Ustanove, kjer bodo zaposleni stavkali, se že pripravljajo na spremenjeno organizacijo dela. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Ustanove, kjer bodo zaposleni stavkali, se že pripravljajo na spremenjeno organizacijo dela. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Reprezentativni sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege ter vladna stran so nadaljevali pogajanja. Sindikati so z izkupičkom nezadovoljni in intenzivno nadaljujejo priprave na stavko.

"Izkupiček pogajanj lahko označimo s številko nič. (...) Pogajanja se sicer nadaljujejo v ponedeljek zjutraj. Pripravljeni smo na sklenitev stavkovnega dogovora, medtem ko na vladni strani za zdaj te pripravljenosti ni čutiti," je za Radio Slovenija povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Po oceni ministra za zdravje Janeza Poklukarja so sindikatom danes korektno obrazložili, zakaj so njihovi predlogi, ki izhajajo iz novembra lani sprejetega dogovora, zadostna podlaga za odprtje pogajanj in da je napoved stavke preuranjena. Drugih podrobnosti s pogajanj minister v izjavi za medije ob robu vladnega obiska na Notranjskem ni razkril.

Stavka zaposlenih v zdravstvu se zdi vse bolj verjetna

Predstavniki vladne in sindikalne pogajalske skupine se bodo torej znova srečali v ponedeljek zjutraj. Sindikati od vladne strani pričakujejo protipredlog, iz katerega bo razvidno, da ima dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve.

Vlada namreč tudi po nedavni sindikalni zahtevi po dvigu plač, primerljivim z dvigom plač zdravnikov za šest plačnih razredov, vztraja pri prvotnih pogajalskih izhodiščih, ocenjenih na 5,8 milijona evrov, je izpostavila Ilešič Čujovič.

Poleg dviga plač v sindikatih zahtevajo še sprejetje standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, pa tudi plačilo stavke stavkajočim v višini, kot če bi delali.

Kaj pa bi zadovoljilo sindikate, da bi sredno stavko preklicali? "Eno je, da bodo izhodišča odražala vsaj neko stopnjo spoštovanja do vseh zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, za zdaj stališča, ki jih je sprejela vlada, tega ne odražajo. In, seveda, resno pripravljenost vlade in časovnico, kdaj bodo sprejeti standardi in normativi," je pred pogajanji dejala Ilešič Čujovič.

Sindikati so stavko sicer napovedali zaradi vladnega kršenja dogovora o nadaljevanju pogajanj, ki bi se morala začeti najpozneje 15. januarja, a se to ni zgodilo. Ko je vlada vendarle sprejela pogajalska izhodišča, so sindikati nad njimi izrazili razočaranje, razmere pa so zaostrila še pogajanja z zdravniki in zobozdravniki, s katerimi naj bi vlada dogovorila dvig plač za šest plačnih razredov, nekaterim tudi za sedem.

Bodo zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu v sredo stavkali?