Ples je odlična vadba za vsa življenjska obdobja. Foto: Bojana Lekše
Ples je odlična vadba za vsa življenjska obdobja. Foto: Bojana Lekše
Tečaj
Urška Zajec z udeleženci tečaja nemščine. Foto: Bojana Lekše
Ples
Telesna vadba igra pomembno vlogo pri ohranjanju čilosti. Foto: Bojana Lekše
Dnevni center
Obiskovalke centre z vodjo centra Katjo Krivec (druga z leve) in vaditeljico Majo Gorjup (druga z desne). Foto: Bojana Lekše

V sproščenem poletnem vzdušju smo poklepetali z udeleženci različnih dejavnosti, ki se odvijajo v dnevnih centrih aktivnosti v Ljubljani. Poleg znanja in rekreacije so zaposleni in udeleženci poudarili tudi druženje in pozitivno energijo, s katero odidejo domov. Za starejše je pomemben tudi pretok informacij ter občutek, da niso sami. Mi smo se ustavili na tečaju nemščine in plesnem miksu, kjer so udeleženci skupaj z mentorji strnili svoje misli.

Za uspešno sporazumevanje v tujem jeziku je pomembna konverzacija
"V poletnih mesecih je udeležba manjša, zato si lahko mentor vzame več časa za posameznega udeleženca, kar je dobro za konverzacijske skupine, ki ne smejo biti prevelike. Za ohranjanje jezika je najpomembnejša redna konverzacija, zato na tečaju obravnavamo teme, ki so nam vsem blizu," je o poučevanju nemščine v dnevnem centru aktivnosti dejala Urška Zajec, profesorica nemščine. Ravno tako se udeleženci tečajev največ naučijo v skupinah, v katerih je poudarek na govoru.

"Letos smo v okviru jezikovnih tečajev prvič organizirali angleščino in španščino za popotnike. Tudi na tem področju se osredotočamo na aktivacijo tistih besed, ki jih pravzaprav že poznamo. Velikokrat se zgodi, da nas kakšen tujec na ulici vpraša za smer, mi pa zmrznemo in ne vemo, kaj bi odgovorili, čeprav gre za popolnoma enostavne besede. To je želja tudi pri nemški konverzaciji," je povedala Zajčeva. Dodala je: "Pri angleščini je poudarek tudi na tem, da se znamo pogovarjati o slovenskih znamenitostih, zato ne obravnavamo samo besedišča, vezanega na to, da odpotujemo v druge dežele. Veliko naših članov dobi obiske iz tujine, zato je pomembno, da znajo povedati, kam lahko grejo in kaj je zanimivo v Sloveniji."

Z udeleženci tečaja smo se pogovorili o tem, zakaj so se odločili za učenje nemščine, kaj jim dela težave in kako jih premagujejo.

"Letos sem prvič na konverzaciji, ker uporabljam bolj angleščino, ampak vidim, da občasno potrebujem tudi nemščino. Na morje ne hodim, ker ne smem, zato sem si rekla, da bom koristno izkoristila poletje v našem centru. Vse teme pridejo prav, če malo ponoviš. Besede niso težke, le s slovnico imam malo težav, ampak se trudim, tako da se bom do konca septembra še kaj naučila. Znanja ni nikoli dovolj," je povedala Kristina.

"Nemščino sem se učila v šoli in jo potem uporabljala tudi pri delu, ker sem bila zaposlena na uvozu. Zdaj sem že precej let upokojena, pa človek veliko pozabi. Ne hodim veliko na morje in potem mi pride prav tak tečaj, da osvežiš besede. Če poslušam nemščino, precej razumem, ampak ko pa moraš sam povedati, ti pa zmanjka besed," je svoje misli strnila Stanka.

"Nemščino sem se začela učiti po upokojitvi. Sicer je takrat spomin malo slabši, ampak se trudim, da nekaj odnesem, slovnica mi ne dela težav, ker je pravzaprav slovenska slovnica kopija nemške. Zelo podoben sestav stavka ima v nasprotju z angleščino, ki je čisto drugačna. Imam pa več problemov z besediščem, ker nimam tako širokega znanja. Z našo mentorico sem zelo zadovoljna, tako da hodim tudi med letom, ko je skupina malo večja. Je pa vseeno prijetno, ker nam nemščino podaja na zelo prijeten način in ne hodimo z nekim strahom ali odporom. Imamo se zelo lepo celo leto," je svojo zgodbo delila Stanka.

Spoznavanje plesa na drugačen način
V dnevnem centru na Povšetovi je vodja centrov Katja Krivec povedala, da je v poletnih mesecih še več medgeneracijskega druženja. Ob našem obisku v centru na Povšetovi je bil na urniku ravno plesni miks, pri katerem spoznajo vse plese, in sicer vsakega po malem. "Tokrat smo dale poudarek na salso in sving, danes smo imeli čačača. Najprej pa začnemo z ogrevanjem, da se naučimo stati odprto in samozavestno. S fizičnim udejstvovanjem lahko prebiješ tudi kakšne notranje blokade. Včasih opazim, da so udeleženke še vedno preveč zakrčene, kar se pozna po drži, ki ni ravna," je povedala vaditeljica Maja Gorjup.

"Za ples niso ovire starost, poškodbe ali zdravje, vsak lahko pride in naredi nekaj zase. Moja mama pri 63 letih teče maraton in zato prihajam tudi sem z mislijo, da ne glede na to, koliko si star, lahko narediš vse. Ne vidim let, ampak samo to, da se morajo ene bolj potruditi, druge manj. Vsaka pa dela po svojih zmožnostih," je o delu s starejšimi povedala Gorjupova.

Udeleženke plesnega miksa rade prihajajo na vadbo, ki jim pomeni razgibavanje in spoznavanje telesa. "S to uro pridobimo trenutno miselnost in prebujanje uma s prebujanjem telesa. Z učiteljico Majo bomo postale bolj gibljive in umsko bolj dojemljive, kar si močno želim, ker mislim, da sem nekaj let kar malo zaspala. Zdaj je pa to prebujanje uma, čutenje misli in telesa vrednota. Ples je res nekaj lepega, to je drugačno gibanje, kot sem si ga do zdaj predstavljala. Zdi sem mi, da sem včasih kar hitela nekam, brez razmišljanja in čutenja," je povedala Marica, udeleženka vadbe.

V centrih si lahko zapolnite čas s številnimi prostočasnimi dejavnostmi
Nekateri so v centrih tudi po cele dneve na začetku, ker je toliko zanimivega, nato pa zaradi fizičnih omejitev ne zmorejo in naredijo selekcijo ter izberejo dejavnosti, ki jih res zanimajo.

Majina zgodba o začetku obiskovanja centrov
Svojo izkušnjo o obisku različnih aktivnosti v centrih nam je zaupala Maja, saj se ji je ritem življenja po upokojitvi zelo spremenil. Marsikdo se mora zaradi manjših prihodkov prostočasnim dejavnostim odpovedati ali si poiskati cenejše možnosti.

"V okviru telovadbe se udeležujem vaj za osteoporozo, ki so zelo kakovostne, saj nas vaditelji opozarjajo na pravilno držo, dihanje in drugo, kar opazijo, da delamo napačno. Redno se udeležujem tudi likovne delavnice, saj sem imela že nekaj samostojnih in skupinskih razstav. Znanja sem si kar nekaj pridobila že na delavnicah pri akademskih slikarjih, tu se pa dobro počutim v družbi ljudi, ki imajo enake interese. Delam z akrilom in novi motivi so mi vedno v izziv. Obiskujem tudi pevske vaje. V tej skupini praznujemo rojstne dneve. Boljše je peti uro in pol, kot doma razmišljati o svojih težavah. V prvem letu sem šla pogledat več stvari in na koncu sem se odločila za tisto, kar mi je najbližje. Zdaj me mika keramika. Ni lepšega, da lahko krožnik ali pa samo obesek oblikuješ in pobarvaš, tako kot si si ga sam zamislil.

Moram reči, da se v zadnjih dveh letih še nisem sprijaznila z novim ritmom življenja. Priznam, da sem na neki način hotela pobegniti tej upokojitvi, ker sem bolj aktiven tip. Že med službo sem lahko obiskovala različne aktivnosti, ker mi je časovno zneslo in mi je finančna plat to omogočala, saj pravijo, da je najboljša babica zaposlena babica. Odločila sem tudi za delavnice spomina in logike ter tarok.

V upokojitvi sem sama pri sebi ugotovila, da imam več časa, vendar sem manj aktivna. Nič se ti ne mudi, nič ni nujno – na vseh področjih, tako psihičnem kot fizičnem. Naenkrat imaš čas za pripravo obroka in telovadbo. Vseskozi pa prihajata na plano potlačen stres in bolečina. Izgubila sem dnevni ritem, ker ni nič nujno, zato se na kakšno aktivnost tudi malo prisilim.

Če sklenem, je škoda to, da so ti centri tako razviti samo v Ljubljani, želim, da bi bili tudi v manjših krajih. Obisk res priporočam in pohvalim. Občudujem gospo, ki je prišla po smrti moža in je stara 88 let, saj se z njo srečujeva na treh delavnicah. Tu je res veliko pozitivnih ljudi. Izmenjujejo si izkušnje, informacije, menim, da je obisk centrov dober za fizično in duševno zdravje, poleg tega je prispevek simboličen.

V teh dveh letih ne vem, ali sem naletela na kaj, kar mi ne bi bilo všeč. Tu ni pomembno, kaj si bil prej, ni pomembno, ali prihajaš iz hiše ali podnajemniškega stanovanja. Ena stvar, ki je meni zelo pomagala, je, da smo vsi na ti, vendar se vsi spoštujemo in smo drug do drugega tolerantni. Zelo je dinamično in vedno se pojavi kaj novega. Človek se mora tudi sam poznati. Trenutno vsak dan hodim na telovadbo, zdaj sem začela obiskovati še ples," je delila svojo zgodbo.