Lake Folsom ima trenutno le 58 odstotkov možnih vodnih zmogljivosti. Foto: EPA
Lake Folsom ima trenutno le 58 odstotkov možnih vodnih zmogljivosti. Foto: EPA
Kalifornija je eden od največjih kmetijskih predelov v ZDA, zato suša pomeni hud gospodarski udarec za to zvezno državo. Foto: EPA
Večletna suša pušča posledice tudi v vinogradih. Foto: EPA

Tak je eden izmed mogočih ukrepov, o katerih razmišlja svet za nadzor državnih vodnih zalog v tej ameriški zvezni državi. Guverner zvezne države Jerry Brown je 1. aprila ukazal obvezno 25-odstotno zmanjšanje rabe vode, ker pa je na državni ravni to zaradi različnih potreb po vodi težko uresničiti, je svet za vodo predlagal, da bi nekatera območja porabo vode zmanjšala za več kot četrt, druga pa manj, odvisno od zdajšnje porabe.

V skupnostih, kjer prebivalci porabijo več kot 620 litrov dnevno, bi tako porabo zmanjšali za 35 odstotkov, tam, kjer je poraba manjša od 150 litrov dnevno, pa za 10 odstotkov.

"Ukrepamo zelo hitro, ker je stanje že alarmantno," je dejala Felicia Marcus, predsednica sveta za nadzor državnih vodnih rezerv. "Želimo poskrbeti, da bodo imeli vsi lokalni vodni okraji svoje načrte pripravljene pravočasno pred vročimi poletnimi meseci."

Oblasti tako intenzivno razvijajo načrt za reševanje težav s sušo, s katero se Kalifornija spopada že četrto leto zapored. Zato so na spletni strani omenjenega sveta za nadzor vodnih rezerv objavili predlog mogočih ukrepov, o katerih bodo sicer razpravljali v začetku maja.

Med predlogi tudi le dvodnevno zalivanje
Za lokalna vodna podjetja, ki ne bodo prepričala prebivalcev in podjetij k varčevanju, je svet predlagal 10.000 dolarjev kazni na dan. Predlog sprememb vpeljuje tudi redno poročanje lokalnih vodnih podjetij o napredku, pri čemer bodo morala tudi najmanjša okrožja zbirati podatke o porabi vode, zalivanje pa bo dovoljeno le dva dni v tednu.

Predlagana pravila se nanašajo na urbane predele države, vendar pa ti predstavljajo le petino vse porabe vode v državi, preostalih 80 odstotkov pa jo porabi kmetijstvo.

Poraba vode med Kalifornijci se je v zadnjih mesecih na letni ravni precej zmanjšala, a je bil padec v februarju, ko so je porabili v povprečju 2,8 odstotka manj kot lani v istem mesecu, najmanjši v zadnjih treh mesecih.

O predlaganih predlogih bo zdaj javna razprava, svet pa bo o njih odločal na začetku maja.