Kip Valentina Vodnika, ki ga je izdelal kipar Alojz Gangl. Foto: Narodna galerija
Kip Valentina Vodnika, ki ga je izdelal kipar Alojz Gangl. Foto: Narodna galerija
Felix Mendelssohn Bartholdy
Zaradi spreminjanja glasbenih okusov in antisemitističnih nagnjen so Mendelssohnova dela na koncu 19. stoletja in začetku 20. stoletja utonila v pozabo, danes pa spet velja za enega najbolj priljubljenih skladateljev romantičnega obdobja.
Jean-Baptiste Biot
Jean-Baptiste Biot je umrl na današnji dan.
Stol Alvarja Aalta
Alvar Aalto je eno izmed vodilnih imen slovite finske šole oblikovanja in arhitekture.
Hugo Junkers
Nacisti so ga leta 1934 obsodili na hišni zapor, kjer je tudi umrl.
Pretty Boy Floyd
Njegov prvi znan rop je bil rop pošte 22. oktobra 1934, ko je ukradel 350 dolarjev v penijih.
Doktor Janez (podoba priletnega ženina Ivana Tavčarja) in Presečnikova Meta iz filma Cvetje v jeseni. Ni jima bilo dano, da bi postala »mož in žena vse življenje« kot je to uspelo Ivanu Tavčarju in Franici Košenina.
Le kdo se ne bi spomnil nepozabne Klopčičeve ekranizacije Tavčarjevega Cvetja v jeseni? Doktor Janez - igral ga je Polde Bibič - že nekoliko prileten in mestnega življenja naveličan odvetnik se za nekaj tednov odpravi na obisk k svojemu sorodniku Presečniku (Bert Sotlar), bogatemu kmetu v hribovskem zaselku. In tam seveda spozna Presečnikovo hčerko, Meto (Milena Zupančič), na katero kar naenkrat ne more več nehati misliti. Foto: Fotografija iz revije Stop (1973).
Ritchie Valens
Valens je bil star 18 let, ko je umrl v letalski nesreči. Njegova najbolj znana pesem je La Bamba.
Jaser Arafat in Mahmud Barak
Arafat je bil 3. februarja 1969 izvoljen za predsednika PLO-ja. Foto: EPA
John Cassavetes
John Cassavetes je slovel po tem, da se je pri režiji pogosto zanašal na sposobnosti improvizacije.
Karla Faye Tucker
Stara je bila 23 let, ko je njen zločin šokiral Američane.

V kmečko-obrtniški družini v Zgornji Šiški blizu Ljubljane rojeni Valentin Vodnik je med drugim pisal Veliko pratiko in Malo pratiko (1795-1806). V letih 1797-1800 je dvakrat tedensko izdajal prvi slovenski časopis Lublanske novice. Leta 1799 je izšla knjiga Kuharske bukve, leta 1818 pa Babištvo, priročnik za porodničarke. Napisal je več učbenikov za osnovne šole in nižje gimnazije. Te so prišle ob pomanjkanju učnih knjig v času Ilirskih provinc še kako prav, pomagale pa so vsaj k delni uresničitvi zamisli o pouku v slovenskem jeziku.

Pesniti je začel pod Pohlinovim vplivom. Svoje prve pesmi je objavljal v zborniku Marka Pohlina Pisanice, med katerimi je bolj znana Zadovolne Krajnc, razsvetljenska hvalnica preprostemu Slovencu. Prvo slovensko pesniško zbirko Pesme za pokušino je izdal leta 1806.

VEČ ZGODOVINE
Prvi program Radia Slovenija:
Na današnji dan.

Drugi dogodki na današnji dan ...


Leta 1338 se je rodila Jeanne de Bourbon, žena francoskega kralja Karla V.

Leta 1451 je umrl otomanski sultan Murad II., nasledil ga je sin Mehmed II.

1468 je umrl Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, izumitelj umetnosti tiskanja s premičnimi črkami. Izdal je prvo tipografsko delo, Sveto pismo na 1.282 straneh. Gutenberg naj bi se ukvarjal tudi z bakrorezom skupaj z umetnikom, znanim pod imenom Mojster igralnih kart.

Leta 1488 je portugalski raziskovalec Bartholomeu Diaz pristal v Mossel Bayu, potem ko je obplul Rt dobrega upanja.

Leta 1601 je bil zadušen upor Uskokov v Senju. Turkom in Benečanom so se upirali celo stoletje. V času Ferdinanda II. je Senj leta 1652 postal svobodno mesto, sto let pozneje pa je postal del avstrijskega primorja.

Leta 1690 so v Massachusettsu natisnili prvi papirnati denar na ameriških tleh.

Leta 1783 je Španija priznala neodvisnost ZDA.

Leta 1809 se je rodil Felix Mendelssohn Bartholdy, ki ga je njegov skladateljski kolega Robert Schumann imenoval za "Mozarta 19. stoletja". Veljal za čudežnega dečka, pozornost je prvič zbudil pri devetih letih - kot pianist. Pri 17 letih je napisal uverturo k Shakespearjevemu Snu kresne noči. Številna potovanja so ga vodila v Italijo, Francijo in Anglijo. Leta 1835 je prišel v Leipzig, kjer je bil dvanajst let na čelu orkestra Gewandhaus, ustanovil pa je tudi prvi nemški konservatorij. Umrl pri komaj 38 letih. V Nemčiji ni dobil zasluženega priznanja, saj njegov uspeh, priljubljenost in judovske korenine niso bili všeč stanovskemu kolegu in esejistu Richardu Wagnerju. Ta ga je le tri leta po njegovi smrti očrnil s protijudovskim pamfletom Judovstvo v glasbi (Das Judentum in der Musik). S tem se je začelo skoraj sto let trajajoče obdobje, v katerem so zavračali njegovo glasbo.

Leta 1815 so v Švici odprli prvo komercialno sirarno.

Leta 1830 se je rodil angleški premier Robert Arthur Talbot Gascoyne-Cecil, tretji markiz Salisburyjski.

Leta 1830 so v Londonu podpisali protokol, s katerim je bila kraljevini Grčiji zagotovljena popolna samostojnost.

Leta 1845 se je rodil slovenski književni zgodovinar in indolog Karel Glaser.

Leta 1859 se je rodil nemški letalski konstruktor, oče štuke Hugo Junkers. Umrl je na današnji dan leta 1935.

Leta 1862 je v Parizu umrl francoski fizik, astronom in matematik Jean-Baptiste Biot. Biot, ki se je rodil 21. aprila 1774, je leta 1800 postal profesor fizike na Francoskem kolegiju in s komaj 29 leti postal član Francoske akademije znanosti. Raziskoval je polarizacijo svetlobe v kemijskih raztopinah, kot prvi je odkril optično razliko sljude. Zato so njemu v čast imenovali mineral biotit. Leta 1804 je z balonom na topli zrak poletel na višino 6.000 metrov, med poletom pa je z Gay-Lussacom raziskoval ozračje in lastnosti zraka na različnih višinah. Jean-Baptiste Biot se je ukvarjal tudi s povezavo med električnim tokom in magnetizmom. Skupaj s Felixom Savartom je leta 1820 postavil Biot-Savartov zakon, po katerem lahko iz jakosti toka, ki teče skozi neko žico, izračunamo jakost magnetnega polja v okolici toka.

Leta 1867 je princ Mucuhito postal japonski cesar in prevzel ime Meidži.

Leta 1872 se je rodil makedonski revolucionar Goce Delčev, organizator makedonskega revolucionarnega gibanja v 19. stoletju. Umrl je leta 1903.

Leta 1874 se je rodila ameriška pisateljica Gertrude Stein. Umrla je leta 1946.

Leta 1889 se je rodil danski filmski režiser Carl Theodor Dreyer.

Leta 1898 se je rodil finski arhitekt Alvar Aalto.

Leta 1911 se je rodil ameriški igralec Robert Earl Jones.

Leta 1904 se je rodil ameriški gangster Pretty Boy Floyd.

Leta 1913 so v ZDA sprejeli 16. amandma k ustavi. Tako je lahko zvezna vlada naložila vsem ameriškim državljanom plačilo davkov od dobička.

Leta 1916 je v Ottawi pogorela stavba parlamenta.

Leta 1916 so v züriškem kabaretu Voltaire predstavili novo umetnostno smer - dadaizem.

Leta 1918 so odprli najdaljši predor na svetu Twin Peaks Tunnel, namenjen izključno tramvajem. Dolg je bil 3.633 metrov.

Leta 1924 je umrl ameriški predsednik in Nobelov nagrajenec za mir Woodrow Wilson.

Leta 1929 je umrl slovenski pisatelj Milan Pugelj.

Leta 1931 je Novo Zelandijo stresel močan potres, ki je zahteval 258 žrtev. Ta potres velja za najhujšo naravno katastrofo te države.

Leta 1933 se je v Mariboru rodil slovenski gledališki in filmski igralec Polde Bibič. Njegov igralski opus obsega več kot 145 naslovov gledališkega repertoarja, nad 200 radijskih iger, nastopil je v 36 filmih (Cvetje v jeseni, Kekec, Moj ata, socialistični kulak ...), 43 TV-dramah, 23 TV-serijah in treh kratkih študentskih filmih. Na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je bil profesor za dramsko igro, vrsto let pa je bil tudi predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med njimi Borštnikov prstan (1985), Župančičevo nagrado (1974), srebrni znak svobode Republike Slovenije (1996) in Sterijevo nagrado v Novem Sadu (1984). Napisal je tudi več avtobiografskih knjig - Igralec in Pravljičar sta med bolj znanimi - ter popisal več spominskih zapisov o predhodnikih in sodobnikih iz gledališkega sveta. V spomin se je zapisal "kot igralec širokega karakternega obsega in za možatost nenavadno tople človečnosti". Umrl je 13. julija 2012.

Leta 1947 je Percival Prattis postal prvi afriško-ameriški novinar, ki je lahko poročal iz Bele hiše in senata.

Leta 1950 se je rodila ameriška igralka Morgan Fairchild.

Leta 1959 je strmoglavilo letalo, na katerem sta bili tudi glasbeni legendi Buddy Holly in Ritchie Valens. Nesreča se je zgodila v ZDA v hudem snežnem metežu, ki je povzročil strmoglavljenje majhnega potniškega letala z glasbeniki Buddyjem Hollyjem, Ritchiejem Valensom in The Big Bopperjem na krovu. Nesreče ni preživel nihče. Tej tragični nesreči, ki je za vedno zaznamovala zgodovino ameriške popglasbe, je pesem American Pie posvetil folkrocker Don McLean. Besedilo skladbe, ki je postala prava uspešnica, je zgodba o "dnevu, ko je umrla glasba".

Leta 1960 je umrl italijanski pevec in igralec Fred Buscaglione.

Leta 1964 je umrl angleški arhitekt sir Albert Richardson.

Leta 1966 je sovjetsko plovilo Luna 9 kot prvi izdelek človeških rok uspešno pristalo na Luni.

Leta 1967 so v zaporu Pentridge v Melbournu usmrtili Ronalda Ryana. Ryan je bil zadnji zapornik v Avstraliji, ki so ga usmrtili.

Leta 1969 so na palestinskem narodnem kongresu v Kairu za predsednika Palestinske osvobodilne organizacije izbrali Jaserja Arafata.

Leta 1976 se je rodila avstralska igralka Isla Fisher.

Leta 1984 se je eden izmed vesoljcev, ki so s plovilom Challenger odpotovali v vesolje, prvi sprehodil v vesolju, ne da bi bil privezan.

Leta 1989 je zaradi kapi P. W. Botha odstopil z mesta predsednika Južnoafriške republike.

Leta 1989 je umrl ameriški filmski igralec in režiser John Cassavetes.

Leta 1996 je umrla ameriška igralka Audrey Meadows.

Leta 1998 so v Teksasu po letu 1984 usmrtili prvo žensko; to je bila Karla Faye Tucker. Tuckerjeva, ki je bila takrat odvisna od mamil in prostitutka, je 13. junija 1983 skupaj s svojim fantom, takrat 38-letnim Danielom Ryanom Garrettom, na grozovit način ubila dva človeka. Pozneje je dejala, da ji je ubijanje povečalo spolno slo. Tega dne sta obiskala svoja znanca, Jerryja in Lynn Dean v Houstonu. Ko so zakonca Dean našli, sta bila večkrat zabodena s sekiro.

Leta 1998 je letalo vojne mornarice ZDA pretrgalo nosilno pletenico gondolske žičnice na gori Cervis v italijanskih Dolomitih in povzročilo smrt 19 smučarjev in upravljavca gondole.

Leta 2005 je umrl gruzijski premier Zurab Žvanija.

Leta 2009 je v 77. letu starosti umrl slovenski fotograf Leon Dolinšek, mojster reportažne in gledališke fotografije.

Leta 2010 je v prometni nesreči umrl ameriški igralec Justin Mentell. Zaslovel je z igranjem v odvetniški seriji Zvezde na sodišču (Boston Legal).