19 slovenskih mest vabi, da jih raziščete peš
Potekali bodo do nedelje
Objavljeno: 5. maj 2017 ob 09:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sprehod
Namesto avtomobila ali javnega prevoza se tokrat odločite za lastne noge (fotografija je simbolična). Foto: BoBo

Do nedelje se lahko v 19 slovenskih mestih in krajih odpravite na sprehod, med katerim naredite kakšen opravek in medtem še poklepetate s sosedi.

Ta konec tedna bodo namreč že enajstič potekali urbani sprehodi Jane's Walk, ki spodbujajo hojo po vsakdanjih opravkih in poudarjajo njen pomen za vitalnost mest.

V Sloveniji urbane sprehode od leta 2011 podpira Inštitut za politike prostora in tudi letos je v organizaciji lokalnih partnerjev napovedano 25 sprehodov v 19 mestih po Sloveniji.

Je vaše mesto na seznamu?
Kot so sporočili z Inštituta za politike prostora, bodo sprehodi potekali v Celju, Idriji, Kočevju, Kopru, Kranju, Krškem, Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, Ptuju, Ribnici, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji Loki, Tolminu, Tržiču in Vojniku. Že sedmič sprehodi potekajo v Ljubljani, šestič pa v Celju, Mariboru in Škofji Loki.

Urbani sprehodi Jane's Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno spopadajo, in omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Ideja zrasla v Kanadi
Sprehode organizirajo in vodijo prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Vodja sprehoda v pogovoru poudarja urejenost prostora z vidika hoje, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja druge udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja. Zaželeno je tudi sodelovanje predstavnikov občine, ker se tako lahko ugotovitve s sprehodov hitreje prenesejo do odgovornih.

Pobuda za urbane sprehode Jane's Walk je zrasla leta 2007 v Torontu, po svetu pa se širi od leta 2009. V Sloveniji je v preteklih šestih letih potekalo že 94 sprehodov, ki se jih je udeležilo več kot 1.800 sprehajalcev. Ključno vlogo pri organizaciji sprehodov imajo krajevne nevladne organizacije in povezani posamezniki.

A. P. J.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
KKorupcija
# 05.05.2017 ob 10:14
Krško?

V Krškem so občinski kreteni pod vodstvom SLS uničili originalno par sto let staro Trapistovsko pot in ker so bedaki raje pokradli denar kot pa skrbeli za kulturno dediščino, pot za tovornjake, ki so jo uporabljali ob gradnji hidroelektrarne enostavno preimenovali v trapistovsko pot, kljub temu, da poteka po čisto drugi trasi.

Kretena Bogoviča, pa so še večji kreteni krčani in nuklearci, ki te bebce volijo poslali za nagrado v Bruselj, takoj za tem, ko je potopil pod gladino reke Save originalno rimsko pot, ki jo je Albanska firma, ki skasira vse posle krške občine, enostavno razsula s pickhamerji, par šiptarjev pa je s kamni iz bližnjega kamnoloma, 3 metre višje kot prej, sestavilo meter širok betonsko kamnit blok, ki naj bi bili ostanki rimske ceste.

Tako da Krškega se izgonite, ni kaj videti. V krškem je celuloza, nuklearka in tona korumpiranih najbolj zabitih občinskih svetnikov v zgodovini Slovenije.
los-t
# 05.05.2017 ob 14:24
KKorupcija, en + za vrhunski izliv gneva, hehe
izo
# 06.05.2017 ob 08:46
glavno, da moramo walke, marshe ipd uvozit iz zda, da se enkrat letno prešpanciramo skozi svoje mesto ali gremo kvazi protestirat..
trolicnez
# 05.05.2017 ob 12:58
Kje so pa npr. Domzale?
zlobniCO2
# 05.05.2017 ob 11:03
Kaj Krško dela na tem seznamu mi res ni jasno.
Dancoman
# 05.05.2017 ob 11:17
Če kdo omenja da je SLS kriv za karkoli v Krškem potem strela prazne Bučke :)
Sicer še nisem bil v Krškem ampak predvidevam da je prav luštno mesto za sprehod.
Sussudio
# 05.05.2017 ob 10:58
V vsakem primeru se bodo nekateri vedno samo pritoževali.
Če se nič ne spremeni bodo kritizirali da vse stagnira in da so politiki nesposobni.
Če se zadeve obnovijo padajo kritike da se krade denar in uničuje kulturno dediščino ker vsaka obnovljena zadeva ni več taka kot originalna.
Če se ne gradijo obvnoznice padajo kritike da gre ves promet skozi kraj, če pa se obvnoznice zgradijo pa padajo kritike da se uničuje bližnja narava, da kraj postaja mesto duhov itd.