Oblasti pravijo, da so nemočne pri selektivnih splavih v tako patriarhalni družbi, kot je črnogorska. Foto: EPA
Oblasti pravijo, da so nemočne pri selektivnih splavih v tako patriarhalni družbi, kot je črnogorska. Foto: EPA
Črna gora
Glavno besedo v črnogorski družbi imajo še vedno moški. Foto: EPA

Po podatkih črnogorskega ministrstva za zdravje se v državi na vsakih 100 deklic rodi 110 dečkov, medtem ko je to razmerje v svetu 100 proti 102 ali 104. Največji razlog za tako neravnovesje gre pripisati po poročanju BalkanInsight vse bolj priljubljenim selektivnim splavom v korist moških potomcev.

Vodja nacionalnega Centra za medicinsko genetiko in imunologijo Olivera Miljanović je opozorila, da je selekcija spolov v prenatalnem obdobju skrb vzbujajoč pojav v zadnjih 15 letih.

Po njenih besedah danes številne spletne strani za od 500 do 700 evrov ponujajo zgodnje prepoznavanje spola zarodkov in "zadnji hit" v sodobni medicini je prepoznavanje spola zarodka iz vzorcev krvi matere.

Selektivna prekinitev nosečnosti je v Črni gori prepovedana od leta 2009 in zloraba ugotavljanja spola še nerojenega otroka je kaznivo dejanje. Toda oblasti se pritožujejo, da so pogosto nemočne, ko se nosečnice v želji po moških potomcih odločijo za splav zarodka ženskega spola.

Glavna naloga je osveščanje javnosti
Predsedujoča parlamentarnemu odboru za enakost spolov Nada Drobnjak je prepričana, da se morata država in družba proti temu boriti z osveščanjem prebivalcev.

Že marca je Svet Evrope pozval Črno goro k izobraževanju zdravstvenih delavcev in sprejetju strogih pravil, da bi ustavili selektivne splave. Če so še nedavno nekateri posamezni črnogorski uradniki zanikali razširjenost selektivnih splavov, je vlada za zdaj le oblikovala poseben organ, ki se bo spopadel s tem problemom.

Podatki Prebivalstvenega sklada Združenih narodov (UNPF) iz lanskega leta kažejo, da se Črna gora gleda nesorazmerij med rojstvom dečkov in deklic postavlja ob bok državam, kot so Indija, Albanija, Azerbajdžan in Armenija, še poroča BalkanInsight.