Tom Hanks praznuje 60. rojstni dan. Foto: EPA
Tom Hanks praznuje 60. rojstni dan. Foto: EPA
Tom Hanks
V Hollywoodu velja za enega najuspešnejših in spoštovanih igralcev. Začel je kot igralec v gledališču, nato je igral v televizijskih serijah, že sredi 80. let pa je postal prepoznaven obraz v filmskem svetu. Foto: Reuters

Nekateri so v svetu šovbiznisa zaradi moči in denarja. Sam sem se odločil za igro, ker je zabavno in nisem v ničemer drugem dober. Poleg tega je to najboljše delo na svetu.

false
Poročen je z igralko Rito Wilson. Foto: Reuters
Tom Hanks
Čeprav je star 60, se počuti kot 18-letnik, je povedal v enem izmed intervjujev. Bolečine in druge zdravstvene tegobe odpravlja z jogo, s katero ne pretirava, saj običajno naredi le nekaj razteznih vaj. Foto: Reuters

V Hollywoodu velja za enega najuspešnejših in spoštovanih igralcev. Začel je kot igralec v gledališču, nato je igral v televizijskih serijah, že sredi 80. let pa je postal prepoznaven obraz v filmskem svetu.

Z odmevnimi in zahtevnimi vlogami, ki jih je po mnenju kritikov in občinstva zelo dobro odigral, si je prislužil dva oskarja, sedem emmyjev, pet zlatih globusov in številne druge nagrade ter nominacije. Poleg igranja v filmih se je že uspešno preizkusil kot režiser, pisec in producent.

Z igralskim poklicem se je srečal v gledališču
Odraščal je s starejšim bratom in sestro pri očetu, saj sta se starša pri petih letih ločila, medtem ko je mlajši brat ostal z mamo. V otroštvu so se veliko selili, v šoli pa tudi ni bil priljubljen med učenci. V težave ni nikoli zašel, saj se je vedno pridno učil. Med študijem je začel delati na festivalu Great Lakes Theater Festival v Ohiu. Delo ga je tako pritegnilo, da je z njimi sodeloval tri leta in medtem tudi opustil študij. Leta 1978 je dobil prvo nagrado za najboljšega igralca v Shakespearovi komediji Dva gospoda iz Verone.

V 90. si je prislužil dva oskarja
Zatem ga je pot vodila na televizijske zaslone, vendar mu je vrata v filmski svet odprla vloga v komediji Splash, ki je bila zelo uspešna. Kritiki so bili na njegovi strani, saj je bilo njegovo delo v večini primerov ocenjeno pozitivno. Tako ga je za fantazijsko komedijo Velik (1988) Akademija prvič nominirala za najboljšega igralca. V osemdesetih je igral v več komedijah, med drugim tudi v priljubljeni Turner in Hooch.

V devetdesetih si je z odlično odigranimi vlogami prislužil najprestižnejša priznanja v igralskem svetu. V romantični komediji Joe Versus the Volcano je zaigral z Meg Ryan. V drami Philadephija (1993) je upodobil odpuščenega odvetnika, ki zboli za aidsom, ter si prislužil prvega oskarja. Ob njem je igral še Denzel Washington. Naslednje leto pa je znova dosegel uspeh in oskarja, zlati globus ter nagrado ceha filmskih igralcev za lik Forresta Gumpa. Istoimenski film je prinesel tudi ogromen dobiček ter še oskarja za najboljšo fotografijo in režijo. Uspehi so se vrstili, saj je bil prava filmska uspešnica tudi film Apollo 13. Omeniti moramo tudi pretresljivo vojno dramo Reševanje vojaka Ryana, v kateri je igral stotnika Millerja. Film je osvojil pet oskarjev in zlati globus za režijo in dramo.

Od igre k režiji, pisanju in produkciji filmov
Hanks ni samo igralec, ampak se je preizkusil tudi v vlogi producenta, pisca in režiserja za miniserijo From the Earth to the Moon, nato pa je prvič leta 1996 sam režiral celovečerec That Thing You Do in nekaj let pozneje tudi komedijo Larry Crowne, v kateri je igral z Julio Roberts. Glas je posodil tudi junaku Woodyju v animiranem filmu Svet igrač, in sicer v vseh treh delih, ki smo si jih lahko že ogledali, ravno tako ga bomo lahko slišali v četrtem, ki prihaja na platna čez dve leti.

Tom tudi na odrskih deskah Broadwaya
Leta 2000 je zaigral ob Helen Hunt v filmu Brodolom, leto pozneje v drami Ekstremno glasno in neverjetno blizu in zatem v znanstvenofantastičnem filmu Atlas oblakov. Po navadi se igralci pritožujejo, da jim pogosto ponujajo vloge v samo enem žanru. Hanks zagotovo ni eden izmed njih, saj zavzema prostor v komedijah, trilerjih, dramah in risanih filmih, igral je tudi v dokumentarcih Magnificent Desolation in Evan Almighty, v politični satiri Wilsonova vojna in tudi v znanstvenofantastičnih filmih, na primer Atlas oblakov in v The Circle (2016), v katerem igra z Emmo Watson. Med gledalci je zelo priljubljen, saj ga je pred tremi leti, ko je igral na Broadwayu, po vsaki predstavi čakalo okoli 300 oboževalcev.

Za njim je resnično veliko odigranih vlog, saj smo ga lahko videli v številnih filmih, kot so Terminal, Da Vincijeva šifra, Kapitan Phillips, Reševanje gospoda Banksa in še bi lahko naštevali. Igral je tudi v številnih televizijskih serijah (Electric City, 30 Rock, Pacifik in druge). Ima tako pestro paleto žanrov in likov, ki jih upodablja, da zagotovo vsak gledalec lahko najde nekaj po svojem okusu. Lani smo si lahko ogledali dramo/triler Most vohunov. Na filmska platna pa prihajata triler Inferno in septembra biografska drama Sully, v kateri igra pilota.

V dveh zakonih so se mu rodili trije sinovi in hči
Poročen je bil s Samantho Lewes, s katero sta se leta 1987 razšla. Z njo ima sina Colina, s katerim je igral v komediji Veliki Buck Howard, in hčer Elizabeth. Leto pozneje se je poročil z igralko Rito Wilson, s katero je igral v filmu Volunteers. Skupaj imata dva sinova, in sicer Chestra in Trumana. Pred leti so mu diagnosticirali diabetes tipa 2, zato se mora držati stroge diete, je povedal v enem izmed intervjujev. Že od mladosti prijateljuje z Bruceom Springsteenom, pozneje sta postala dobra prijatelja tudi z Oprah Winfrey. Njegovi najljubši glasbeni ustvarjalci so Elvis Presley, kitarist Patrick Rondat in skupina Alabama Thunderpussy.

Kljub letom se počuti kot najstnik
Čeprav je star 60, se počuti kot 18-letnik, je povedal v enem izmed intervjujev. Bolečine in druge zdravstvene tegobe odpravlja z jogo, s katero ne pretirava, saj običajno naredi le nekaj razteznih vaj. S svojim poklicem je zelo zadovoljen: "Nekateri so v svetu šovbiznisa zaradi moči in denarja. Sam sem se odločil za igro, ker je zabavno in nisem v ničemer drugem dober. Poleg tega je to najboljše delo na svetu." Glede praznovanja rojstnega dne je izjavil, da poleti vsi nekam odidejo in ostane sam, tako da tudi ob praznovanju 60-letnice ne pričakuje, da bo kaj drugače. Najraje bi ga preživel v lenarjenju in užival s pločevinko piva v roki.

Bojana Lekše

Nekateri so v svetu šovbiznisa zaradi moči in denarja. Sam sem se odločil za igro, ker je zabavno in nisem v ničemer drugem dober. Poleg tega je to najboljše delo na svetu.