa bi morala soditi izključno v demografski sklad, ki naj bo dodaten vir za to, kar upokojenci največ potrebujemo."

Profesor Igor Masten se z idejo, da bi upokojenci lahko delali, strinja. "Če je ta trenutek, privlačnost delovnih mest za upokojence prenizka, ga je treba stimulirati z določenimi davčnimi ugodnostmi."

Kako se izogniti stroškom vzdrževanja (pre)velikih hiš?
Številni upokojenci imajo visoke stroške zaradi vzdrževanja velikih hiš. Tudi Kocbek: "Osebno sem že začel razmišljati o tem, da se bom poskusil v poznejšem obdobju preseliti skupaj s kolegi, s katerimi smo že veliko preživeli skupaj, v eno hišo, da jo bomo lažje vzdrževali, tiste svoje prihranke pa izkoristili za to, da si bomo nekaj privoščili."

Ob koncu pa upokojenci, ki si želijo hitrih ukrepov, še poudarjajo: "Ne moremo se samo naslanjati na politiko, kaj bo ona rekla. Tu se moramo vprašati, kaj smo mi sami voljni storiti za svoje boljše življenje."

T. K. B., Urška Valjavec (Radio Slovenija)
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
pikam_dopust
# 17.06.2017 ob 00:04
Kako se izogniti stroškom vzdrževanja (pre)velikih hiš?
Številni upokojenci imajo visoke stroške zaradi vzdrževanja velikih hiš. Tudi Kocbek: "Osebno sem že začel razmišljati o tem, da se bom poskusil v poznejšem obdobju preseliti skupaj s kolegi, s katerimi smo že veliko preživeli skupaj, v eno hišo, da jo bomo lažje vzdrževali, tiste svoje prihranke pa izkoristili za to, da si bomo nekaj privoščili."


Odlično razmišljanje!
V katero hišo se boste pa preselili, druge hiše pa prepustili otrokom, trgu...?
To je tisto, zaradi česar sam ne poznam nikogar, ki bi skupaj z drugimi upokojenci živel v eni hiši (razen doma upokojencev).
Če se že kdo kam seli, se seli v manjše enosobno stanovanje/garsonjero - brez navezave s kolegi itd.
Pa čeprav ta ideja (v izhodišču) sploh ni napačna.
Anves
# 18.06.2017 ob 08:38
Čeprav smo že upokojenci, bi si še vedno želeli delati," pravita upokojenca Pengov iz Domžal in Milan Vehovec. To lahko trdijo predstavniki SLO baby boom generacije, ki se jim izplačujejo pokojnine odmerjene na delovno dobo opravljeno v socializmu in ki so verjetno sedeli po pisarnah in v delovnem času mešali meglo. Tisti , ki so intenzivno delali pa so verjetno že pokojni ali pa toliko starostno iztrošeni, da jim kaj takega ne pride niti na misel.
KajtiMar
# 17.06.2017 ob 22:05
upokojenca Pengov iz Domžal in Milan Vehovec

ni blema - Revoz nujno potrebuje
gispa
# 17.06.2017 ob 08:54
@mirror
Se strinjam, ampak problem je tudi v tem, da mladi ne bomo delali kar nekaj. Ok, sam študiram in delam v turizmu, službo imam tako rekoč že zagotovljeno, verjetno se bom s tem ukvarjal do konca življenja, imam pa tudi veselje do tega. Ampak koliko je mladih, ki študirajo nekaj iz samega veselja, služb pa ni. Seveda je prav, da imamo možnost študija v katerikoli smeri se nam sprdne. To je v primerjavi s 50-100 let nazaj napredek v družbi, težava nastane, ko zmanjka služb. Za družboslovce jih tako rekoč ni, ekonomistov je preveč, računalničarjev je že preveč itn. Poleg tega pa nekateri fino živijo od sociale. Nekateri bolje, nekateri slabše. Delovnih mest je kljub visoki brezposelnosti veliko in kdor je priden (ali rabi denar), mislim da gre tudi kaj drugega delat, kot pa le tisto za kar je izšolan.
Največji problem vidim v tem, da mladi prepočasi dobivamo službe, država pa še dviguje delovno dobo. Ni logike. Bolj bi bilo logično, da bi delovno dobo znižali za par let, da se folk pomeče v penzijo in zaposli mlade po hitrejšem postopku. Res pa je, da potem država potrebuje več denarja za penzije. Pa že sedaj imajo eni mizerne. Smo v enem začaranem krogu. Zato pa mladi odhajamo v tujino, kamor imam tudi sam namen it, le da se imam namen nekoč tudi vrnit. Precej jih pride nazaj, ker tujina pač ni obljubljena dežela, mnogim pa tudi uspe, kar jim tu mogoče ne bi.
Moje mnenje je, da upokojenci ne bi smeli delat in to samo iz tega razloga, da se sprostijo mesta mladim.
AlFe
# 17.06.2017 ob 08:32
Prosim vas, v imenu naših otrok in vnukov, da ne mešate socialo in ekonomijo. Ko se nabere več socialnih ukrepov v ekonomiji, je država fuč. In to je pri nas!

Mladi pa ne dobijo služb predvsem zato, ker gospodarstvo in sploh državo vodijo lopovi. In ne zato, ker penzionisti nočejo v penzijo.
elGoyc
# 17.06.2017 ob 10:02
@mirror
Nekaj firm s katerimi sodelujem zaposljuje, zaradi zgoraj opsani problemov sicer na črno, bivše zaposlene, ki so sedaj upokojenci. Gre za delo v proizvodnji. O tem je razmišljala tudi moja mati, da bi v poslovalnici enega izmed večjih trgovcev urejala naročila po 4 ure dnevno.

Če nekdo zasluži pokojnino, če je oddelal 40 let, zakaj ne more koristiti te pravice in obenem biti zaposlen. Naj gredo davki in prispevki iz naslova zaposlitve in naj hkrati dobi neto izplačilo.
mirror
# 17.06.2017 ob 07:44
Dela po upokojitvi si ne želi nihče od delavcev, ki so delali v tovarnah in za tekočimi trakovi. Dela po upokojitvi si želijo predvsem delavci iz JS, kjer imajo za malo dela in odgovornosti veliko plačo. Žal so ti upokojenci, ki delajo naprej velika težava za mlade, ki ne morejo zaradi njih napredovati. Zato gre mladina v tujino s trebuhom za kruhom. Kdor ima pogoje 40 let dela in vplačevanja v pokojninski sklad naj gre v pokoj, da sprosti mesto mladim.