5,7 kilometra dolgega teka se je udeležilo okoli 100 tekačev. Foto: MMC RTV Slovenija
5,7 kilometra dolgega teka se je udeležilo okoli 100 tekačev. Foto: MMC RTV Slovenija
false
Koncert Bajage so pripravili z željo po podiranju tabujev v družbi. Foto: RTV SLO

Medgeneracijskega teka, dolgega 5,7 kilometra, se je kljub kislemu vremenu udeležilo okoli 100 tekačev. Tekači, opremljeni z baloni, so se na startu najprej dodobra ogreli, nato pa so naredili krog okoli doma skupaj s stanovalci doma, vključno s tistimi, ki so na vozičku. Nato pa se je štafeta modrosti podala na pot.

Tudi letos, že petič zapored, sta bila na čelu štafete modrosti klena maratonca 84-letni Polde Dolenc in njegova 76-letna partnerica Lojzka Bratuša. Tekli so pripadniki prav vseh starosti, od osnovnošolcev do upokojencev in tako na simbolni ravni tudi letos povezali ne le obe enoti doma, ki deluje na dveh, med seboj skoraj šest kilometrov oddaljenih lokacijah, enoti Tabor in Pobrežje, ampak tudi vse generacije. Vodstvo doma je obljubilo, da bo tovrstnih prireditev in srečanj v njihovih enotah še veliko.

Koncert Bajage
Kot je poročal STA, je že prejšnji četrtek v domu potekal koncert z naslovom Oma, deda & rock'n'roll. Po besedah direktorja doma Marka Slaviča so ga pripravili z željo po podiranju tabujev v družbi. "Na ta način želimo pokazati, da je Danica še kako živa. Ne le Danica kot naša blagovna znamka, ampak tudi naši varovanci."

"To je novost tako za Bajago kot za naš dom in naše varovance, a vidimo, da smo zadeli v polno, ker se naši stanovalci že učijo njegovih pesmi," je pojasnil.

Po besedah Slaviča so takšne prireditve za starejše izjemnega pomena. "To je pika na i k temu, kar nas je ogromno domov v Sloveniji počelo v zadnjih letih. Naredili smo ogromno pri vsebinah, pri tem, da je starejšim v domovih lepo, torej drugače, kot je bilo nekoč," je povedal.

Dom Danice Vogrinec Maribor je največji tovrstni zavod v Sloveniji, saj v njem biva več kot 800 ljudi.

Štafeta modrosti - tek otrok in upokojencev
Štafeta modrosti - tek otrok in upokojencev