Prebivalci naj bodo še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, opozarjajo geologi. Foto: BoBo
Prebivalci naj bodo še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, opozarjajo geologi. Foto: BoBo
Hidrološko opozorilo
V četrtek bodo zelo verjetno poplave v porečju Krke. Foto: Arso
Ponekod bi lahko poplavljalo
Dež se bo še okrepil

Vremenske nevšečnosti tudi v vašem kraju? Posnetke in fotografije lahko delite z nami (ter z javnostjo) na
mmc-notranja@rtvslo.si

Močnejše padavine se bodo v četrtek razširile tudi v vzhodno Slovenijo. Prebivalci teh območij in predvsem tistih, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih, opozarja Geološki zavod Slovenije.

Prebivalci naj bodo še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

Že težave z meteornimi vodami
Zaradi močnih nalivov narašča reka Vipava. V zgornjem in srednjem toku ponekod razliva, kar se bo v prihodnjih urah najbrž umirilo, napovedujejo na Arsu, a če bodo popoldne ali zvečer spet močnejše padavine, se bo trend obrnil. V noči na četrtek se utegne reka spet razlivati v večjem obsegu.
Od 100 do 200 litrov na kvadratni meter
Isto je mogoče po pritokih in hudournikih po širši Vipavski dolini, na Goriškem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega hribovja in v jugovzhodni Sloveniji. V noči na četrtek Arso pričakuje močnejše poraste rek tudi drugod po osrednji, južni in vzhodni Sloveniji. Do razlivanj v večjem obsegu lahko pride predvsem v porečju Krke.

Trenutni modelski izračuni do noči na petek predvidevajo v zahodni in južni Sloveniji še od 100 do 200, drugod od 50 do 100, lokalno pa lahko tudi do 150 litrov dežja na kvadratni meter.
V teh dneh bo tudi Ljubljanica imela nekoliko povišan pretok, a širšega poplavljanja na območju Ljubljanskega barja trenutno ne pričakujejo. Na območju pogostih poplav pa je pričakovati poplavljanje,
Po poročanju uprave za zaščito in reševanje imajo ponekod že težave z meteornimi vodami, v Žireh pa se je zamašil vodotok.

Zaradi visokega plimovanja in južnega vetra bo povišana tudi gladina morja ob slovenski obali, morje pa lahko nižje predele obale tudi poplavi.





Ponekod bi lahko poplavljalo
Dež se bo še okrepil