Včasih na počitnicah ne gre vse po željah  dopustnikov. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Včasih na počitnicah ne gre vse po željah dopustnikov. Foto: freedigitalphotos.net
Plaža
Običajno potrošniki poslikajo in posnamejo situacijo, ob nepričakovanih doplačilih, ki naj bi bili vključeni v ceno, pa skrbno shranite račune za povrnitev dodatnih stroškov. Foto: Reuters

Sobe niso klimatizirane, nastanijo vas v drug hotel, kot ste ga rezervirali, namesto samopostrežnih obrokov so na voljo postreženi in še marsikaj je lahko razlog za slabo voljo na dopustu. Ko vaša pričakovanja niso izpolnjena in ste za njih plačali, obstajajo pritožbene poti. Kaj v takem primeru storiti, kam se pritožiti in katera dokazila priložiti, da bo pritožba uspešna, je v Svetovalnem servisu na Radiu Slovenija povedala Teja Žnidaršič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Najpogostejši razlogi za pritožbe potrošnikov
Najpogosteje se potniki pritožijo zaradi nastanitve, kar pomeni slabe razmere v hotelih, nezadostno opremo ali slabšo nastanitev, kot so jo pričakovali. Ravno tako so ponekod slabše higienske razmere, na primer menjavanje posteljnine in brisač ter stanje v restavraciji, se pravi čistoča in kvaliteta obrokov. Tretji dejavnik se nanaša na prevoz in delo turističnih vodnikov, kar pomeni velike zamude in slabšo kakovost prevoza, je pojasnila Žnidaršičeva.

Zahtevajte pisne informacije o potovanjih
"Včasih v katalogih oziroma prospektih ni dovolj informacij o destinacijah, zato potrošnikom svetujemo, da se pozanimajo, kaj neko določeno potovanje vsebuje. Takšne podatke je dobro s strani turističnih agencij pridobiti pisno, zato da imate pozneje dokazila, kaj je bil del dogovora," predlaga Žnidaršičeva. Ustne informacije niso nikjer zapisane, zato jih boste težko dokazali. Pred rezervacijo se pozanimajte o stanju hotela, vprašajte, ali je dodatno ležišče primerno samo za otroka ali tudi za odraslo osebo, ima hotel dvigalo, skratka, pridobite informacije o stvareh, ki so pomembne za vas. "Glede prevozov se pozanimajte o prihodu in odhodu letala, ker v samem katalogu to še ni definirano. Zgodi se lahko, da potniki računajo na let v dopoldanskih urah in bodo lahko izkoristili že prvi dan počitnic, na koncu se pa izkaže, da je ta šele zvečer, in tako izgubijo en dan."

Pomembno je tudi to, da pritožbo vložite v roku dveh mesecev po prihodu s potovanja.

Sprememba cene paketa
Agencija ne sme spremeniti cene paketa dvajset dni pred odhodom. "To lahko stori prej, vendar samo v primerih, ko se spremenijo tarife prevoznikov ali menjalni tečaji. Potrošniki imajo možnost, da od pogodbe odstopijo, če se cena spremeni za več kot 10 odstotkov".

Ob pravočasnem odstopu od pogodbe ste upravičeni do povračila stroškov
Pravočasni odstop je vsaj dva meseca pred začetkom potovanja, saj v tem primeru agencija še ni imela stroškov s potovanjem, tako da ji mora potrošnik povrniti le administrativne stroške. "Če odstopite mesec ali manj pred potovanjem, morate plačati delež potovanja (bližje ko ste odhodu, večji je), kar je določeno v splošnih pogojih posamezne agencije, ravno tako, kaj pomeni pravočasni odstop, zato jih dobro preberite", opozarja Žnidaršičeva.

K pritožbi priložite materialna dokazila
Običajno potrošniki poslikajo in posnamejo situacijo, ob nepričakovanih doplačilih, ki naj bi bili vključeni v ceno, pa skrbno shranite račune za povrnitev dodatnih stroškov. "Potrošnikom mora biti že vnaprej znano, kaj je v ceno všteto in vsa morebitna doplačila, na primer fakultativni izleti". Žnidaršičeva predlaga, da zberete čimveč materialnih dokazil, saj imate tako večjo možnost za uspešno rešitev pritožbe. Ob pisanju te si lahko pomagate s frankfurtsko tabelo odškodnin, kjer so vrednosti za določene pomanjkljivosti že vnaprej določene.

B. L.