Moški se z osamljenostjo  spopadajo drugače kot ženske: načeloma  veliko redkeje prosijo za pomoč in podporo. Foto: BoBo
Moški se z osamljenostjo spopadajo drugače kot ženske: načeloma veliko redkeje prosijo za pomoč in podporo. Foto: BoBo

"Po smrti njihovih partnerk družabno življenje moških pogosto popolnoma zamre," je dejala Janet Morrison, izvršna direktorica dobrodelne organizacije Neodvisna starost (Independent Age), ki je izvedla študijo skupaj z mednarodnim centrom International Longevity Centre (ILC-UK).

Po podatkih študije se bo število starejših moških, ki živijo sami, do leta 2030 povečalo na 65 odstotkov. Poročilo z naslovom Vse večja kriza za starejše moške razkriva, da sicer še vedno velja, da je verjetneje, da bodo starejše ženske živele dlje kot njihovi možje, a do leta 2030 naj bi se močno povečalo število moških, ki bodo živeli dlje od svojih žena.

Do takrat naj bi tako v Veliki Britaniji po napovedih samih živelo 1,5 milijona starejših moških - zdaj jih okoli 911.000, poroča BBC.

Moški redkeje prosijo za pomoč
Starejši moški imajo pogosto manj stikov z družino in prijatelji kot ženske njihove starosti, kar pomeni, da so družbeno veliko bolj izolirani. "Hiša je bila vedno polna otrok," pravi 73-letni John, čigar žena se je poslovila pred petimi leti. Kot je še razkrila raziskava, se z osamljenostjo moški spopadajo drugače kot ženske: načeloma veliko redkeje prosijo za pomoč in podporo.

77-letni vdovec Dick ima 13 vnukov in 10 pravnukov, za katere pa pravi, da so zelo zaposleni, in včasih se zgodi, da ga več dni ne obišče nihče. Poskusil je z vključevanjem v različna društva, a se ni počutil najbolje. "Zaradi nekega neznanega razloga ne spadam tja. Počutim se starejšega, kot sem," je povedal. "Najraje je družim, ko se vozim s svojim skuterjem in poklepetam z ljudmi na ulici. Ljudje mislijo, da sem zelo srečen. Saj sem, toda domov se vrnem v prazno hišo."

Ker sta osamljenost in izolacija povezani s pešanjem telesnega in duševnega zdravja, je zelo pomembno, da se vzpostavijo dejavnosti, ki bodo učinkoviteje nagovarjale starejše moške, navaja raziskava. Moški imajo raje dejavnosti, ki kažejo njihovo dolgoletne interese in strasti. "Raje kot da bi šli na kavo, se ukvarjajo s svojimi konjički, v katerih vidijo več smisla."