Prižigajnje lučk. Foto: MMC RTV SLO
Prižigajnje lučk. Foto: MMC RTV SLO
“Moje srce vriska od radosti, toliko srčkov, kot jih vidimo danes, še nisem videla na kupu,” je radostno dejala Manca Košir. Foto: MMC RTV SLO
Na stotine prižganih lučk. Foto: MMC RTV SLO
Po vsej državi so v različnih ustanovah izdelovali srca. Foto: MMC RTV SLO

Hkrati so v hišo hospica sprejeli na tisoče src, ki so jih v okviru akcije "Srca za hiše hospica" pretekli mesec izdelovali v vrtcih, osnovnih šolah in različnih ustanovah, tudi v ženskem zaporu na Igu. Srca bodo zdaj potovala po vsej državi prek lokalnih odborov hiše hospica.

“Naša akcija je del velikega projekta, ki raste iz meseca v mesec. Želimo si, da bi si upali zagovarjati, da se življenje začne z rojstvom, nadaljuje s smrtjo in potem spet nadaljuje z rojstvom, ker je življenje večno in verjamemo, da smrt ni nekaj, kar moramo odgnati od sebe in tabuizirati,” je dejala Manca Košir, ena izmed prostovoljk v hiši.

“Zato se tukaj družimo, da odpremo svoja srca minljivosti, da sanjamo o novih hišah hospice in da smo hvaležni, ker smo živi. Vsaka naša minuta je lahko zlata, če se tega zavedamo,” je še dejala Koširjeva. Ob tem je poudarila, da so srca simbol njihovega delovanja, kajti kdor ima odprto srce, je del kroženja življenja. "Zato so ta srca naš simbol in bodo potovala po vsej Sloveniji."

Razloge, zakaj sodelujejo v hiši, so navedli tudi nekateri prostovoljci, ki svojo srčnost izkazujejo z delom z umirajočimi. "Sem podaljšana roka domače hiše, predvsem pa, da sem srce za srce," je svoje delo opisala Martina, ki je prostovoljka v hospicu že 16 let. "Imam srečo, da imam veliko srce, da sem ga lahko odprl tudi za hospic," je dejal prostovoljec Matevž, ki v hiši skrbi za psičko Neli, ki jo imajo oskrbovanci zelo radi.

Z akcijo so želeli tudi opozoriti na še vedno nerešeno vprašanje finančnega delovanja Hiše hospica, v kateri sta oskrba in nega s 1. oktobrom 2013 postali brezplačni. Slovensko društvo hospic je nevladna, neprofitna humanitarna organizacija, ustanovljena junija 1995.

Osnovni program društva je oskrba hudo bolnih oz. ljudi z napredovalo kronično boleznijo v sklepni fazi in njihovih svojcev na domu. Prizadevajo si, da bi – tako kot rojstvo – tudi smrt postala naravni element živega, s tem pa naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi.