Na območju slovenske Istre ima dovoljenje za namakanje iz vodotokov le 17 kmetov. Foto: Sara Milenkovski
Na območju slovenske Istre ima dovoljenje za namakanje iz vodotokov le 17 kmetov. Foto: Sara Milenkovski

Kar nekaj istrskih kmetov si pomaga tako, da vodo črpajo iz skoraj presušene struge reke Rižane, a le redki imajo za to dovoljenja. Robert Zelenjak je eden redkih kmetovalcev v slovenski Istri, ki je pred leti tudi s pomočjo države uredil dve zajetji, v katerih vodo zbira vse leto. A kmalu bosta povsem suhi. V enega črpa vodo iz Rižane, za kar bi moral pridobiti vodno dovoljenje. A ga nima, tako kot številni drugi ne. Okoljska inšpekcija je napovedala poostren nadzor, na terenu so že uslužbenci koncesionarja VGP Drava Ptuj. "Ne vemo, kaj to pomeni. Če nam prekinejo namakanje, je konec. Zelenjava bo propadla," pravi Zelenjak.

Na območju slovenske Istre je kmetov, ki imajo vodna dovoljenja za namakanje in zalivanje z vodo iz vodotokov, le 17, na odgovor z agencije za okolje pa jih čaka 14, nam je povedala Mihela Švab, vodja sektorja za vodne pravice. "V postopku izdaje vodnega dovoljenja moramo paziti na vse uporabnike vode v prostoru in to uskladiti, zato je postopek zelo zahteven," je še dejala Švabova in dodala, da kmetje velikokrat oddajo nepopolne vloge.

Na agenciji bi se vseeno lahko zamislili nad dolgotrajnostjo teh postopkov. Nekateri kmetje na odločitev, ali bodo vodno dovoljenje sploh dobili, čakajo že od leta 2004.

Tjaša Škamperle, Radio Koper