Večjega razlivanja Krke ni pričakovati, vendar tudi ta možnost ni povsem izključena. Odvisno od količine in tipa padavin čez noč. Foto: Arso
Večjega razlivanja Krke ni pričakovati, vendar tudi ta možnost ni povsem izključena. Odvisno od količine in tipa padavin čez noč. Foto: Arso
Sneg
Ponekod po Sloveniji se bodo zbudili v zasneženo jutro. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Obilne padavine povzročajo težave

Ponoči bo oblačno s padavinami. Meja sneženja se bo v notranjosti Slovenije večinoma spustila do nižin. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. V sredo dopoldne bodo padavine postopno ponehale, veter se bo polegel. Sredi dneva in popoldne bo v vzhodnih krajih deloma jasno, drugod bo še oblačno, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje (Arso).

Predvsem v zahodni Sloveniji bodo občasno spet padavine. Na Gorenjskem bo snežilo, drugod po nižinah večinoma deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 0, na Primorskem okoli 6, najvišje dnevne na Gorenjskem malo nad 0, drugod od 3 do 7, ob morju 9 stopinj Celzija.

Burja na Primorskem
Zvečer in ponoči bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem presegli hitrost 100 km na uro. Do jutri zjutraj bo ponekod na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem zapadlo okoli četrt metra snega. V visokogorju se bo povečala nevarnost snežnih plazov.
Krka poplavlja
Reka Krka, ki se je v svojem spodnjem toku v ponedeljek razlila v obsegu vsakoletnih pogostih poplav, je ponekod močno prestopila bregove. Poveljnik šentjernejske civilne zaščite Jožko Jakše je povedal, da še ni presegla kritične točke. Ob zdajšnjem naraščanju pa predvidevajo, da bi lahko do 22. ure drevi poplavila cesto Mršeča vas-Šentjernej.

Po podatkih samodejne hidrološke postaje v Podbočju reka še narašča, medtem ko je njena gladina v zgornjem toku danes popoldne začela padati. Po napovedi Arsa bo Krka danes in v sredo še postopoma naraščala in lahko poplavi tudi v širšem obsegu.

V Kostanjevici na Krki, ki jo ogrožajo skoraj vsakoletne večje poplave, so sicer konec preteklega leta stekla prva dela za vzpostavitev protipoplavne varnosti. Na kostanjeviški občini nameravajo za ureditev tamkajšnje poplavne varnosti letos nameniti približno 400.000 evrov, pri čemer računajo tudi na evropsko denarno pomoč.
Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območjih vsakoletnih poplav. Obseg poplavljenih površin se bo danes in v sredo predvidoma ohranjal.

V četrtek se bo zjasnilo
V četrtek se bo od zahoda postopno jasnilo, le na vzhodu bo še več oblačnosti. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. V petek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne bo predvsem v zahodni in severni Sloveniji mogoča kakšna ploha.

Obilne padavine povzročajo težave