Vse najboljše, legenda. Foto: REuters
Vse najboljše, legenda. Foto: REuters
Donald Sutherland leta 1970. Foto: REuters
Je oče igralca Kieferja Sutherlanda. Foto: REuters

Njegova močna prezenca je po navedbah portala IMDb večkrat spregledana, to dokazuje tudi to, da je šele pri 75 letih dobil svojo zvezdo na Pločniku slavnih, kar pa ne velja za njegov občudovanja vreden igralski prispevek v več kot 50 let dolgi karieri in 150 odigranih vlogah tako v filmu, gledališču in na televiziji.

Preizkusil se je tako v vlogah bojevnikov v vojnih filmih, kot so Ducat umazancev (1967), Mash (1970) in Kellyjevi junaki (1970), zaigral pa je tudi v uspešnicah, kot so Klute (1971), Invasion of the Body Snatchers (1978) in Navadni ljudje (1980).

Tako za vlogo v Altmanovi politični satiri Mash kot za vlogo v Redfordovi intimni drami Navadni ljudje je bil nominiran za zlati globus, dobil pa ga je za igro v filmih Državljan X (1995) in Path to War (2002). Za vlogo v filmu Državljan X je prejel tudi nagrado emmy.

V začetku stoletja je zaigral v filmih, kot so Prevzetnost in pristranost (2005), Hladni vrh (2003) in Italijanska misija (2003). V zadnjih letih je igral tudi v filmski franšizi Igre lakote, sicer pa nastopa predvsem na gledaliških deskah ter v televizijskih serijah, med drugim v seriji Umazan, seksi denar.

Poročen je s kanadsko igralko Francine Racette, s katero ima tri sinove: Rossifa, Angusa in Roega. V zakonu z drugo ženo Shirley Douglas sta se mu rodila še dvojčka Rachel in Kiefer Sutherland. Drugi se je skupaj z očetom Donaldom pojavil v dveh filmih: Max Dugan Returns (1983) in Čas za ubijanje (1996).