Po ugotovitvah iz raziskave je nasilja manj, če se starejši vključujejo v socialne mreže in če sta tudi za družinske oskrbovalce zagotovljena pomoč in usposabljanje. Foto: BoBo
Po ugotovitvah iz raziskave je nasilja manj, če se starejši vključujejo v socialne mreže in če sta tudi za družinske oskrbovalce zagotovljena pomoč in usposabljanje. Foto: BoBo
false
Številni upokojenci komaj preživijo iz meseca v meseca, saj so njihove pokojnine izjemno nizke. Foto: BoBo

Eksistencialno najbolj ogrožene so nekdanje kmetice in nekdanje delavke v tovarnah, ki so jih, kot ocenjuje Kožuh Novakova, v zadnjih 20 letih vrgli iz tovarn ali so morale zaradi invalidnosti prej v pokoj. "Toliko govorimo o tem, kaj vse so naredile naše matere. Na vseh koncih in krajih želijo govoriti o mamah, nihče pa ne pomisli, kako preživijo z nizkimi pokojninami," je poudarila.

"Državo pozivam, da nekaj stori za najrevnejše med revnimi," je ob svetovnem dnevu dejala predsednica zveze Mateja Kožuh Novak. "Kar se dogaja, je nasilje države nad državljani," je poudarila in ob tem opozorila, da je omenjene upokojenke z zelo nizkimi pokojninami sorazmerno težko najti, ker so vedno tiho. "Menijo namreč, da jih nihče ne sliši, in zato tudi nikoli ne tarnajo," pravi predsednica ZDUS-a.

Podatki za april kažejo, da je bilo v Sloveniji okoli 1.400 upokojencev, ki so prejeli do 100 evrov pokojnine, med 100 in 200 evri jih je prejelo okoli 16.700, med 200 in 300 evri pokojnine ima okoli 31.500 ljudi, med 300 in 400 evri okoli 49.600, med 400 in 500 evri pa 110.400 upokojencev.

Starejše ženske največkrat žrtve besednega nasilja
Po podatkih policije je kaznivih dejanj nad starejšimi približno 5.000 na leto, njihovo število pa se vsako leto zviša za približno 300.

Po raziskavi Staranje v Sloveniji, ki jo je lani javnosti predstavil Inštitut Antona Trstenjaka, je 7,4 odstotka vprašanih nad 50 let starosti odgovorilo, da je nasilje že doživelo, več žrtev nasilja pa je med ženskami. S skoraj 70 odstotki prevladuje besedno nasilje, z nekaj manj kot 15 odstotki telesno in z dobrimi 10 odstotki ekonomsko nasilje.

Nekaj manj kot 60 odstotkov jih je nasilje doživelo doma, približno petina na delovnem mestu, nekaj manj ko 15 odstotkov pa na ulici. V tretjini primerov so povzročitelji družinski člani, v četrtini primerov pa ljudje, ki jih žrtve poznajo, a niso njihovi sorodniki ali bližnji. V 18 odstotkih primerov so povzročitelji neznanci, v desetini primerov pa sorodniki ali bližnji, ki niso družinski člani.

Po ugotovitvah iz raziskave je nasilja manj, če se starejši vključujejo v socialne mreže in če sta tudi za družinske oskrbovalce zagotovljena pomoč in usposabljanje.

Pobudo za svetovni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi je dala Mednarodna mreža za preprečevanje nasilja nad starejšimi, ustanovljena leta 1997 v Kanadi.