Novembra letos je za prevoz po Solkanu koristil tudi kanu. Foto: BoBo
Novembra letos je za prevoz po Solkanu koristil tudi kanu. Foto: BoBo

Reka Vipava ob visokem vodostaju redno prestopa bregove v bližini Vipave, Dornberka, Renč in Prvačine, omenjena območja pa se niso znašla v predlogu dokumenta z naslovom Določitev območij pomembnega vpliva poplav v RS, ki ga pripravljajo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Goriški župani so že v času, ko so na ravni države pripravljali dokument o območjih poplavne ogroženosti v državi, opozorili, da so poplavna območja v Vipavski dolini izpuščena. "Tedaj smo skupaj z drugimi občinami dali pripombo, vendar do popravka ni prišlo," je novogoriški župan Matej Arčon dejal po seji sveta regije.

Od ministrstva za kmetijstvo in okolje bodo župani zato zahtevali pojasnilo. Konec meseca bo v Novi Gorici izredna seja sveta regije, na kateri pričakujejo tudi ministra Franca Bogoviča, od katerega bodo poleg odgovorov o zapiranju odlagališč odpadkov zahtevali odgovore tudi o poplavnih območjih.

"Ob dokončnem izpadu s seznama poplavno ogroženih območij v državi bi se lahko zgodilo, da na teh območjih ne bi bilo predvidenih investicij in sanacij vodotokov, kar bi bremenilo proračune lokalnih skupnosti," je opozoril Arčon.

Ob zadnjih novembrskih poplavah sta bili tudi spodnja Vipavska dolina in območje ob srednjem toku reke Soče močno prizadeti zaradi poplav. Reka Vipava in pritoki so v zgornjem toku tudi v soboto presegli opozorilne vrednosti pretokov. Idrijca je v zgornjem toku presegla opozorilni pretok in je znašala tudi 203 kubične metre na sekundo.