Letos prireditev poteka že 46. leto. Foto: Zavod za šport in turizem v občini Kamnik
Letos prireditev poteka že 46. leto. Foto: Zavod za šport in turizem v občini Kamnik
dnevi narodnih noš
Pestro dogajanje se je začelo z odprtjem treh razstav. Foto: Zavod za šport in turizem v občini Kamnik
dnevi narodnih noš
V celotnem času festivala bodo poskrbeli tudi za najmlajše, saj se bodo lahko preizkusili v najrazličnejših aktivnostih. Foto: Zavod za šport in turizem v občini Kamnik
Začel se je festival narodnih noš

Mednarodni folklorni festival velja za največji etnološki festival v Sloveniji in za enega največjih dogodkov na Kamniškem. Dogajanje se je včeraj začelo z odprtjem treh tematskih razstav: Po fotografskih stopinjah Petra Nagliča, avtorja Matjaža Šporarja, sledila pa je razstava Ladine Korbar z naslovom V glini predstavljena oblačila naših prednikov.

Kot zadnja izmed treh se je odprla razstava Niso bili vsi goli in bosi, v kateri je avtorica Andreja Stržinar predstavljala oblačenje otrok v 19. in prvi polovici 20. stoletja.

Pestro bo tudi v prihodnjih dneh
Danes bo na ogled sejem domače in umetnostne obrti ter sejem ustvarjalcev Diversity - express yourself, ki bo za obiskovalce odprt do nedelje.

Zvečer bodo s slovesno prireditvijo festival tudi uradno odprli, zbrane pa bosta nagovorila direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Božena Peterlin in kamniški župan Marjan Šarec. Ob tem bodo nastopili Mestna godba Kamnik, Društvo kamniških mažoretk Veronika in Folklorna skupina Kamnik.

Sobotno dogajanje bosta popestrila nastopa Godbe ljubljanskih veteranov in Ansambla Murni ter predstavitve otroških folklornih skupin. Potekalo bo tudi 11. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš, obiskovalce pa bo zabavala tudi komedija Poštar Jakob ter nastop akademske folklorne skupine France Marolt.

Vrhunec dogajanja v nedeljo
Zvrstili se bodo nastopi tujih folklornih skupin, dogajanje pa bo sklenila množica v narodne noše oblečenih posameznikov in skupin, ki se bodo združili v tradicionalno povorko narodnih noš. Po starem mestnem jedru se bodo sprehodili v spremstvu konjske vprege.

Festival tudi kulinarično obarvan
Na festivalu bo poskrbljeno tudi za najmlajše. V Parku Evropa se bodo lahko preizkusili v plezanju in hoji po vrvi, na Malem gradu pa bodo potekale Veronikine delavnice. V soboto bodo v sodelovanju s Cambridge Slovenija odprli Mednarodni Minimundus.

Vsi obiskovalci pa bodo lahko okušali tipične kamniške jedi iz nabora Okusi Kamnika, med katere spadata tudi trnič in tuhinjska fila.

Začel se je festival narodnih noš