Cel mesec je bilo zelo vroče, za prihodnje dni pa ne kaže, da bo kakšna pretirana vročina. Foto: Reuters
Cel mesec je bilo zelo vroče, za prihodnje dni pa ne kaže, da bo kakšna pretirana vročina. Foto: Reuters

Po podatkih agencije za okolje (Arso) sta letošnji julij vremensko najbolj zaznamovali dve obdobji dolgotrajne in izrazite vročine. Dni, toplejših od 35 °C, je bilo v Ljubljani osem, v Biljah pri Novi Gorici sedem, v Novem mestu pet, v Celju so bili štirje in na Letališču Portorož trije. Vročih dni z dnevno najvišjo temperaturo nad 30 °C pa je bilo po nižinah v notranjosti države rekordno veliko.

Skoraj povsod po državi je bil mesec, ki je za nami, rekordno topel, ponekod celo bistveno toplejši od prej najtoplejšega julija. Rekordi so bili tako preseženi na merilnih postajah na Kredarici, brniškem letališču in v Ljubljani. Na manjših območjih pa je bil letošnji julij verjetno najtoplejši mesec, odkar merimo temperature, in celo malenkost toplejši od avgusta 2003. V primerjavi z lanskim julijem je bilo letos za dve do štiri stopinje topleje.

Večji del julija je bilo padavin sicer malo, ob koncu meseca pa je pogosto deževalo, zato je mesečna količina padavin po večini blizu dolgoletnemu povprečju. Primanjkljaj dežja je bil ponekod v pasu od severozahodne proti jugovzhodni Sloveniji, presežek pa na več območjih po Sloveniji. Čeprav je bil lanski julij mnogo hladnejši, pa je bil letošnji julij podobno namočen.