Na vaša vprašanja je odgovarjala Nina Štros. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na vaša vprašanja je odgovarjala Nina Štros. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ustavitev ladje v Ljubljani je zadnja etapa ene malo večje kampanje, ki jo pri Greenpeaceu izvajamo s ciljem vplivati na čim boljšo reformo skupne ribiške politike, ki je trenutno na krožnikih ministrov EU-ja, pojasnjuje Nina Štros.

25 metrov dolga in deset metrov visoka ladja sredi prestolnice je prizor, ki te dni ustavlja mimoidoče na Kongresnem trgu z namenom, da opozori na akcijo Greenpeacea z naslovom Ustavimo prekomerni ribolov. "Je pa treba izpostaviti, da ni rešitev za prekomerni ribolov popolna zaustavitev konzumacije rib, temveč da mi kot potrošniki izbiramo tiste vrste, ki v prvi vrsti niso ogrožene, in da na ravni EU-ja sprejmemo tak skupek pravil, ki bodo preprečila, da bi z nadaljnjim prekomernim ribolovom nadaljevali še naprej. V tem primeru nam bo pa res v nekaj desetletjih zmanjkalo nekaterih ribjih vrst, če ne vseh," je med klepetom opozorila Štrosova.

Slovenski ribiči so dejansko z vidika globalne situacije neproblematični, še pravi aktivistka in dodaja: "Pri nas prevladujejo majhni, priobalni ribiči z zelo omejenimi kapacitetami. Vrste, ki se lovijo pri nas, so selitvene, tako da za njih ni niti določenih kvot. Je pa verjetno največji problem slovenskih ribičev, da se ekonomika ne izide - rib je premalo in tudi povečevanje zmogljivosti ne bi problema rešilo, če ne bomo rešili problema industrijskega ribolova, ki dejansko pleni po naših morjih."

"Vedeti moramo, da 80 % majhnih priobalnih ribičev ulovi samo 20 % vseh rib, medtem ko 20 % plavajočih tovarn ulovi kar 80 % vseh rib. Majhni ribiči so potem zelo omejeni v razpoložljivih možnostih ribarjenja, kot tudi kvote, ki so jim podeljene, niso zadostne," pojasnjuje.

Na vprašanje, zakaj je slovenski Greenpeace tako zaskrbljen zaradi pretiranega ribolova, če to ni "slovenska" težava, pa Štrosova odgovarja: "Greenpeace je globalna okoljska nevladna organizacija, ki naslavlja globalne probleme. Reševanje globalnih problemov je odgovornost nas vseh, še posebej pa izvoljenih predstavnikov ljudstva v vsaki državi, ki sodelujejo pri oblikovanju skupnih pravil in zakonodaje. In Slovenija ni izjema."

Kaj sporoča ladja sredi Kongresnega trga?
Kaj sporoča ladja sredi Kongresnega trga?