V skupini jih pleše 12, najstarejša šteje 72, najmlajša pa 59 - povprečna starost Tinc je 64 let. Večina jih prihaja iz občine Kanal ob Soči, prihajajo pa še iz Tolminskega, Goriškega ... Trenirajo v športni dvorani osnovne šole Deskle, treninge imajo enkrat na teden po dve šolski uri. Foto: MMC RTV SLO
V skupini jih pleše 12, najstarejša šteje 72, najmlajša pa 59 - povprečna starost Tinc je 64 let. Večina jih prihaja iz občine Kanal ob Soči, prihajajo pa še iz Tolminskega, Goriškega ... Trenirajo v športni dvorani osnovne šole Deskle, treninge imajo enkrat na teden po dve šolski uri. Foto: MMC RTV SLO
Tince plešejo za dušo, plešejo za zdravje. Foto: MMC RTV SLO

Saj ne delamo špage, stoje na rokah, ne delamo nič takega, konec koncev je to telovadba ob glasbi.

Za vsak nastop tudi posebno oblačilo. Foto: MMC RTV SLO
Pred nastopom je dovolj časa tudi za kakšno šalo. Foto: MMC RTV SLO
Tince v akciji na turističnem sejmu Turizem in prosti čas. Foto: MMC RTV SLO

Skupina 12 upokojenk si je nadela ime po sokrajanki Katarini Marinič - Tinci, najstarejši Slovenki, ki je umrla leta 2010, le en mesec pred 111. rojstnim dnevom.

"Ko smo določale ime, je bilo več predlogov, ki so bila suhoparna, predolga ... Po tem smo si rekli, zakaj se ne bi imenovale po Tinci, ki je trpežna, skromna ženska. Vprašale smo jo, ali se strinja, da se poimenujemo po njej, pa se je strinjala. Bila je zelo vesela," pove predstavnica Tinc Jožica Stanič, ki doda, da so Tince Tinci vsako leto polepšale slavje ob rojstnem dnevu s tistim, kar upokojenke znajo najboljše - s plesom.

Tincam ploskalo na tisoče ljudi
Plešejo povsod, kamor jih povabijo. Lani so imele nekaj več kot 20 nastopov, mi smo si jih letos ogledali dvakrat - prvič na turističnem sejmu Turizem in prosti čas na Gospodarskem razstavišču, drugič pa na festivalu Brda in vino v Goriških brdih, kjer smo se prepričali o vzdušju in aplavzih, ki ga sprožijo upokojene plesalke. Kateri nastop pa se je jim je najbolj vtisnil v spomin: "Pred dvema letoma smo nastopile na Kravjem balu v Bohinju pred osem do deset tisoč ljudmi." O tremi ni bilo govora, če pa se kdaj kakšni malo zatresejo kolena, pa si povejo kakšno šalo.

Nagrada na mednarodnem tekmovanju
Udeležile so se tudi mednarodnega plesnega festivala v Lignanu v Italiji, kjer se v različnih plesih in kategorijah pomerijo tekmovalci iz Italije, Francije, Hrvaške ... "Petkrat smo tam nastopile, enkrat smo celo zmagale v naši skupini - seniorji," ponosno pove Jožica, ki doda, da se letos festivala niso udeležile zaradi bolezni. Poleg naslova pa se tekmovanja rade volje udeležijo, ker tam spoznajo istomisleče, naberejo nove izkušnje. V Sloveniji, kot pove, takšnih tekmovanj na žalost ni: "Nimamo možnosti, nimamo se kam prijaviti."

Nastopile so tudi v Cankarjevem domu, pa na šovu talentov, kjer so se uvrstile celo v polfinale.

Poskočni plesi najboljši
Plešejo vse plese, od tanga do čarlstona in ciganskega plesa, včasih so se bale poskočnih plesov, a kot pove, imajo danes najraje prav te. Da je predstava popolna, pa se vsakemu plesu posebej prilagodijo tudi z oblekami.

V skupini jih pleše 12, najstarejša šteje 72, najmlajša pa 59 - povprečna starost Tinc je 64 let. Večina jih prihaja iz občine Kanal ob Soči, prihajajo pa še iz Tolminskega, Goriškega ... Trenirajo v športni dvorani osnovne šole Deskle, treninge imajo enkrat na teden po dve šolski uri, zdaj pa so na dopustu, saj je šola zaprta, Tince pa so si privoščile tudi dopust.

Tince povsod, kjer se kaj dogaja
Jožica je tudi predsednica društva upokojencev v Desklah in rada bi tudi druge seniorje spodbudila k plesu: "Saj ne delamo špage, stoje na rokah, ne delamo nič takega, na konec koncev je to telovadba ob glasbi." Ples priporoča vsem, že miganje z rameni je dobrodošlo: "Tako kot si nekdo poje pod tušem, tako je s plesom. Plešem, ko pospravljam. To je za zdravje, to je za dušo, se takoj lepše počutiš. Malo te utrudi, ja, ampak stare kosti je treba razmigati."

Ne le pleše, še marsikaj drugega počne Jožica - prekinili smo jo ravno med slikanjem na platno. Nasmeje se in reče: "Če bi vprašali mojega moža, bi rekel, da me ni nikoli doma." Tudi drugim Tincam ni nikoli dolgčas, saj so vse tudi prostovoljke: "Kjer se kaj dogaja, smo Tince vedno zraven."

Vsako leto doma priredijo plesno revijo, kamor povabijo vse prebivalce Deskel, pa plesalce in prijatelje z drugih koncev Slovenije ... Zagotovo bo veselo tudi naslednje leto, ko bodo ob deseti obletnici skupine priredile veliko slavje.

Saj ne delamo špage, stoje na rokah, ne delamo nič takega, konec koncev je to telovadba ob glasbi.