Furmani so v Postojni pričarali duh preteklosti. Foto: Borut Živulović/BoBo
Furmani so v Postojni pričarali duh preteklosti. Foto: Borut Živulović/BoBo
Po postojnskih ulicah so svoje veščine pokazale tudi mažoretke. Foto: Borut Živulović/BoBo

Sprevod furmanov s konji, vozovi in tovorom je potekal po mestnem središču, po Tržaški ulici pa so pot nadaljevali po Jamski cesti do osrednjega prizorišča v Parku Postojnske jame.

Sprevod furmanov je popestrila Postojnska godba 1808 in mažoretke Kulturnega društva Franc Žiberna Povir.

Na cilju pa se je dogajanje šele začelo. Podelili so nagrado za najizvirnejšega furmana ter voz s tovorom - pomerili so se furmani iz Notranjske, Dolenjske, Gorenjske, Krasa, Štajerske in Istre.

Lovske družine z območja Brkinov, Krasa in Notranjske so se pomerile v kuhanju lovskega golaža. Na prireditvi je potekalo tudi tekmovanje v diatonični harmoniki.

Predstavili so žganjekuho
Predstavilo se je več kot 40 razstavljavcev domače in umetne obrti. Med drugimi so razstavljavci predstavili kovaštvo, sedlarstvo, lončarstvo, rezbarstvo, čebelarstvo, zeliščarstvo, sodarstvo, pa tudi izdelavo narodnih noš, vezenje in čipkarstvo, čevljarstvo ter slamnikarstvo. Na prireditvi so posebej predstavili žganjekuho, obiskovalci so lahko žganje tudi pokušali.

V kulturnem delu programa so nastopili folklorna skupina Rak z Rakeka, Vokalna skupina Planta iz Vipave, Društvo ljubiteljev gradu Snežnik in Anton Frbežar – Toni. Dresurno jahanje bodo prikazali člani Konjeniškega kluba Štjak. Celodnevno dogajanje pa bodo zvečer z nastopom sklenilii Manca Špik, Isaak Palma in Hišni ansambel Avsenik.