Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo na pozornosti pri pravilni izbiri klimatske naprave, njeni namestitvi in vzdrževanju. Foto: BoBo
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo na pozornosti pri pravilni izbiri klimatske naprave, njeni namestitvi in vzdrževanju. Foto: BoBo

Razlika v temperaturi med zunanjostjo in prostorom naj tako ne presega od pet do osem stopinj Celzija, svetujejo na NIJZ-ju. Če pa prostor vseeno še bolj ohladite, pred odhodom ven hlajenje zmanjšajte, da se izognete šoku za telo ob prehodu v toplejše okolje, dodajajo.

Relativna vlažnost naj bi bila od 40 do 60 odstotkov. Klimatska naprava naj ne piha v ljudi, najbolje je, da ne občutijo neprijetnega gibanja zraka. Nekatere klimatske naprave zrak tudi čistijo in uravnavajo vlažnost zraka, kar prispeva k manjši obremenitvi in lažjemu uravnavanju toplote telesa.

Lahko pa klimatske naprave tudi škodujejo. V napačno ali premalo vzdrževanih napravah se lahko naselijo mikroorganizmi, posledice so okužbe, alergijska obolenja, če je zajem zraka na napačnem mestu, v prostor vnašamo škodljive snovi. Napačno izbrane, slabo vzdrževane, napačno uporabljane klimatske naprave so škodljive za vse, posebej škodljive bi bile lahko npr. za pljučne bolnike in bolnike z alergijami, opozarjajo na NIJZ-ju.

Najbolj vroč naj bi bil četrtek
Vročinski val se nadaljuje. Najvišje dnevne temperature bodo sredi tedna presegale 35 stopinj Celzija, na Agenciji RS za okolje (Arso) napovedujejo, da bo predvidoma najbolj vroče v četrtek. Od petka naprej je razvoj vremena še negotov, najverjetneje bo postopno manj vroče.

Na Arsu za ta teden napovedujejo, da bo toplotna obremenitev velika in se bo zaradi nadaljevanja vročinskega vala še stopnjevala. Po vrhuncu vročinskega vala bodo predvidoma pogostejše nevihte, ki pa bodo prinesle le kratkotrajne krajevne osvežitve.

Na agenciji za okolje opozarjajo tudi na visoke koncentracije ozona, ki jih lahko pričakujemo danes in v prihodnjih dneh. Zlasti na Primorskem lahko presežejo opozorilne vrednosti.

V vročih, jasnih in sončnih dnevih, ko so povišane tudi koncentracije ozona, je priporočljivo prostore zračiti v jutranjih urah in delu dopoldneva. Popoldne pa naj se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje, priporočajo na Arsu. Koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem pa med 12. in 19. uro.