V Kanalu ob Soči so tovrstno storitev začeli izvajati pred slabima dvema letoma, v Vipavi lani, v Ajdovščini pa starostnike vozijo po nujnih in drugih opravkih že četrto leto. Poleg zavodov Sopotniki in Prostofer so za izvajanje te storitve zaslužni številni prostovoljci, uporabniki pa ne skrivajo zadovoljstva.

 Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Miha Merljak
Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Miha Merljak

V Vipavi so do zdaj opravili 174 prevozov za starejše od 65 let. Renata se je pravkar vrnila s fizioterapije v Ajdovščini: "Ne, druge možnosti prevoza nimam. Storitev Prostoferja uporabljam zdaj prvikrat."

Gregor Lavrenčič je upokojenec in eden od devetih voznikov prostovoljcev: "Rad nudim starejšim uslugo, ker vem, da dobro se z dobrim plača oziroma poplača."

Vipavska občina nameni za te prevoze 9000 evrov na leto, v slabem letu pa so opravili približno 14.000 kilometrov, dodaja koordinatorica Majda Sever. "Največ prevozov opravimo v bolnišnice in zdravstvene domove, tudi v trgovine, do upravnih enot, ne vozimo uporabnikov pa v gledališča, kino."

V Ajdovščini imajo v evidenci 359 uporabnikov in 20 prostovoljcev, vozijo z dvema avtoma, največ – po besedah koordinatorja Matjaža Jazbarja – do zdravstvenih storitev: "In potem še v kakšne trgovine, po drugih opravkih, na primer do frizerjev, tudi na kavo včasih peljemo. Spodbujamo, je zaželena ta čim boljša socializacija."

Na Kanalskem so lani opravili približno 85 prevozov starejših, pravi koordinatorica Klara Golja. "Ni mogoče opraviti zelo veliko prevozov, ker so vsi kraji, krajevne skupnosti precej razdrobljene po občini." Največ poti je do zdravstvenih ustanov, letni strošek te storitve za starejše pa znaša 8000 evrov, še dodajajo na kanalski občini.