Kmetijstvo
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Toča
Sistemski zakon o odpravi posledic naravnih nesreč ne omogoča pridobitve državne pomoči v primeru toče. Foto: BoBo

Dodaj v

Kako se zaščititi pred točo?

Ukrepi za zaščito pred točo sodijo v okvir programa razvoja podeželja
16. julij 2017 ob 16:09,
zadnji poseg: 16. julij 2017 ob 16:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nevihte s točo so ena izmed stalnic vročih poletnih dni. Toča predstavlja največje tveganje za kmetijske pridelke. Prizadeti, čeprav imajo popolnoma uničene pridelke, pa niso upravičeni do nobene neposredne državne pomoči.

Pred točo se je mogoče zavarovati pri zavarovalnicah, s protitočnimi mrežami ali investicijami v rastlinjake. To se je pokazalo za upravičeno pri tržnih pridelovalcih, ki so eksistenčno odvisni od pridelka. Izkušnje kmetov pa kažejo, da je učinkovita tudi letalska obramba.

Sistemski zakon o odpravi posledic naravnih nesreč ne omogoča pridobitve državne pomoči v primeru toče. Proti toči pa se je mogoče z različnimi paketi zavarovati in za kmetijske pridelke pridobiti tudi sofinanciranje zavarovalnih premij.

Kmetijsko ministrstvo z namenom, da bi dosegli večja zavarovanja, načrtuje višje sofinanciranje. Ob tem so se pojavile govorice, da nekatere zavarovalnice že razmišljajo o dvigu zavarovalnih premij.

Za protitočno obrambo in proti njej
Letos je bilo že več neurij s točo. Ministrstvo za kmetijstvo lahko v tistih občinah, ki so zainteresirane, sofinancira tudi letalsko obrambo pred točo. Temu sicer nasprotujeta ministrstvi za okolje in zdravje, toda izkušnje kmetov kažejo, da je mogoče s tem pregnati točonosne oblake na sosednje območje. "Zaradi tega izvajamo to obrambo v SV Sloveniji, ker jo imajo tudi Avstrijci in mislim, da tudi Hrvati," pravi državna sekretarka Tanja Strniša.

Ukrepi za zaščito pred točo in drugimi vremenskimi spremembami sodijo tudi v okvir programa razvoja podeželja. "Na javnih razpisih je mogoče kandidirati za protitočne mreže, rastlinjake, plastenjake, namakalne in oroševalne sisteme," pravi Tadeja Kvas Majer z direktorata za kmetijstvo.

Kaj storiti po toči? Kmetijska svetovalna služba svetuje dognojevanje poljščin z listnimi gnojili, ki vsebujejo mikroelemente in aminokisline ter tretmaje proti glivičnim boleznim, če je to še smiselno. Če je poljščina popolnoma uničena, pa svetujejo podoranje in posevek nove kulture.

Jernejka Drolec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
JoeM
# 17.07.2017 ob 11:32
Letalska protitočna obramba je največji larifari kar obstaja. To je ista fora kot če rečeš bom vplačal loto listek pa dobim loto. Pa ga ne. Je bila v Polskavi zadnjič tudi toča pa je kao pod obrambo. Veliko učinkoviteje bi bilo z raketami ki nosijo srebrov jodod direktno v sam oblak. To recimo delajo Hrvati. To z letali pa je bolj za kozmetiko, mogoče doprinese kak procent, več pa tudi ne.
nonparel
# 16.07.2017 ob 19:43
Zaradi pogostosti naravnih ekstremov, za katere je sicer kriv človek, bodo zavarovalnice v kratkem ukinile te vrste zavarovanj. Ker se jim ne bo izplačalo in bodo v stalni izgubi s tem.
Edina rešitev je preventiva, ki jo je avtor članka že zgoraj opisal.
Žal bodo preživeli samo večji, bogatejši kmetje, ki si bodo preventivo lahko privoščili.
skoviik
# 16.07.2017 ob 18:47
Kako se zaščititi pred točo?
Tako da ostanemo v stanovanju, hiši, avtomobilu...morda s čelado...
Šamolin
# 23.07.2017 ob 21:35
Rakte in frčoplani s posipanjem kvečjemu še zemljo zastrupljajo - pomagajo pa nič.Švicarji ki so bogati in preudarno ravnajo z denarjem so že vsaj 30 let nazaj takšen cirkus proti naravi opustili , ker ni haska.
Binder Dandet
# 18.07.2017 ob 07:09
Na avstrijskem stajerskem sem ta vikend gledal, imajo vse zasciteno z mrezami. Pri nas pa ocitno stavimo na zavarovalnice.
Epafrodit
# 16.07.2017 ob 21:15
Kmetijsko ministrstvo z namenom, da bi dosegli večja zavarovanja, načrtuje višje sofinanciranje. Ob tem so se pojavile govorice, da nekatere zavarovalnice že razmišljajo o dvigu zavarovalnih premij.

Očitno so zavarovalniški lobisti že obiskali, zgolj vljudnostno seveda, ministra Židana.
AM
# 01.08.2017 ob 09:09
Pred točo se je mogoče zavarovati pri zavarovalnicah,

Ali se pri nas pridelki zavarujejo ?
bobbek
# 16.07.2017 ob 18:52
Zakaj pa ministrstvi za zdravje in okolje nasprotujeta protitocni obrambi?
Kazalo