Dejan Bodiroga je ena največjih zvezd evropske košarke vseh časov. Foto: EPA
Dejan Bodiroga je ena največjih zvezd evropske košarke vseh časov. Foto: EPA
Prašičji zaliv
Dogodki v Prašičjem zalivu leta 1961 so razburkali svet. Foto: EPA
Fordov mustang
Mustang je v dolgih letih doživel že veliko predelav. Foto: EPA
Željko Ražnatović
Željko Ražnatović se je rodil leta 1952. Foto: EPA
Roger Wolcott Sperry
Roger Wolcott Sperry je leta 1981 dobil Nobelovo nagrado za medicino skupaj z Davidom Hunterjem Hublom in Torstenom Nilsom Wieslom.
Roger Wolcott Sperry
Sperry je umrl leta 1994.
Elizabeta II.
Elizabeto II. so leta 1982 Kanadčani razglasili za kraljico Kanade. Foto: EPA

Zmajem je zmanjkalo nekaj športne sreče, morda kanček natančnosti v napadu, da bi se uvrstili na zaključni turnir. Gostitelji so sicer dvakrat vodili za osem točk, najprej v prvi četrtini s 24:16 ter na začetku druge z 31:23, toda Union Olimpija jih je vsakič ujela. V 15. minuti je po trojki Jasmina Hukića povedla z 32:31, ob polčasu pa so Katalonci vodili s 40:36.

Še pet minut pred koncem je imela Barca 11 točk prednosti (73:62), ki se je nato močno stopila. Dobro minuto pred zadnjo sireno je bilo 77:73, nato je 21 sekund pred koncem Vlatko Ilievski položil za 77:75. Ljubljančani so naredili prekršek nad de la Fuentejem, ki je na črti prostih metov ohranil mirno roko. Dejan Bodiroga je dosegel 21 točk, Šarunas Jasikevičius pa 16, pri Ljubljančanih je Ilievski prispeval 16 točk. Barca je na zaključnem turnirju osvojila svoj prvi evropski naslov.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 69 je po prvi bitki pri Bedriacumu Vitellius postal rimski cesar.

Leta 1080 je umrl danski kralj Harald III.

Leta 1492 sta španska kraljica in kralj s Krištofom Kolumbom podpisala pogodbo, s katero je dobil dovoljenje, da odpotuje v Azijo po začimbe.

Leta 1696 je umrla francoska pisateljica Marie de Rabutin-Chantal de Sévigné.

Leta 1711 je umrl svetorimski cesar Jožef I.

Leta 1790 je umrl ameriški državnik, pisatelj in izumitelj Benjamin Franklin. Bil je pomembna in vsestranska osebnost v obdobju ustanovitve ZDA in njihovega boja za neodvisnost. Izumil je tudi strelovod.

Leta 1799 je umrl angleški arhitekt Richard Jupp.

Leta 1837 se je rodil ameriški bankir John Pierpont Morgan, ustanovitelj ene največjih in najmočnejših bank v ZDA J. P. Morgan & Co.

Leta 1881 se je v Litiji rodil slovenski alpinist in pisatelj Rudolf Badjura. Kot član alpinističnega društva Dren si je prizadeval za razvoj alpinizma in smučanja. Umrl je leta 1963.

Leta 1882 se je rodil poljski pianist Artur Schnabel.

Leta 1885 se je v Rungstedlundu na Danskem rodila Karen Christence Blixen, pod psevdonimom znana kot Isak Dinesen.

Pisala je fantastične zgodbe in novele o afriškem življenju. Sedem grozljivih zgodb in Moja Afrika pa sta deli, s katerima se je najbolj proslavila. Po zadnji so leta 1985 posneli tudi film, v katerem sta nastopila Meryl Streep in Robert Redford. Pisateljica je umrla leta 1962.

Leta 1894 se je rodil Nikita Hruščov, ki je bil na čelu sovjetske partije in vlade od Stalinove smrti leta 1953 do leta 1964. Zavzemal se je predvsem za mirno sožitje med narodi. Umrl je leta 1971.

Leta 1897 se je rodil ameriški pisatelj in dramatik Thornton Wilder. Njegova dela so nastajala pod močnim vplivom evropske tradicije in kitajskega gledališča.

Leta 1903 se je rodil ruski čelist Gregor Piatigorski.

Leta 1916 se je rodil argentinski nogometni trener Helenio Herrera. Igralsko kariero je končal leta 1945, večinoma je igral v Franciji. V petdesetih letih je bil trener v Španiji, kjer je vodil Atletico Madrid, Deportivo in tudi Barcelono. Nogometaše Interja je popeljal do dveh naslovov evropskega prvaka. Njegov sistem 5-3-2 je temeljil na odlični obrambi, ki je omogočala protinapade. Herrera velja za očeta ''catenaccia''.

Leta 1924 je bil ustanovljen studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), ki je nastal z združitvijo treh samostojnih studiov − Metro Pictures, Goldwyn Pictures in Louis B. Mayer Company.

Leta 1934 se je rodil ameriški televizijski producent in skladatelj Don Kirshner.

Leta 1936 je umrl nizozemski premier Charles Ruijs de Beerenbrouck.

Leta 1937 je bil na Čebinah ustanovni kongres Komunistične partije Slovenije. Na njem so sprejeli manifest s stališči do vseh najpomembnejših političnih vprašanj tistega časa, ki povezuje razredno vprašanje z nacionalnim. Stranka se je leta 1952 preimenovala v Zvezo komunistov Slovenije.

Leta 1941 so v Beogradu na poveljstvu druge nemške armade podpisali kapitulacijo jugoslovanske vojske, kralj in vlada pa sta že pred tem pobegnila iz države. Brezpogojno kapitulacijo sta podpisala nekdanji zunanji minister Cincar Marković in divizijski general Janković.

Leta 1942 je umrl francoski fizik in Nobelov nagrajenec Jean Perrin.

Leta 1945 je ameriški polkovnik Boris T. Pash v nemškem mestu Strassfurt zasegel pol tone urana, s čimer je želel preprečiti Sovjetom, da bi izdelali atomsko bombo.

Leta 1946 se je rodil nemški biolog in dobitnik Nobelove nagrade za medicino Georges J. F. Kohler.

Leta 1948 je umrl japonski premier baron Kantaro Suzuki.

Leta 1952 se je v Brežicah rodil Željko Ražnatović - Arkan, srbski "poklicni kriminalec", pozneje pa paravojaški vodja in obtoženec za vojne zločine.

Leta 1960 je umrl ameriški glasbenik Eddie Cochran.

Leta 1961 je okoli 1.400 kubanskih beguncev pod vodstvom Cie izvedlo neuspešno invazijo v Prašičjem zalivu na Kubi. Američani so napadli, ker so izvedeli, da ima Sovjetska zveza na Kubi jedrsko orožje. Po tem dogodku je sovjetski predsednik Nikita Hruščov obljubil, da bo orožje umaknil, ameriški predsednik John F. Kennedy pa, da ZDA ne bodo napadle Kube in da bo umaknil jedrsko orožje iz Turčije. Kubanska kriza velja za najnevarnejši trenutek hladne vojne.

Leta 1964 je na svetovnem sejmu podjetje Ford Motor Company predstavilo nov model avtomobila – ford mustang.

Leta 1964 je Jerrie Mock postala prva ženska, ki je obletela svet.

Leta 1967 je umrl ameriški džezovski trobentač Red Allen.

Leta 1969 se je rodil perujsko-ameriški igralec Henry Ian Cusick.

Leta 1969 je bil Sirhan Sirhan obsojen za umor Roberta F. Kennedyja.

Leta 1969 so na Češkoslovaškem odpustili vodjo komunistične stranke Alexandra Dubčka.

Leta 1970 se je Apollo 13 po nesreči vrnil na Zemljo.

Leta 1972 se je rodila ameriška filmska, gledališka in televizijska igralka Jennifer Garner (poročena Affleck).

Leta 1972 se je rodila ameriška igralka Jennifer Garner.

Leta 1974 se je rodila angleška pevka in nekoč članica dekliške skupine Spice Girls Victoria Adams

Leta 1975 so Rdeči Kmeri zavzeli kamboško prestolnico Phnom Penh in prisilili vlado k vdaji.

Leta 1982 so v Kanadi angleško kraljico Elizabeto II. razglasili za kraljico Kanade.

Leta 1994 je umrl ameriški nevrobiolog in nobelovec Roger Wolcott Sperry.

Sperry je skupaj z Davidom Hunterjem Hublom in Torstenom Nilsom Wieslom leta 1981 dobil Nobelovo nagrado za medicino. Rodil se je 20. avgusta 1913 v Hartfordu, ameriška zvezna država Connecticut. Njegova starša sta bila Francis Bushnell in Florence Kraemer Sperry, Roger pa je imel tudi brata Russlla Loomisa.

Ko je bil Roger star 11 let, mu je umrl oče. Po končani srednji šoli je Sperry nadaljeval šolanje na kolidžu Oberlin. Leta 1935 je diplomiral iz angleškega jezika, dve leti pozneje pa je magistriral iz psihologije. Leta 1941 je doktoriral na univerzi v Chicagu.

Postdoktorske raziskave je opravljal skupaj s Karlom Lashleyjem na univerzi Harvard. Preden se je začel ukvarjati s svojimi raziskavami, so znanstveniki ugotovili, da je velik del možganov nediferenciran in zamenljiv. V svojih prvih raziskavah je Sperry želel dokazati, da se znanstveniki motijo in da se možgani, ko so enkrat razviti, ne spreminjajo, možganske celice pa ne nastajajo več.

V svojem delu, za katero je bil nagrajen z Nobelovo nagrado za medicino, je Sperry ločil corpus callosum – del možganov, ki prenaša signale med levo in desno možgansko polovico, da bi pozdravil epilepsijo. Skupaj s svojimi sodelavci je nato epileptike testiral na različne načine in z nalogami, za katere se je vedelo, da jih opravlja določena polovica možganov – ali leva ali desna. Dokazali so, da imata obe polovici možganov neodvisno zavest.

Leta 1949 se je Sperry poročil z Normo Gay Deupree, s katero sta imela sina Glenna Michaela in hčerko Janet Hope.

Leta 1996 je Bojan Prašnikar postal novi trener nogometašev Maribora. Prašnikar je podpisal pogodbo do konca prvenstva in še za naslednji dve leti. Z njegovim prihodom se je začel pravi razcvet vijoličastih. Leta 1997 so osvojili prvi naslov državnih prvakov, avgusta 1999 pa je Prašnikar izpolnil tudi velike sanje, Maribor se je namreč uvrstil v Ligo prvakov.

Leta 1996 so nogometaši Ajaxa v povratnem srečanju polfinala Lige prvakov v Atenah premagali Panathinaikos s 3:0 (1:0) in se s skupnim izidom 3:1 uvrstili v finale. Nizozemci so s prepričljivo igro v Atenah popravili vtis s prvega srečanja, ki so ga presenetljivo izgubili z 0:1. Jari Litmanen je zadel že v 4. minuti in tako izničil prednost nogometašev Panathinaikosa iz prvega srečanja. Po drugem zadetku istega igralca v 77. minuti je bilo upov Grkov na finale konec. Usodo domačih pa je v 86. minuti dokončno zapečatil še Wooter in 74.000 gledalcev je razočarano zapustilo olimpijski stadion v Atenah. Ajax je v finalu v Rimu izgubil z Juventusom.

Leta 1998 je umrla ameriška fotografinja, aktivistka in glasbenica Linda McCartney.

Leta 1999 so rokometaši Barcelone še četrtič zapored postali evropski prvaki. V povratni finalni tekmi so z 29:18 (14:7) premagali zagrebški Badel 1862. Prva tekma se je končala brez zmagovalca (22:22). Rafael Guijosa je (7 golov) in Demetrio Lozano (6 golov) sta bila junaka pred 5.000 gledalci v dvorani Blau Grana, pri gostih je Zlatan Saračević dosegel 4 gole.

Leta 2002 je Slovenija v prijateljski nogometni tekmi na stadionu za Bežigradom z 1:0 premagala Tunizijo. Varovanci Srečka Katanca so brez treh standardnih igralcev (Džoni Novak, Željko Milinovič, Sebastijan Cimerotič) odigrali zelo solidno tekmo in bi si vsaj po priložnostih zaslužili višjo zmago. Edini zadetek je v 23. minuti dosegel Miran Pavlin.

Leta 2002 so bili v Afganistanu ubiti štirje kanadski vojaki. Nanje sta streljali dve letali F-16 ameriške vojske. Te štiri smrtne žrtve so prve kanadske vojaške žrtve po korejski vojni.

Leta 2003 je Barcelona v 6. krogu drugega dela Evrolige premagala Union Olimpijo z 79:75. Katalonci so se uvrstili na Final four.

Leta 2004 je umrla indijska igralka Soundarya.

Leta 2011 David Ferrer ni bil kos Rafaelu Nadalu v finalu teniškega turnirja v Monte Carlu. Takratni najboljši igralec sveta je na poti do sedmega monaškega naslova ugnal rojaka 6:4 in 7:5.