Kmetijstvo
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 13 glasov Ocenite to novico!
Sončnica
Sončnica je medonosna rastlina. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dodaj v

Čebelarji spodbujajo setev sončnic

Projekt Kar sejemo, to žanjemo
23. julij 2017 ob 14:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Čebelarska zveza spodbuja slovensko javnost, naj poseje čim več sončnic. Te so koristna paša za čebele in druge opraševalce, so okras domačih vrtov in vsestransko koristne.

Čebelarska zveza med svojimi dejavnostmi spodbuja tudi sajenje medovitih rastlin. Letos želijo v okviru "vseslovenske akcije" Kar sejemo, to žanjemo spodbuditi setev rastline, ki je koristna paša tako za čebele kot tudi za preostale opraševalce.

Navodila za gojenje sončnic
(Avtor ČZS, Wordov dokument)


Sončnica je zanimiva tako za kmeta kot za slovenskega potrošnika, ki vedno bolj ceni lokalno pridelano hrano, trdijo na ČZS-ju. "Te rastline so pogosto okras domačih vrtov, sejemo jih pa tudi kot kulturne rastline in jih lahko vsestransko izkoristimo, saj lahko uporabimo prav vse dele rastline," so zapisali v sporočilu za javnost.

Projektu so se pridružili številni partnerji, med drugim tudi kmetijske šole, ki so v maju posejale semena sončnic, ki jih je darovala Semenarna Ljubljana. Sončnice je posejalo več šol, in sicer Biotehniški center Naklo, Grm, Center biotehnike in turizma Novo mesto, Biotehniška šola Rakičan, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju, Šolski center Šentjur in Biotehniška šola Ptuj.

Na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni bo 27. avgusta potekala tudi strokovna razprava o pomenu gojenja sončnic. Številni strokovnjaki z različnih področij bodo predstavili širši pomen gojenja sončnic in tako spodbudili pridelavo ter tudi predstavili možnosti odkupa pridelka. Po razpravi bo sledil ogled nasada sončnic. V oktobru pa bo čebelarska zveza na sejmu Narava - zdravje v Ljubljani organizirala zaključni dogodek, kjer bodo poskrbeli za pokušino domačega peciva s semeni sončnic, medu in drugo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 23.07.2017 ob 15:40
Sadil bom bolj težko, lahko pa kupim v teglcu in postavim na balkon. Vse za čebelice
dizzy73
# 23.07.2017 ob 15:26
Sončnica je res lepa rastlina. Je pa treba tudi spodbujati ljudi, da kupujejo izdelke iz domačih polj.
gerza
# 23.07.2017 ob 15:17
Bravo, še več takih akcij. Tudi dreves bi se lahko več sadilo, še posebej po žledolomu.
Clovek
# 28.07.2017 ob 06:06
Morda bi tako akcijo ponovili aprila, da nas spomnijo? Za letos je prepozno, do drugega leta bo večina že pozabila.
rizling
# 23.07.2017 ob 15:13
Nisem še slišal za sončnični med. Pa tudi ne za repični med. A se to prodaja kot cvetlični med?
Geres*
# 23.07.2017 ob 22:29
Jaz jih imam posajene. Poleg cebel so jih zelo veseli tudi ptici (ki zobajo semena), pa tudi v vazi kar solidno zdrzijo in so lep okras tudi na grobovih.
vranek
# 12.08.2017 ob 10:56
Geres, kako pa soncnico premera 30cm in vec mas na grobu? Resno me zanima.
Kazalo