Policisti v zaščitnih oblekah v okolici poškodovane nuklearke še vedno iščejo žrtve. Foto: EPA
Policisti v zaščitnih oblekah v okolici poškodovane nuklearke še vedno iščejo žrtve. Foto: EPA
Hillary Clinton
Clintonova je glavno zaveznico v vzhodni Aziji pozvala, naj kljub reševanju krize doma ostane dejavna tudi v mednarodni skupnosti. Foto: Reuters

Kot so dejali, želijo v treh mesecih zmanjšati stopnjo radioaktivnega sevanja, v prihodnjih treh do šestih mesecih pa ohladiti reaktorje. Po tem obdobju nameravajo vso nuklearko zavarovati in zasuti.

TEPCO se opravičuje
V petek je stopnja sevanja v morju v okolici drugega reaktorja znova za 6.500-krat presegla dovoljeno stopnjo. Predsednik TEPCA Cunehisa Kacamata je zatem dejal, da želijo po devetih mesecih vse domačine, ki so jih evakuirali, čim prej znova preseliti v njihove domove.

"Iskreno se opravičujemo za vse težave. Obljubljam, da delamo vse, da se kriza ne bi še zaostrila," je dejal. Družba namerava sicer v enega izmed reaktorjev spustiti dva daljinsko vodena robota, ki bi preverila sevanje in temperaturo v objektu.

V načrt obnove vključene tudi ZDA
V Tokiu je bila tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je japonskim oblastem obljubila nadaljevanje ameriške podpore pri obnovi po uničujočem potresu in cunamiju. Japonski zunanji minister Takeaki Macumoto je po srečanju dejal, da se bodo podjetja iz obeh držav sešla na pogovorih o tem, kako najučinkoviteje pomagati.

"Naredili bomo vse, da vam pomagamo v tem času preizkušenj," je Japoncem obljubila Clintonova, ki je v Tokio prišla iz Južne Koreje. Njen japonski kolega Macumoto pa je povedal, da bo Japonska oblikovala načrt popotresne obnove, na podlagi katerega želi v sodelovanju z ZDA in drugimi državami kar najhitreje obnoviti državo.

Ob robu obiska Clintonove so se tako že sešli člani ameriške in japonske gospodarske zbornice, ki skušajo ugotoviti, kje so možnosti sodelovanja.

V katastrofi je po uradnih podatkih sicer umrlo več kot 13.000 ljudi, še 14.000 je pogrešanih.