Starejši so povedali, da jih umetniški grafiti z vsebino ne motijo, ne marajo pa raznih pisarij po stenah in vlakih, ki nimajo nobenega smisla. Foto: Radio Slovenija
Starejši so povedali, da jih umetniški grafiti z vsebino ne motijo, ne marajo pa raznih pisarij po stenah in vlakih, ki nimajo nobenega smisla. Foto: Radio Slovenija

Delavnice je izvajal mentor Zujas iz grafitarskega kolektiva 1107, ki je povedal, da so po navadi organizirali delavnice za otroke in mladino ter udeležence do 50 let. Tokrat pa so se je udeležili tudi upokojenci, ki jih je obiskala Lucija Fatur z Radia Slovenija (prispevku lahko prisluhnete tukaj). Na začetku so dobili osnovna navodila, kako držati sprej, koliko mora biti oddaljen od stene, poučili so jih o tehniki barvanja oziroma risanja, na primer kako narediti obrobo in izbrati barve.

Starejši so povedali, da jih umetniški grafiti z vsebino ne motijo, ne marajo pa raznih pisarij po stenah in vlakih, ki nimajo nobenega smisla. Tudi Zujas je povedal, da dobivajo od upokojencev pozitivne odzive. Ena izmed udeleženk je bila Mirjana, ki se je znašla na delavnici risanja grafitov po naključju, saj je prišla s hčerko. "Navdušena sem in mislim, da bom še kdaj kaj naredila, čeprav nimam risarskega navdiha," je povedala in dodala, da dobre grafite rada pogleda.

Tudi upokojenka Milena se je lotila svojega prvega grafita, čeprav je imela nekaj težav: "Četudi ne rišeš dobro, bi lahko pisal, vendar moraš dobiti občutek za stiskanje spreja. Idejo že dobiš, da kaj napišeš, vendar moraš osvojiti tehniko. Dobro je, ker napake lahko prikriješ. Če nekaj narediš narobe, greš z drugim sprejem čez, in to prekriješ, kar je odlično." Če so grafiti narejeni umetniško, jih tudi ona odobrava, razno pisanje po stenah in drugje pa ji ni všeč. Čeprav so bili nekateri malo zadržani in so raje opazovali, je Milena zatrdila, da se ob dobri volji in veselju lahko vsega naučiš, ne glede na leta.