Foto:
Foto:

»Ustvarjanje izvrstnih pogojev dela za zaposlene, inovativni projekti za razvoj sodelavcev in negovanje kulture, ki temelji na skupnih vrednotah in povezanosti Lidlove ekipe, so nosilni stebri kadrovskih praks v Lidlu Slovenija. Zato smo izredno ponosni, da smo strog in izredno podroben postopek certificiranja uspešno prestali in s tem pokazali, kako močan poudarek dajemo dobremu delovnemu ozračju, spoštljivim odnosom in motivaciji zaposlenih. Certifikata Top Employer Slovenija in Top Employer Europe sta potrditev, da se s svojimi kadrovskimi programi umeščamo med najboljše zaposlovalce v svetovnem merilu,« je povedal Gregor Kosi, generalni direktor Lidla Slovenija.

Top Employers Institute podeljuje certifikat Top Employer z uporabo izredno dodelane večstopenjske ocenjevalne metode in eksternega preverjanja (audita) vseh kadrovskih projektov in strategij, ki jih podjetje izvaja. Področja, ki jih certificiranje zajema so: upravljanje s talenti, načrtovanje zaposlenih, razvoj vodij, upravljanje delovne uspešnosti, načrtovanje kariere in nasledstev, sistem nagrajevanja, usposabljanje ter razvoj, integracija novih sodelavcev ter kultura v podjetju. Certificiranje za certifikat »Top Employer« se izvaja v 116 državah, trenutno pa ima ta certifikat 1200 podjetij na svetu. Poleg Lidla Slovenija so v okviru Skupine Lidl med drugimi certifikat za svojo državo in Evropo prejeli še Lidl Nemčija, Lidl Italija, Lidl Grčija, Lidl Romunija, Lidl Poljska ter Lidl Slovaška.

V Lidlu Slovenija, ki trenutno zaposluje več kot 1300 zaposlenih, z različnimi kadrovskimiprojekti in razvojnimi programi skrbijo za zadovoljstvo zaposlenih na delovnem mestu. »Pomembno nam je, da se naši zaposleni zavedajo, da jih v podjetju poslušamo in upoštevamo. Redno izvajamo raziskave mnenja zaposlenih in na podlagi njihovih predlogov uvedemo marsikateri ukrep za ustvarjanje spodbudnega in pozitivnega delovnega okolja,« pojasnjuje Lea Tkalec, vodja področja Kadri v Lidlu Slovenija.

Plačilo v Lidlu Slovenija je stimulativno in je višje od povprečja v trgovinski panogi. Od 1. marca 2016 podjetje za svoje zaposlene vplačuje premije v 2. pokojninski steber, božičnica je prav tako stalnica, regres pa izplačajo vsako leto junija. Za zaposlene so pripravili tudi poseben program ugodnosti, vsak zaposleni pa lahko po petih letih zaposlitve v podjetju izkoristi tako imenovani »služben odklop« – 3 mesečno neplačano odsotnost z dela.

S strategijo upravljanja s talenti (Talent Management) skrbijo za stalen razvoj kompetenc zaposlenih in njihovo opolnomočenje na različnih delovnih mestih, denimo vodje poslovnih enot in vodje skupin v skladišču. Lidlovi zaposleni se lahko udeležujejo mednarodnih izmenjav (Job Rotation), kjer za določeno obdobje svoje delo opravljajo v drugi državi, kjer je prisoten Lidl. Za zdravje na delovnem mestu skrbijo z izredno obširnim projektom Promocije zdravja, v sklopu katerega imajo sadne dni, športne aktivnosti, delavnice za odvajanje od kajenja, antistresne delavnice in podobno. V okviru certifikata Družini prijazno podjetje so uvedli kar 17 ukrepov, ki so namenjeni Lidlovim zaposlenim in tudi njihovim družinam. »Za otroke zaposlenih vsako leto organiziramo praznično obdarovanje, prav tako bomo letos že četrtič organizirali počitniški tabor za otroke sodelavk in sodelavcev, za katerega stroške nosi podjetje. Sodelavcem skozi leto namenimo še druge ugodnosti in dogodke: vsakoletni piknik (na ta dan Lidl Slovenija tudi zapre vse svoje trgovine), družinski dan, ko se nam v službi pridružijo otroci, brezplačna cepljenja proti gripi, vodni bari in mešalniki za smutije v vsaki enoti ter različni dogodki za zaposlene, so samo nekateri izmed njih,« še dodaja Lea Tkalec.

Lidl Slovenija je imetnik osnovnega certifikata Družini prijazno podjetje, zadnji dve leti pa tudi finalist izbora Zlata nit. Leta 2014 so prejeli nagrado za družbeno odgovorno podjetje, lani pa nagrado za najbolj družbeno odgovoren projekt Horus.

O podjetju Lidl Slovenija

Lidl Slovenija je na slovenskem trgu prisoten od leta 2007, trenutno ima 49 trgovin in zaposluje več kot 1.300 sodelavk in sodelavcev. Podobno kot drugod po Evropi si tudi v Sloveniji prizadeva popolnoma uresničiti pričakovanja kupcev. Svojo ponudbo vseskozi bogati, saj želi zadovoljiti vsakdanje potrebe povprečne slovenske družine.

Na prvo mesto v Lidlu Slovenija postavljajo kakovost, saj njihove izdelke redno pregledujejo certificirani inštituti, nadzorujejo pa jih tudi s stalnimi internimi preveritvami.

Leta 2013 so oblikovali trajnostno pobudo Ustvarimo boljši svet, s katerim izkazujejo predanost podjetja Lidl Slovenija družbeno odgovornemu poslovanju. K aktivnemu sodelovanju s pozitivnim zgledom spodbujajo sodelavce, dobavitelje, partnerje in kupce. V letu 2015 so sodelovali z več kot 200 različnimi organizacijami na področju humanitarne pomoči, športa, izobraževanja, varovanja okolja in podobno.

Lidl Slovenija je del Skupine Lidl s sedežem v Nemčiji, ki je trenutno prisotna v 30 državah po svetu, trgovine pa ima v 27 državah. Skupina Lidl trenutno zaposluje približno 215.000 zaposlenih in ima več kot 10.000 trgovin ter 140 logističnih centrov po Evropi.