Lahka gospodarska vozila Mercedes-Benz Sprinter, Vito in Citan so opremljena s sodobnimi sistemi in tehnologijami za varnost in udobje, ki jih poznamo že iz razreda osebnih vozil. Foto: Mercedes-Benz
Lahka gospodarska vozila Mercedes-Benz Sprinter, Vito in Citan so opremljena s sodobnimi sistemi in tehnologijami za varnost in udobje, ki jih poznamo že iz razreda osebnih vozil. Foto: Mercedes-Benz

V sodobnem poslovnem svetu, v katerem imajo učinkovitost, varnost in udobje ključno vlogo, lahka dostavna vozila postajajo pomembno orodje v poslovanju vsakega podjetnika. Med vodilnimi na tem področju so lahka dostavna vozila Mercedes-Benz Sprinter, Vito in Citan, ki so opremljena s sodobnimi sistemi in tehnologijami za varnost in udobje. Na voljo je široka ponudba modelnih različic, da bo prav vsak uporabnik našel tisto, ki mu bo zagotavljala vse, kar nujno potrebuje za opravljanje posla.

Legenda med dostavniki: Sprinter

Sprinter je največji in najbolj legendarni dostavnik v ponudbi znamke Mercedes-Benz ter je na trgu že več kot četrt stoletja. Vključuje tradicionalne lastnosti, ki so ga uveljavile po vsem svetu ‒ vsestranskost, robustnost in ekonomičnost. Hkrati se lahko pohvali z izjemnimi tehnološkimi inovacijami, med katerimi izstopata povezljivost in neprimerljiva prilagodljivost.

Sprinter lahko izberete kot zaprto dostavno vozilo, Tourer, vozilo s kesonom ali šasijo.Foto: Mercedes-Benz AG
Sprinter lahko izberete kot zaprto dostavno vozilo, Tourer, vozilo s kesonom ali šasijo.Foto: Mercedes-Benz AG

Na izbiro je več tipov karoserije ‒ v štirih dolžinah, treh višinah strehe in štirih motornih različicah. Glede na namembnost in želene vozne lastnosti je mogoče izbrati pogon na sprednji, zadnji ali štirikolesni pogon, izbirati je mogoče med šeststopenjskim mehanskim menjalnikom in samodejnim menjalnikom 9-TRONIC, ki zagotavlja povsem novo raven udobja. Najrazličnejšim potrebam prevoza je mogoče prilagajati nosilnost in prostornino tovornega prostora, ki z največjo dovoljeno skupno maso sega do kar 5.500 kilogramov. Skupaj je kupcem na voljo več kot 1.700 možnih kombinacij, izbiro pa je mogoče dopolniti s 600 elementi dodatne opreme.

Varnost in udobje dodatno povečujejo številni sistemi za pomoč vozniku, digitalna armaturna plošča in inteligentni informacijsko-razvedrilni sistem MBUX s 26-centimetrskim (10,25-palčnim) zaslonom na dotik, ki zagotavlja odlično zasnovo za vse logistične in transportne zahteve, ter kamera, ki olajša upravljanje vozila, s čimer pripomore k zmanjšanju možnosti za poškodovanje vozila.

Idealen partner: Vito

Vito je preizkušeno zanesljiv partner za trgovino, obrtništvo in storitvene dejavnosti za prevoz tovora in potnikov. Svojo brezkompromisnost izkazuje z bogato opremo, vsestranskostjo, prilagodljivostjo, učinkovito tehnologijo, nizkimi stroški vzdrževanja in dobrim razmerjem med ceno in uporabnostjo.

Vito je izjemno prilagodljiv za opravljanje različnih vrst posla in je namenjen širokemu spektru obrtnikov. Foto: Mercedes-Benz AG
Vito je izjemno prilagodljiv za opravljanje različnih vrst posla in je namenjen širokemu spektru obrtnikov. Foto: Mercedes-Benz AG

Opremljen je z vsem potrebnim, da s svojo gospodarnostjo prispeva k večjemu uspehu vašega podjetja. Z največjo nosilnostjo do 1.374 kilogramov (zaprto dostavno vozilo) in z dolžino prtljažnega prostora do 3 m lahko s tem 3.200 kilogramov težkim vozilom poskrbite za prevoz raznovrstnega tovora. Še več: z različicami, pri katerih je mogoče izbirati med tremi dolžinami vozila in dvema medosnima razdaljama, prilagodljivim varnostnim sistemom in uporabnimi ločilnimi stenami, velikimi odprtinami in nizkim nakladalnim robom postanejo tudi najzahtevnejše naloge otročje lahke – za še več udobja, učinkovitosti in varnosti pri natovarjanju in raztovarjanju.

Prostorna notranjost in udobje navdušujeta vse potnike v kabini. Na voljo so digitalna armaturna plošča s 17,8-centimetrskim (7-palčnim) zaslonom na dotik, udobni sedeži z robustnim ergonomskim oblikovanjem, novo digitalno vzvratno ogledalo z visoko ločljivim zaslonom LCD ter obsežen nabor varnostnih in asistenčnih sistemov. Serijsko so vgrajeni sistem za obvladovanje bočnega vetra, asistent pazljivosti Attention assist, zračni meh za voznika in najnovejša generacija elektronskega stabilizacijskega programa Adaptive ESP. Vrhunec je opcijski Collision prevention assist, ki tudi zunaj mest nadzira razdaljo do vozil spredaj in opozori na morebitno nevarnost trka.

Vito je na voljo v kombinaciji z zmogljivimi in z ekološkega vidika izjemno čistimi štirivaljnimi dizelskimi motorji. Izbrati je mogoče ročni šeststopenjski menjalniki ali samodejni menjalnik 9-TRONIC, ki še dodatno povečuje učinkovitost vozila. Standardno je opremljen s pogonom na zadnji kolesi, namesto tega pa je mogoče vozilo opremiti z zmogljivim štirikolesnim pogonom.

Za velike izzive: Citan

Citan je najmanjši med dostavniki in svojo odličnost dokazuje z laskavim nazivom mednarodno dostavno vozilo leta 2022. Njegove kompaktne zunanje dimenzije, okretne vozne lastnosti, zavidljiva prostornost in tovorna zmogljivost omogočajo raznovrstno uporabnost ‒ zlasti za dostavo in zagotavljanje storitev v mestu. Na voljo je v dveh različicah ‒ kot zaprto dostavno vozilo in v potniški izvedbi Tourer.

Tudi Citan ima velik in prilagodljiv prtljažni del, v katerega lahko pospravite dve euro paleti tovora ali druge večje kose. Foto: Mercedes-Benz AG
Tudi Citan ima velik in prilagodljiv prtljažni del, v katerega lahko pospravite dve euro paleti tovora ali druge večje kose. Foto: Mercedes-Benz AG

Kompakten Citan meri le 4,5 metra, zato sta tudi na mestnih ulicah vijuganje in obračanje z njim lahkotna. S številnimi izvedbami in praktičnimi podrobnostmi v opremi pa zagotavlja raznovrstne možnosti uporabe in priročno natovarjanje. V velikem prtljažnem prostoru različice Furgon se lahko prevaža tovor dolžine do 3,05 metra, v praksi pa se lahko hkrati prepeljeta dve euro paleti tovora. Zlaganje tovora v prtljažnik pri različici Furgon je preprosto, saj to nalogo olajšajo deljiva zadnja vrata v razmerju 2 : 3 in nizek nakladalni rob z višino le 59 centimetrov.

Številni elementi opreme zagotavljajo udobno vožnjo in zaznavno kakovost vgrajenih materialov, ki sta značilna za premijsko znamko. Podatke o vožnji voznik pridobiva na osrednjem zaslonu MBUX, ki je združljiv s pametnimi telefoni in omogoča oddaljeno povezavo z vozilom, spletno navigacijo in uporabo raznih aplikacij iz portfelja storitev Mercedes me.

Varnostna oprema je zelo bogata. Citan Tourer ima serijsko vgrajenih kar sedem zračnih blazin, pri različici Furgon pa je teh blazin šest. Na dolgem seznamu asistenčnih sistemov so sistemi za samodejno zaviranje v sili, za pomoč pri speljevanju v klanec, za pomoč obvladovanja bočnega vetra za nadzor mrtvih kotov, za nadzor utrujenosti voznika, za prepoznavo prometnih znakov in za ohranjevalnik smeri. Motorna ponudba je namenjena najširšemu krogu uporabnikov, ki želijo varčno vozilo. Na izbiro so tako dizelske kot bencinske različice z ročnim menjalnikom.

Citan Tourer je v vseh pogledih zasnovan za varnost ‒ s številnimi vgrajenimi varnostnimi sistemi in sedmimi zračnimi blazinami. Foto: Mercedes-Benz AG
Citan Tourer je v vseh pogledih zasnovan za varnost ‒ s številnimi vgrajenimi varnostnimi sistemi in sedmimi zračnimi blazinami. Foto: Mercedes-Benz AG

Citan Tourer je prav zaradi udobja, uporabnosti in tehnologije, brez katere si vožnje kmalu ne bo več mogoče zamisliti, popolna izbira za aktiven življenjski slog. S prostornostjo in prilagodljivostjo zagotavlja prostor za vso družino – z do tremi otroškimi sedeži na zadnji sedežni klopi.