Po oceni Zbornice komunalnega gospodarstva bo do konca decembra na dvoriščih in zbirnih centrih komunalnih podjetij in embalažnih družb več kot pet tisoč ton neprevzete embalaže. Foto: BoBo
Po oceni Zbornice komunalnega gospodarstva bo do konca decembra na dvoriščih in zbirnih centrih komunalnih podjetij in embalažnih družb več kot pet tisoč ton neprevzete embalaže. Foto: BoBo
V Interserohu, na katerega letijo skupinski očitki, pravijo, da obveznosti izpolnjujejo in celo presegajo. Foto: BoBo
Ponovno kaos pri odpadni embalaži

Kot so sporočili iz zbornice, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenija, je družba za ravnanje z odpadno embalažo Interseroh decembra sporočila, da ne bo več prevzemala odpadne embalaže. To pomeni dodatne stroške in težave za komunalna podjetja in preostale embalažne družbe.

"Skupno mnenje vseh nas je, da se takšne situacije ne smejo več ponavljati. Nedopustno je, da si ena družba zmanjšuje stroške in izboljšuje svoje poslovanje na račun drugih družb, ki svoje dolžnosti izpolnjujejo, na račun komunalnih podjetij, ki porabljajo dodatna sredstva za skladiščenje in nadaljnjo predelavo embalaže, ter na račun državljanov in državljank, ki zaradi tega plačujejo višje položnice," je dejal Janko Kramžar, predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva.

Neprevzemanje mešane embalaže družbe Interseroh povzroča številne težave tudi družbam za ravnanje z odpadno embalažo, ki svoje deleže izpolnjujejo, nekatere celo presegajo, opozarjajo v ZKG-ju.

Katja Slokan, direktorica družbe Unirec, upa, "da se zakonodaja v tem delu še zaostri in da tiste, ki ne izpolnjujejo svojih obveznosti, kaznuje ter na koncu odvzame tudi okoljevarstveno dovoljenje".

ZKG: Interseroh že dobil plačilo za prevzem
V Zbornici komunalnega gospodarstva poudarjajo, da je načelo oddaje odpadne embalaže določeno z uredbo o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Ta določa, da mora izvajalec javne službe embalažo oddati brezplačno in s tem ne sme imeti dodatnega stroška.

Interseroh je za vsak kilogram odpadne embalaže že prejel plačano embalažnino, odpadno embalažo pa mora prevzeti skladno s svojim tržnim deležem, ki ga vsako leto objavi pristojno ministrstvo. Za leto 2014 je ta delež 32,25 odstotka.

"Zakonodaja je napisana jasno in embalažo je mogoče pobrati brez večjih težav. A ker Interseroh ni pobral svojega deleža, komunalna podjetja pritiskajo na ostale družbe za ravnanje z odpadno embalažo. Zato smo tudi sami pobrali večji delež, kot nam je bil predpisan," je dejal Marsel Zadravec, direktor družbe Recikel, družbe za ravnanje z odpadno embalažo.

Prostorska stiska
Komunalna podjetja se s problematiko srečujejo že četrto leto zapored, sporočajo iz ZKG-ja, kjer dodajajo, da bo do konca decembra po njihovih neuradnih podatkih na dvoriščih in v zbirnih centrih omenjenih podjetij in družb več kot pet tisoč ton neprevzete embalaže.

Interseroh: Obveznosti izpolnjujemo
V Interserohu na očitke odgovarjajo, da obveznosti izpolnjujejo in celo presegajo. "Od leta 2009 do vključno 2013 je družba Interseroh prevzela dvajset tisoč ton odpadne embalaže več, kot bi jo morala glede na formalne deleže. 20.000 je 2,5 milijona evrov sredstev," je za ponedeljkov Dnevnik dejala direktorica Interseroha Mateja Mikec.

Ponovno kaos pri odpadni embalaži