Veter lahko lomi veje, podira drevesa in odkriva strehe. Foto: BoBo
Veter lahko lomi veje, podira drevesa in odkriva strehe. Foto: BoBo

Zaradi močnega vetra velja oranžni alarm za Primorsko, in sicer od danes od 21. ure do ponedeljka do 6. ure, dopoldne pa bo burja oslabela, so zapisali na spletni strani agencije za okolje (Arso).

Veter lahko lomi veje, podira posamezna drevesa in odkriva strehe. Mogoče so prekinitve v oskrbi z električno energijo, veter pa lahko ovira cestni in tudi pomorski promet. Gibanje na prostem bo zato zelo oteženo in nevarno, morje pa bo zmerno vzvalovano do vzvalovano.

Na agenciji ljudem ob tem svetujejo, naj se pri gibanju na prostem izogibajo nevarnim mestom in se vzdržijo vožnje, če to ni nujno potrebno. Plovila naj bodo privezana na varnih privezih, ljudje pa naj ostanejo na kopnem.

Ponoči se bodo padavine od juga okrepile in razširile na večji del države. Meja sneženja bo na okoli 1100 metrih nadmorske višine. Najnižje jutranje temperature bodo od dve do sedem, na Primorskem okoli deset stopinj Celzija. V ponedeljek dopoldne bo še vedno oblačno in deževno, popoldne pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Pojavljale se bodo krajevne plohe, lahko tudi zagrmi.