V JEK Krško morajo po varnostnem preverjanju odpraviti le manjše pomanjkljivosti. Foto: BoBo
V JEK Krško morajo po varnostnem preverjanju odpraviti le manjše pomanjkljivosti. Foto: BoBo

Krška elektrarna je po poročanju novinarke Radia Slovenija Suzane Vahtarič postopke začela pred tremi leti, rezultate je pregledala mednarodna skupina neodvisnih strokovnjakov, nato je več mesecev trajal pregled še na upravi za jedrsko varnost.

"Akcijski načrt vsebuje način in postopke, na podlagi katerih bodo v enem, treh ali petih letih odpravili tiste pomanjkljivosti, do katerih so prišli pri izvedbi varnostnega preverjanja," je o tem, kako pomemben rezultat varnostnega preverjanja je akcijski načrt, povedal namestnik direktorja Uprave za jedrsko varnost Aleš Škraban.

Način in postopki odpravljanja pomanjkljivosti delno sovpadajo s programom nadgradnje varnosti po stresnih testih po nesreči v Fukušimi leta 2011.

"V tem obdobnem varnostnem pregledu se pravzaprav niso našle neke bistvene stvari, ki bi pomenile bistvene spremembe na elektrarni. Seveda pa je precej stvari, ki jih moramo opraviti na t. i. mehkem področju, to se pravi na področju postopkov, analiz in dokazovanju varnosti," je povedal direktor inženiringa v Jedrski elektrarni Krško Božidar Kranjc.

Celoten postopek je po besedah Škrabana določen z našo zakonodajo. Vsa evropska praksa na tem področju v skladu z najnovejšo metodologijo in standardi stremi k temu, da se še bolj poveča jedrska varnost.

Pred iztekom naslednjega 10-letnega obdobja, ki sovpada s koncem obratovalne dobe, bo moral JEK opraviti še tretji občasni varnostni pregled, ki je pogoj za podaljšano obratovanje.