Za naslednje dni je napovedano oblačno in deževno vreme. Foto: BoBo
Za naslednje dni je napovedano oblačno in deževno vreme. Foto: BoBo
Težave z visoko podtalnico v Podravju
Na Koroškem se je sprožilo več zemeljskih plazov
Pod vodo precejšen del Ljubljanskega barja
Pšenica in ogrščica v Prekmurju sta pod vodo
Muhasto vreme ponagajalo


Današnji dan je pod vplivom ciklonskega območja, zato se po Sloveniji pojavljajo padavine, po nižinah deloma dež, deloma sneg. Več padavin bo predvidoma padlo v vzhodni Sloveniji, kjer bo lahko občasno vsaj rahlo deževalo ali snežilo še večji del noči, je dejal meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič.


V prihodnjem tednu bo več sonca kot dežja

Padavine bodo v sredo zjutraj v glavnem povsod ponehale, nato pa bo po pričakovanjih meteorologov nova vremenska motnja Slovenijo zajela v petek, ko količina padavin predvidoma ne bo skrb vzbujajoče velika. Kot zdaj kaže, bo deževen samo petek, potem pa morda od sobote naprej sledi nekaj zaporednih suhih dni. Kot pravi Gregorčič, bo v nedeljo, ponedeljek in torek po vsej verjetnosti celo posijalo sonce.

Ponoči bo oblačno, padavine bodo slabele in se počasi umikale proti vzhodu. Burja na primorskem bo slabela.

Sreda bo pretežno oblačna, predvsem v vzhodni Sloveniji bo še rahlo deževalo ali rahlo snežilo. Količina padavin pa bo majhna. Burja bo popoldne povsod ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, najvišje dnevne od 4 do 9, na Primorskem okoli 13 stopinj Celzija.

V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho vreme. V noči na petek bo od zahoda spet pričelo deževati. V petek bo oblačno, občasno bo deževalo

Reke upadajo
Trenutno reke po vsej državi upadajo, glede na pričakovano šibke današnje padavine večjih porastov rek ne pričakujejo, je dejala dežurna hidrologinja na Arsu Maja Jeromel. Predvsem na vzhodu Slovenije reke lahko nekoliko narastejo, a ne bo prišlo do razlivanj.

Ni rastja, podtalnica zastaja in narašča
Je pa težava s podtalnico predvsem na severovzhodu države, saj je ta tam še zmeraj visoka in tudi v prihodnjih dneh bo podobno, pravi hidrologinja. Trenutno namreč ni rastja, ki bi pobiralo vodo, tako da lahko že manjše količine padavin povzročijo hitre poraste rek in podtalnice.

Poplavljata Ljubljanica in Krka
Trenutno na območjih vsakoletnih poplav poplavljata Ljubljanica in Krka, prav tako so poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega Krasa, poplavljeno je Ljubljansko barje, zaradi visoke podtalne vode, ki nima kam odtekati, pa so poplavljena nekatera območja Pomurja in Podravja.

Arso je zato izdal opozorilo, da so na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov še vedno prisotna poplavljanja podzemnih voda.

Prekuhavanje vode v Pomurju
Zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) Murska Sobota prebivalcem, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz lastnih vodnih virov oz. vodnjakov ali so vezani na male vodovode, ki nimajo upravljavca, svetuje preventivno prekuhavanje vode, ki je namenjena pitju in pripravi hrane, saj je lahko mikrobiološko neustrezna. Rizičnim skupinam, dojenčkom, nosečnicam in doječim materam pa svetujejo uporabo embalirane vode.

Na ZZV Murska Sobota navajajo, da obvestilo načeloma velja do umiritve vremenskih razmer in normalizacije vodostaja podtalnice. Za vse ostale prebivalce pa velja, da naj upoštevajo navodila upravljavcev vodovodov.

Navodila o prekuhavanju vode, ki so objavljena na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja RS, navajajo priporočilo, naj voda vre tri minute, saj to zagotavlja široko varnost uživanja. Če je voda motna, jo je potrebno pred prekuhavanjem zbistriti z usedanjem in nato filtriranjem skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter, denimo filter za kavo.

Po prekuhavanju je potrebno preprečiti možnost naknadnega onesnaženja vode. Vodo je potrebno hraniti v hladilniku, v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko uporabniki za pitje uporabljajo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

V Pomurju in Podravju je sicer zaradi visoke podtalnice ob hkratnih padavinah voda predvsem v nedeljo in ponedeljek zalila kleti v več sto objektih.

Eden hladnejših dni
Po napovedih meteorologov bo torek najbolj hladen v primerjavi s prihodnjimi dnevi tega tedna. Danes bodo temperature skoraj po celotni Sloveniji, razen na Obali, ostale pod petimi stopinjami Celzija, v naslednjih dneh pa bo postopno nekoliko topleje, večinoma čez dan med 5 in 10 stopinj, kar je še vedno prehladno za ta letni čas. Kot je še dejal Gregorčič, lahko bolj občutno otoplitev, kot kaže, pričakujemo v dneh po 10. aprilu.

Težave z visoko podtalnico v Podravju
Na Koroškem se je sprožilo več zemeljskih plazov
Pod vodo precejšen del Ljubljanskega barja
Pšenica in ogrščica v Prekmurju sta pod vodo
Muhasto vreme ponagajalo