Kmetijstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Oljka
Za slovensko oljkarstvo so značilni majhna kmetijska gospodarstva in razdrobljenost oljčnikov. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Za potrebe domačega trga pri nas pridelana le petina oljčnega olja

Povprečen oljčni nasad je velik 0,3 hektarja
23. november 2017 ob 19:12
Nova Gorica - MMC RTV SLO, STA

Slovenci iz leta v leto porabimo več oljčnega olja. Trenutno v povprečju letno porabi en kilogram oljčnega olja, v Sloveniji pridelano oljčno olje pa količinsko pokrije le od 15 do 20 odstotkov domačih potreb.

Kot so pred petkovim svetovnim dnevom oljke opozorili predstavniki Zveze društev oljkarjev Slovenije in Biotehniške šole Šempeter pri Gorici, so za slovensko oljkarstvo značilni majhni nasadi in razdrobljenost oljčnikov, kar negativno vpliva na razvoj oljkarstva. Povprečen oljčni nasad je velik 0,3 hektarja, le štirje odstotki oljčnikov so večji od enega hektarja. Letošnje obiranje pridelka je v Goriških brdih in na Goriškem že končano, v slovenski Istri pa se končuje v teh dneh. Letošnja letina je na Primorskem enaka lanski, pričakovali pa so za petino večjo letino, a so svoje naredile vremenske razmere, je dejal predsednik Zveze oljkarskih društev Slovenije Mirana Adamiča.

V Sloveniji je v registru živilskih obratov vpisanih le 36 oljarn, neregistriranih je še približno 30. Kot so poudarili na novinarski konferenci, bi z uvajanjem izboljšav pri predelavi in postavitvijo polnilnih linij za oljčno olje lažje dosegali višjo kakovost olja in omogočili primerno ponudbo olja za trg. Slovenska oljčna olja so višje kakovosti, kot so po navadi uvožena. V Sloveniji je na hektaru zasajenih od 200 do 300 oljčnih dreves, v Španiji pa je v enem oljčniku zasajenih tudi do 1.000 dreves. Pridelava oljk je zato bistveno drugačna od slovenske, temu primerna je tudi kakovost oljčnega olja.

Zaradi premajhnih količin domačega na trgovske police sicer prihaja vse več kakovostnega, a cenejšega oljčnega olja iz tujine. Pojavljajo pa se tudi že prvi primeri opuščanja pridelave oljk, saj posamezni pridelovalci, ki nimajo osvojenega trga, ugotavljajo, da je lahko gojenje oljk nerentabilno.

Zaradi podnebnih sprememb se pojavljajo potrebe po spremembah obdelave in pridelave oljk, med njimi je tudi namakanje. A doslej so namakalni sistemi postavljeni le na 15 hektarjih oljčnikov na 37 kmetijskih gospodarstvih.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Orisei
# 23.11.2017 ob 19:33
Olivnega olja :-P
majster11
# 24.11.2017 ob 06:45
Jablana - jablanov sok ....
luckyss
# 24.11.2017 ob 23:00
France Prešeren


Al prav se piše kaša ali kasha,
se šola novočŕkarjov srdita
z ljudmi prepira starega kopita;
kdo njih pa pravo trdi, to se praša.
Po pameti je taka sodba naša:
ak je od kasha kaša boljga žita,
in boljš' obdelana, in bolj polita,
naj se ne piše kasha, ampak kaša.

Ak pa po črki boljši jed ne bóde,
in zavolj črke ne trpi nič škode,
obhaja taka misel nas Slovence,

de pravdajo se ti možje znabiti,
za kar so se nekdanji Abderiti
v sloveči pravdi od oslóve sence.
Highland
# 24.11.2017 ob 17:40
Oleander, pri nas smo vedno rekli olivno.. Moji nonoti in none tudi. Brici pa recejo wlk'vo wlje.. jaz osebno sem za to, da se uporablja vse izraze, zakaj pa ne? Vse to je se vedno slovenscina in jezik je ziva stvar, se razvija, bogati. Ce se drzimo kot pijanec plota samo kar gospoda v LJ zapise v sskj potem ubogi mi.. ( zakaj potem ne govorimo kot so govorili v casih Trubarja..?!?)
džeko
# 24.11.2017 ob 13:31
Ni res, jaz grem kupiti privat in to ne glede na ceno...v trgovini ga pa ne kupim več. Kdor ne verjame se naj malo pozanima kje se kaj kupi in naj poskusi.
Tudi z vinom je tako....
elektrupunk
# 24.11.2017 ob 10:28
@Olorin ..ja so se :) ..ko prebereš samo naslov in že veš kam se je razvila debata...kot pri kulinariki ..k je kšna nobl gostilna...60% jih trdi da so premajhne porcije in čisto predrago, 20 % Kaji Sajovic očita sanjsko službo in zahtevajo povračilo rtv prispevka, ostali pa mogoče celo kj pametnega napišejo :)
Olorin
# 24.11.2017 ob 07:09
A ste se spet pri oljkolivah zataknili?
gesan
# 24.11.2017 ob 06:54
majster11
# 24.11.2017 ob 06:45
Jablana - jablanov sok ....
........................................
.........
Najbrž!
:)

Ampak, da jim je to tolko poembno pa mi tudi ni jasno!
A ni logika v tem, da se razumemo za kaj gre, ostalo je pa manj pomembno?

Zdaj pa smo tam, da je najbolj pomembno vse drugo samo tisto ne kar bi najbolj pomembno moralo bit...
to, da se razumemo!
prsam
# 23.11.2017 ob 20:38
Mnenje Sekcije za terminološke slovarje:
Agronomska stroka (npr. Inštitut za oljkarstvo, Biotehniška fakulteta) dosledno uporablja termina oljka (tudi za plod) in oljčno olje, medtem ko podatki iz korpusa Gigafida kažejo, da v splošnem jeziku prevladuje raba oliva in olivno olje. Vse štiri izraze navajata tudi SSKJ in Slovenski pravopis, pri čemer tako oliva kot oljka lahko označujeta drevo ali njegov sadež.
Strokovnjaki s področja agronomije so se poenotili v rabi terminov oljka (tudi za plod) in oljčno olje na podlagi informacij, da se je v slovenski Istri za plod oljke tradicionalno uporabljal izraz oljka in za olje iz tega plodu olje od oljke oziroma domače olje. Za plod se je tako tudi v terminologiji uveljavil izraz oljka in za olje besedna zveza, v kateri je prva sestavina tvorjena iz izraza oljka, torej oljčno olje. V korpusu, ki je podlaga za nastajajoči slovar agronomije, se zveza olivno olje sploh ne pojavi, dosledno je rabljen termin oljčno olje. Razlog za takšno odločitev stroke je bil v dejstvu, da sta izraza oljka in oljčno olje izvirno slovenska, medtem ko gre pri izrazih oliva in olivno olje za prevzeta izraza iz romanskega prostora, ki sta se predvsem v splošni rabi prav tako precej razširila. Ta primer je zanimiv, ker v terminologiji ni ravno pogosto, da bi bila raba v lokalnem okolju strokovnjakom podlaga za terminološki dogovor.
Predlagamo torej, da se v strokovnih besedilih uporabljata termina oljka (za drevo in plod) in oljčno olje, medtem ko so v splošnem jeziku še naprej sprejemljivi vsi izrazi.
evaevi
# 26.11.2017 ob 09:40
Sicer pa sanjam o 2000m2 zemljišča na Goriškem, po 3-5 drevesa vsega možnega, kar tam uspeva, si nameravam posaditi in ustvariti raj, nekoč sem imela nono v enem takem goriškem raju...
RJSlo
# 24.11.2017 ob 23:06
No ja. Ko se sami Primorci ne morejo dogovoriti ali je prav eno ali drugo. ajajajajaj

Drevo je oljka, sadež je oljka? In tako nastane problem tudi v trgovinah. V eni prodajajo oljčno olje, v drugi pa vložene olive, s Primorske.
prizemljen
# 24.11.2017 ob 22:28
keka77

Oboje je dovoljeno. Komentar je bil na horovo trditev, da je izraz oljčno olje zgolj narečen. Očitno tudi vi veste, da to ne drži.
Slavisti so kar vprašali, saj zato se je izraz pojavil. Ok. vi olivno olje, mi pač "oljkavo" (w'lkavo), ajvard je omenil, kako se je to nekoč zapisovalo kot oljkino. V okolici Trsta pa boste naleteli tudi na obliko w'lje od w'lke
ajvard
# 24.11.2017 ob 21:11
na zadnje, ko sem listal tržaške in goriške slovenske časopise iz obdobja pred prvo vojno, sem zasledil več oglasov, v katerih so ponujali oljkino olje.

samo v toliko, da "popestrim" debato olivno/oljčno olje.....
Highland
# 24.11.2017 ob 17:47
Prsam, predlagam da se poisce potem tudi slovenski izraz za vino. Beseda VINO je tudi romanskega izvora.. ane?!? Pa se kaj bi se naslo, marsikaj...
gesan
# 24.11.2017 ob 06:51
in tako ni pomembno to kar je najbrž najbolj pomembno...
To pa je, da si ogromno (tudi delovnega) folka sploh ne more privoščit "oljčnega ali olivnega" olja, ker živijo bolj ali manj na beraški palici kamor so jih prignali pomembneži, ki so še vedno pomembneži na najvišjih položajih v državi...

Tudi tistega poceni ne, ki mu jaz pravim, da je itak 80% poneverba!
evaevi
# 26.11.2017 ob 09:39
Ni slabšega za rastline in za zemljio kot so velike površine monokultur, katerihkoli.
Ori
# 25.11.2017 ob 05:17
Sorodna tema: Zaradi novega načina obdavčitve domačega žganja, se lastniki odločajo za masovno odstranitev starih dreves domačih hrušk. Ali so to birokrati naredili namenoma ali nenamenoma v svoji nesposobnosti in ignoranci?
LamentosSkilled
# 24.11.2017 ob 20:40
joj joj joj. To pa lahko pijem samo ce kaksen bogatun vrze napol prazno steklenico v smetnjak. joj joj joj
keka77
# 24.11.2017 ob 20:04
Prizemljen, moja zlahta tudi prideluje OLIVNO olje. Odkar pomnim (obiram “oljke” vec kot 35 let..) tako oni kot pri nas v druzini smo vedno rekli olivno, tako da prav nic “kar lepo oljcno”... Vsak naj pravi kot mu pase, saj je vsem jasno kaj je Oljcno, Olivno, Wljkavo itd.. Ne posuljujte ljudiz nekim knjiznim ki je ena sama revscina. Knjizno bi moralo biti marsikaj, sploh kar je v zivi rabi ne pa da se zapcijo v eno samo ubogo besedo ali izraz.. Naj o oljkah in olivah kako bodo uporabljali besedo odlocajo pridelovalci ne pa “slavisti” iz “LJ” kateri oljk in olivnega olja pred dobrimi 20 leti se poznali niso oz uporabljali v kuhi..
Bivši uporabnik
# 24.11.2017 ob 14:03
Primorci so vedno rekli olivno olje......
dokler ga žabarji niso prekrstili v oljčno!


Če sodim po tem, kako govori naša zdaj 92-letna teta iz vasi v Vipavski dolini, to pač ne drži.
ABADON
# 24.11.2017 ob 12:11
Črčil je rekel, da je argument proti demokraciji, pet minuten pogovor s povprecnim volilcem. Jazmpa dodam: almpa bezen pregled komentarjev na mmcju...
HOR
# 23.11.2017 ob 20:34
Oliva ali oljka sta drevo ali plod.
Olje pa je le olivno. Oljčno pa kvečjemu narečno.
prizemljen
# 24.11.2017 ob 19:38
HOR

Kar lepo knjižno. Oljka je drevo. Plod je oljka ali oliva. Olje je oljčno ali olivno. Glede na tiste, ki ga že od nekdaj pridelujejo, kar lepo oljčno. V narečju pa je uolkavo.
Homer.
# 24.11.2017 ob 12:19
Primorci so vedno rekli olivno olje......
dokler ga žabarji niso prekrstili v oljčno!

Glede prodaje pa bi rekel, da je najbrž za večino domače olje predrago in zato posega po uvoženem cenejšem, ki ga kupi v vsakem "marketu"
Kazalo