Takole se je v šahu pomerilo več kot 100 veteranov. Foto: Organizator šahovskega festivala
Takole se je v šahu pomerilo več kot 100 veteranov. Foto: Organizator šahovskega festivala
Udeleženci so odigrali devet kol, vsako je trajalo 15 minut. Foto: Organizator šahovskega festivala
Pomemben vidik festivala predstavlja tudi druženje, poudarja organizator Silvo Krebs. Foto: Organizator šahovskega festivala
Turnirja se vsako leto udeleži več kot 100 udeležencev, močno pa prevladujejo moški. Foto: Organizator šahovskega festivala

Kot je pojasnil pobudnik in organizator šahovskega festivala, 76-letni Silvo Krebs, so pri pripravi letošnjega šahovskega festivala, ki je namenjen druženju šahistov, starejših od 50 let, v ospredje postavili pozitiven učinek šaha na zdravje. Raziskave namreč kažejo, da igranje šaha močno zmanjša pojavnost demence.

"Zagroženo nam je, da bo demenca prizadela vsakega tretjega državljana, starega nad 60 let, in šah je eno izmed znanstveno dokazanih orodij, ki nam pomaga bistriti možgane, obenem pa je tudi čudovit način druženja," je dejal Krebs.

Najstarejši udeleženec festivala, ki ga je organiziralo Turistično društvo Viničar, je bil 85-letni Dušan Šrok iz Doma starejših IDILA.

Za najboljše pokali in denarne nagrade
Najboljši je bil Darko Supančič (letnik 1957) iz ŠK-ja Branik Maribor, drugo mesto je osvojil Vojko Musil (letnik 1945) iz ŽŠK-ja Maribor in tretji Boris Kovač (letnik 1954) iz ŠD-ja Radenska Pomgrad, ki so poleg pokalov prejeli tudi denarne nagrade. V kategoriji žensk, se je na prvo mesto uvrstila Paula Košir iz ŠD-ja Domžale, drugo mesto je pripadlo Veri Jazbinšek iz ŠD-ja Šentjur in tretje Nadi Stankovič iz ŠK-ja Velenje Veplas.

Pomembno je aktivirati možgane
"Izredno sem zadovoljen, da je prišlo toliko šahistk in šahistov iz vse Slovenije. Seveda bi si želeli, da se opogumi več žensk,"
je dejal Krebs. Ob tem je tudi malo v šali dodal. "Sicer nimam podatka, kdo več oboleva za demenco, a moški je, sodeč po udeležbi, danes vsekakor ne bi smeli imeti. Malo šale, vem, da ni tako preprosto. Vsekakor je današnje druženje pokazalo, da je vredno organizirati takšen dogodek in vztrajati kljub krizi." Pomembno se je zavedati, da je, ne glede na uvrščeno mesto, najpomembnejše sodelovati, aktivirati možgane in tako narediti nekaj dobrega za svoje zdravje in počutje, je še dodal.