Dovolj spanja, fizična aktivnost, raznolika in kakovostna prehrana so osnovni dejavniki zdravega življenjskega sloga. Zanj se lahko odločite kadar koli, saj je le od vas odvisno, kako se boste počutili na stara leta. Foto: BoBo
Dovolj spanja, fizična aktivnost, raznolika in kakovostna prehrana so osnovni dejavniki zdravega življenjskega sloga. Zanj se lahko odločite kadar koli, saj je le od vas odvisno, kako se boste počutili na stara leta. Foto: BoBo
korenje, sadje, zelenjava, tržnica, rastlina, kuha, kuhanje, zdravje
Če ne jeste dovolj zelenjave, se potrudite in v svoj jedilnik vključite zelenjavo, ki jo imate radi. Ko vam bo to prešlo v navado, si sploh ne boste predstavljali dneva brez vsaj enega obroka z zelenjavo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Znanstveniki pravijo starostnikom, kot je Harry Rosen, superstarostniki: ta naziv je rezerviran za po datumu rojstva visoke starostnike, ki pa so v fizičnem in mentalnem smislu mnogo mlajši, kot kažejo njihovi rojstni datumi. Časopis Huffington Post navaja besede Dana Buettnerja, ki preučuje skupnosti, za katere je značilno dolgo življenje. Rosen je podoben še enemu Američanu, Ellsworthu Warehamu. Star je 98 let, vse do 95. leta pa je opravljal operacije na odprtem srcu. “Pogosto se nanj obrnejo kirurgi in ga prosijo za nasvet. Njegove roke so še vedno mirne in njegov vid odličen."

Biti superstarostnik ne pomeni samo doživeti visoko starost, temveč živeti dolgo in zdravo življenje. “Staramo se, to je naraven proces, toda deloma lahko dodamo leta življenju, še bolj pa lahko damo življenje letom,” pravi dr. David Katz, ki na univerzi Yale vodi preventivni raziskovalni center. “Živeti dobro pomeni, da lahko počnete stvari, ki jih imate radi. Starati se dobro pa pomeni ohranjati možnost, da živite dobro čim dlje.”

Genetika igra le majhno vlogo
Če so vaši starši doživeli visoko starost, je to lahko dober obet, da boste visoko starost dosegli tudi vi, vendar pa ima genetika pri tem le zelo majhno vlogo. Raziskovalci na zdravstveni šoli na bostonski univerzi so odkrili, da genetika predstavljala med 20 in 30 odstotki pri tem, da oseba doživi več kot 86 let, vse drugo pa je odvisno od življenjskega sloga posameznika.

“Kakovostna prehrana, fizična aktivnost, nekajenje, dovolj spanja, odpornost na stres in ljubeznivost oz. ljubezen,” je po Katzevih besedah šest navad, ki pripomorejo k dolgi življenjski dobi oziroma superstarosti.

Pri tem je zanimivo, da idealna teža po Katzevih besedah ni na seznamu stvari za dolgo življenje. Kot pravi, ne gre za to, da teža ni pomembna, vendar pa sta pomembnejša fizična dejavnost in uravnotežena prehrana, ki sta v naših rokah. V svoji knjigi Katz navaja študijo EPIC, ki je pokazala, da imajo moški in ženske, stari med 35 in 65 let, ki se držijo štirih načel (ne kadijo, imajo indeks telesne mase manj kot 30, so fizično dejavni vsaj 3,5 ure na teden in jedo uravnoteženo prehrano, bogato z vlakninami, sadjem in zelenjavo), kar 80 odstotkov manj možnosti, da bodo zboleli za kronično boleznijo.

Zdrav in vitalen življenjski slog prinaša tudi bolj zdrav in vitalen um. “Lepota dejavnikov življenjskega sloga je v tem, da delujejo z roko v roki. Vsak od njih okrepi preostale. Primer: če boste dobro spali, boste imeli več energije za rekreacijo. Če se boste rekreirali, boste utrujeni in boste lažje in bolje spali … Če boste spočiti, vitalni, boste imeli več energije za druženje …"

Še eno pomembno dejstvo, na katero opozarja strokovnjak, je, da raziskave kažejo, da zdrave življenjske navade v 50. in 60. letih posameznikovega življenja povečajo možnosti, da bo živel dlje in bolj zdravo. “Nikoli ni prepozno za pozitivne učinke spremembe življenjskega sloga, tudi pri 90. letih ne,” še pravi Katz. Ob tem dodaja tudi, da so starejši velik vzor otrokom in vnukom. Če boste torej vi dobro skrbeli zase v zrelih letih, se bodo navzeli tega od vas, poleg tega pa to pomeni, da boste lahko dlje uživali v njihovi družbi.