Najmanj dežja je v nedeljo padlo v Prekmurju. Foto: Agencija Republike Slovenije za okolje
Najmanj dežja je v nedeljo padlo v Prekmurju. Foto: Agencija Republike Slovenije za okolje
V Istri so se razveselili dežja, a težave ostajajo

Gre za območja občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba, kjer je bila od 15. avgusta razglašena zelo velika požarna ogroženost.

Razglas o veliki požarni ogroženosti naravnega okolja v navedenih občinah velja do preklica, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Do takrat torej še vedno velja prepoved kurjenja, sežiganja ali uporabe odprtega ognja, puščanje ali odmetavanje gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, pristojne službe pa bodo na teh območjih izvajale poostren nadzor.

Dež je prinesel olajšanje, ni pa odpravil težav
Četrti vročinski val letošnjega poletja se je iztekel ta konec tedna, saj nas je v nedeljo zajel val hladnega zraka in prinesel težko pričakovane padavine, a po tako dolgotrajni suši en dan dežja ni odpravil težav v poljedelstvu in pri oskrbi z vodo v slovenski Istri.

Po do zdaj zbranih podatkih je bilo najmanj dežja v Prekmurju, so sporočili z Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) kjer je padlo pod 10 mm, le na manjših območjih je padlo okoli 50 mm dežja, na primorska tla je v nedeljo padlo od 20 do 30 milimetrov dežja, kar po večmesečni suši nikakor ni dovolj, da bi se podtalnica napolnila in zagotovila nemoteno oskrbo s pitno vodo, pravi Sara Milenkovski z Rižanskega vodovoda Koper, je za Radio Slovenija poročal Matej Rodela.

Koliko vode je padlo na vodozbirno območje reke Rižane, bo vidno šele v torek, saj se vodostaji podzemnih zbiralnikov dvigujejo počasi.

Na Primorskem je bilo letos sicer že rekordnih 70 dni, ko je v enem dnevu iz kvadratnega metra površine izhlapelo pet litrov vode, v tako izsušeni zemlji pa hitro izhlapijo tudi nalivi, ki občasno popravijo razmere.

V Istri so se razveselili dežja, a težave ostajajo