Organizatorji na novinarski konferenci pred  začetkom letošnjega festivala. Foto: RTV Slovenija/Duška Lah
Organizatorji na novinarski konferenci pred začetkom letošnjega festivala. Foto: RTV Slovenija/Duška Lah

Univerza za 3. življenjsko obdobje Velenje, IPAK Inštitut za simbolno analizo in razvoj Velenje, Šaleško pokrajinska zveza društev upokojencev Velenje in Mladinski svet Velenje pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča festival organizirajo že petič. Letošnjo Vsebino so namenili aktualni evropski temi učeče se skupnosti, kot so: Skupnost smo ljudje, Aktivno staranje in medgeneracijska solidarnost, Prostovoljstvo za vse generacije in Evropsko leto državljanov.
Festival še posebej nagovarja skupnosti k negovanju socialnega sožitja med generacijami. Dediščina naše skupnosti je tista, na katere temeljih gradimo generacije, ki v njej sobivamo svojo sedanjost in prihodnost. Zapuščine imamo veliko, pomembno pa je, kako bodo prihodnje generacije nadaljevale in vanjo vtkale novo vrednost. Zavedamo se, da smo ljudje socialna bitja, ki za to, da rastemo in »gradimo«, potrebujemo drug drugega, so zapisali v vabilu.
Mednarodni medgeneracijski festival s svojo inovativnostjo ponuja možnosti konstruktivnega dialoga, srečanja stroke in civilne družbe, predvsem pa uvajanje idej in dobrih praks v skupnosti.

Letos mineva deset let vključitve države Slovenije v Evropsko skupnost. Sočasno je to leto tudi volilno leto za poslance v Evropski parlament. Torej zelo pomembno leto za državljane Slovenije, katerih kakovost življenja je precej odvisna od uspešnosti globalnega gospodarstva in različnih direktiv, ki se sprejemajo v parlamentarnem sistemu Evrope.
Prvi dan festivala so namenili diskusiji na okrogli mizi, na katero so povabili evropske poslance iz Slovenije in jih seznanili s pogledi mladih in tudi starejših na življenje v Evropi. Povabilu sta se odzvali Tanja Fajon in Zofija Mazej Kukovič in odgovarjali na vprašanja Barbare Kelher, predsednice Mladinskega sveta Velenje.

Drugi dan je bil namenjen predstavitvi primerov dobrih praks domačih in tujih strokovnjakov in ustvarjalni delavnici v iskanju možnosti izvajanja novih idej medgeneracijskega sožitja v Sloveniji in v Evropi; zdaj in v prihodnosti.

Festival spremljajo tudi druge dejavnosti:
· Fotorazstava Očem nevidno, študentov Univerze za 3. življenjsko obdobje Velenje, v Galeriji Vile Bianca
· Prikaz EU-projektov, ki trenutno tečejo v Mestni občini Velenje
· Brezplačna kinoprojekcija Festivala Velenje filma "Srečen za umret", v Kinu Velenje v petek, 28. marca ob 16. uri.

"Izražam zadovoljstvo, da so skupaj z nami tudi člani Mladinskega sveta, saj tako izkazujemo solidarnost med različnimi starostnimi skupinami," je dejala predsednica Andragoškega društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Velenje Marija Vrtačnik.

"Veliko težav, ki jih imamo, bi lahko rešili z aktivnejšim delovanjem nevladnega sektorja, starejše generacije imajo izkušenost, znanje in zrelost, mlajše generacije pa potencial, ki ga je treba razvijati z medgeneracijskim sodelovanjem," pravi direktor Inštituta IPAK Velenje dr. Stanko Blatnik.
"Združujemo 13 mladinskih organizacij v Šaleški dolini, izražam pa presenečenje nad delovno vnemo, idejami in navdušenostjo starejših generacij," je ob robu festivala dejala predsednica Mladinskega sveta Velenje Barbara Kelher.