Bogovič je podprl prizadevanja Ekologov brez meja. Foto: MKGP
Bogovič je podprl prizadevanja Ekologov brez meja. Foto: MKGP
Petra Matos je v imenu društva Ekologi brez meja pozvala k sistemskim rešitvam problema divjih odlagališč. Foto: MMC RTV SLO

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je sprejel predstavnike društva Ekologi brez meja, ki so mu predstavili akcijo Očistimo Slovenijo 2012.

"Dogovorili smo se, da bomo poskušali z odlagališči za komunalne odpadke narediti neki dober aranžma za odlaganje odpadkov, da ne bo dodatnih stroškov pri akciji, saj gre za plemenito gesto, da očistimo Slovenijo. Bilo je tudi precej govora o bodočih ureditvah v smeri, da take akcije ne bi bile več potrebne, da torej ne bi več imeli črnih odlagališč. Na to temo smo se tudi dogovorili, da iz svojih izkušenj podajo predloge, ki bodo naše vodilo tako pri spremembi zakona o okolju kot tudi pri delovanju inšpekcijskih služb," je po srečanju dejal minister.

Zatrdil je še, da podpira akcijo Očistimo Slovenijo in prizadevanja Slovenk in Slovencev, ki sami kaj naredijo za to, da živimo v lepši in čistejši državi.

Država in lokalne oblasti naj nehajo prelagati odgovornost
Predsednica društva Petra Matos je povedala, da so zadovoljni s posluhom ministra za njihovo delovanje in da se veselijo sodelovanja z njim. "Mi sicer lahko ozaveščamo, lahko spodbujamo ljudi k odgovornemu ravnanju na lokalni ravni, je pa zelo pomembno, da pride do sistemskih sprememb, in pričakujemo, da se bo tukaj nekaj spremenilo," je pojasnila.

Kot je dejala, si želijo, da se med državnimi in lokalnimi oblastmi neha prelagati odgovornost za odpadke. V društvu so tudi opazili, da inšpekcija ne kaznuje dovolj divjega odlaganja odpadkov. Med drugim so, po vzoru sosednje Avstrije, predlagali tudi večjo vlogo carinikov pri nadzoru nad prevozom odpadkov.

"Obiskali smo že ministra za izobraževanje. Ministrstvo je akcijo podprlo in pozvalo šole k sodelovanju. To se nam zdi zelo pomembno, ker so otroci dejansko naša prihodnost in jih želimo ozaveščati s to akcijo in z zgledom," je še pojasnila in dodala: "Pokazalo se je, da je skupno sodelovanje vseh nas, od lokalne do državne ravni tisto, kar potrebujemo."

Problem visoke takse za odlaganje smeti
Predstavnik društva Janez Matos je že pred sestankom povedal, da si želijo pri svojem delovanju čim več podpore, tako vladnih kot nevladnih institucij, saj gre konec koncev za vseslovensko akcijo. Kot enega izmed problemov, s katerimi se spoprijemajo, je Matos izpostavil visoke stroške taks za odlaganje smeti na odlagališčih.

"Ministrstvo mnoge občine prosijo, če bi lahko zmanjšale takse za odlaganje, ker so seveda odpadki velik strošek, saj se jih odlaga na odlagališča. Že ob prvi akciji so imele občine kar precej stroškov. Tudi to jih bomo zaprosili. druga stvar je pa, da imajo ministrstva tudi vpliv na reševanje celotne problematike nelegalnega odlaganja. Tudi glede tega bomo poskušali dati kakšne predloge," je dejal.

Poudaril je, da so potrebne tudi zakonske spremembe, saj imajo prostovoljci omejen doseg delovanja in lahko rešijo le določene zadeve.