Sorodna novica Pustni čas: ptujska županja oblast predala princu karnevala - a tudi letos ne v živo

"Vzdušje je seveda takšno, kot mora v tem času na Ptuju tudi biti. Kurenti in koranti preganjajo zlo in zimo z dobro voljo in velikim truščem. Predstavljajte si, da naenkrat skače in z velikimi zvonci ropota nekaj sto ljudi. Ljudje so jih veseli, saj ima marsikdo danes tukaj občutek, da ob zimi preganjajo še zloglasno korono, ki smo se je vsi že pošteno naveličali," je poročal novinar TV Slovenija Boštjan Rous.

"Pogrešamo, da jih dve leti ni bilo, zdaj pa mislim, da prinašajo pravo pomlad," je povedal eden izmed obiskovalcev. "Najprej naj odženejo zimo, pa prinesejo veselje, navdušeni smo, to smo čakali."

Sorodna novica Laufarji se vračajo v Cerkno: obtožnica bo prebrana v živo

Kurentovanje na Ptuju poteka vse od sobote in kurenti bodo zadnjo rekli v torek. Do takrat pa bo Ptuj živel v znamenju te slovenske etnološke posebnosti, ki je vpisana tudi v Unescov register nesnovne kulturne dediščine.

V izložbah ptujskih lokalov se bohotijo pustni liki kurentovanja, na voljo so priložnostne pisemske znamke, krofi, del kurentovanja pa so organizatorji preselili tudi na spletne strani, kjer se lahko sprehodite in spoznate to najstarejše slovensko mesto skupaj z vsemi pustnimi liki, ki spremljajo kurente.

"Organizatorji pričakujejo številne obiskovalce tukaj v živo na Ptuju," je za konec poročal Rous.

Potem ko so preteklo soboto v najstarejšem mestu maske prevzele mestno oblast, se je tudi uradno začela najbolj znana etnološko-karnevalska prireditev Kurentovanje.

Zbor kurentov in korantov na Ptuju
Kurenti in kurentovanje