Poleti nosite udobna in hlapna oblačila ter sandale oziroma odprte čevlje. V tem primeru raje oblecite bombažna oblačila in usnjene čevlje, saj znoj hitreje izpari kot pri sintetiki. Foto: EPA
Poleti nosite udobna in hlapna oblačila ter sandale oziroma odprte čevlje. V tem primeru raje oblecite bombažna oblačila in usnjene čevlje, saj znoj hitreje izpari kot pri sintetiki. Foto: EPA
Najučinkovitejši način, da se znebite neprijetnega telesnega vonja je redno umivanje z vodo in milom, v primeru večjih težav tudi večkrat na dan.

Pri nas velja prepričanje, da je telesni vonj nekaj neprijetnega in znak slabe higiene, zato je pogosto razlog za različne šale na ta račun, predvsem v slačilnicah. Proti tej neprijetni nadlogi je kemijska industrija iznašla različna mila, deodorante, dišave in sredstva proti potenju.

Znojenje ohlaja kožo in preprečuje razmnoževanje bakterij
Znoj proizvajata dve vrsti žlez, to so izločevalne žleze (eksokrine) in dišavnice (apokrine). Vseh žlez znojnic je med tremi in petimi milijoni ter so razporejene po celem telesu, največ pa jih je pod pazduhami, na dlaneh, stopalih in čelu. Če ste preveč ogreti, zaradi visokih temperatur, telesne aktivnosti ali vročine v telesu, žleze uravnavajo temperaturo v telesu tako, da oddajajo raztopino vode in soli, ki izhlapeva in ohlaja kožo. Pri zadostnem sprejemanju tekočine in soli se znojenje še okrepi. Poleg tega potenje ovira razmnoževanje bakterij.

Apokrine žleze nimajo nobene povezave z uravnavanjem telesne temperature, se pa odzivajo na to, če ste živčni, jezni, na vročino in izčrpanost. Te žleze proizvajajo znoj, ki je bogat z organskimi snovmi, ki privlačijo bakterije in so razlog za močan vonj. Znanstveniki domnevajo, da so ta vonj v prazgodovini smatrali za spolne signale, ki jih poznamo pri večini živali.

V toplejših dneh, med športno in drugo telesno dejavnostjo izločimo do 1 litra znoja na dan, če greste v savno lahko še bistveno več. Kdaj je znojenje še v mejah normale in kdaj pretirano, boste morali sami oceniti, ravno tako kdaj zdravniku, s katerim se boste pogovorili še o morebitnih drugih simptomih, ki spremljajo znojenje. Zagotovo se ljudje s prekomerno telesno težo znojijo v poletnih mesecih bolj, saj metabolizem generira več toplote, telo pa ga ohlaja s povečanim potenjem. Ž

Ko nas spravi v zadrego neprijeten vonj
Znoj je brez vonja, ko pa pride v stik z bakterijami, ki se pojavijo na koži, pa nastane vonj, značilen za znojenje. Najbolj izrazit je na nogah, pod pazduhami in v dimljah, ker je v teh delih veliko znojnih žlez. Obleka in čevlji prestrežejo znoj in s tem spodbujajo aktivnost bakterij. Za prekomerno znojenje je lahko vzrok tudi pomanjkanje cinka. Neprijeten vonj potu lahko povzroči tudi uživanje nekaterih vrst hrane, kot je čebula in različne začimbe ter zdravila, še posebej zdravilo tamoksifen proti raku. Pri ženskah pa je to lahko menstruacija, vendar se neprijeten vonj lahko odpravi s higieno. Če ima znoj vonj po sadju ali odstranjevalcu laka za nohte, amoniaku ali javorjevem sirupu, je to lahko znak za resno bolezen ali presnovne težave. Neprijeten telesni vonj lahko sprožijo tudi glivice, bolezen jeter, ledvična odpoved, sladkorna bolezen ali težave s prebavili. V tem primeru obiščite zdravnika, da ugotovite vzroke.

Kako ukrotiti to neprijetno težavo?
Najučinkovitejši način, da se znebite neprijetnega telesnega vonja je redno umivanje z vodo in milom, v primeru večjih težav tudi večkrat na dan. Da boste zavrli aktivnost bakterij in s tem neprijeten vonj, se umijte z antibakterijskim milom. Dezodoranti zaradi vsebnosti antibakterijskih sredstev upočasnijo bakterijski delovanje, ne zmanjšajo pa potenja. Če želite znojenje zmanjšati, morate uporabiti sredstvo proti potenju, vendar morate biti vztrajni. Uporabljati ga morate več kot teden dni, da bo viden učinek. Pri uporabi teh sredstev strokovnjaki opozarjajo, da lahko zaradi vsebnosti kovinske soli dražijo kožo. V tem primeru jih ne uporabljajte več oziroma posezite po čem drugem.

Ljudje se hočemo na vsak način znebiti nepotrebnih srag pod majico in na obrazu, vendar je stroka mnenja, da je to naraven proces, ki ga ne bi smeli zavirati z raznimi sredstvi. V primeru hiperhidroze – prekomerno in obilno potenje, vam bodo verjetno predpisali sredstva, ki vsebujejo aluminijev klorid in lahko draži kožo. Beseda hiperhidroza izvira iz grščine in je sestavljena iz dveh besed hyper in hidros, kar pomeni, da voda pronica skozi kožo, ki obdaja telo. Znoj varuje telo pred mrazom, vročino in drugimi dejavniki iz okolja. V alternativni medicini pa obstajajo tablete s klorofilom, ki omilijo moteč telesni vonj. Pod pazduho in med prsti se lahko posipate z jedilno sodo, ki je naravni dezodorant, in pomaga, da se vonj absorbira.

Telesni vonj pa lahko nadzirate tudi s kristalizirano mineralno soljo, ki jo kupite v specializiranih trgovinah. Ravno tako si lahko pomagate z zelišči, in sicer je učinkovito rožmarinovo olje in olje materine dušice, ki jih lahko uporabljate tudi kot antibakterijska sredstva za umivanje. Sicer pa ne izpustite vsakodnevnega umivanja in tuširanja, za pazduhe pa uporabite blag dezodorant ali jedilno sodo.

Če se močno potite, imejte s sabo rezervno majico, redno perite perilo, še posebej nogavice in vsa oblačila, ki so v stiku s kožo. Poleti pa nosite udobna in hlapna oblačila ter sandale oziroma odprte čevlje. V tem primeru raje oblecite bombažna oblačila in usnjene čevlje, saj znoj hitreje izpari kot pri sintetiki. Eden od načinov, da zmanjšate telesni vonj pod pazduho, pa je redno britje.