Poplave, ki so leta 2007 zajele Železnike so poleg materialne škode terjale tudi smrtne žrtve. Foto:
Poplave, ki so leta 2007 zajele Železnike so poleg materialne škode terjale tudi smrtne žrtve. Foto:

Obstaja nevarnost porasta hudournikov in večjih vodotokov, izključeni niso niti zemeljski plazovi, je dejal meteorolog Brane Gregorčič in dodal, da bodo zato v petek na Agenciji RS za okolje verjetno izdali najvišjo, rdečo stopnjo opozorila.

Najmočneje bo deževalo ponoči
Največja intenziteta padavin bo v noči s petka na soboto in nato ponovno v noči s sobote na nedeljo. V tem času pričakujejo močan porast in poplavljanje vodotokov, zlasti v Posočju, v Vipavski dolini, v Bohinju, na širšem obalnem območju in na Notranjskem. Lahko se pojavijo hudourniški izbruhi in zemeljski plazovi. Tudi drugod po državi bodo vodotoki močneje narasli.

Vam vreme na vašem koncu povzroča nevšečnosti? Pomagajte nam pri poročanju in fotografije naložite na Moj splet. Hvala.

Najhuje bo torej v zahodni polovici Slovenije, najbolj na udaru pa bo Posočje oziroma gorati predeli severozahodne Slovenije, kjer bo v tem času predvidoma padlo od 250 do 350 litrov dežja na kvadratni meter. Veliko dežja bo padlo tudi drugod - v zahodni, severni, južni in osrednji Sloveniji od 80 do 150 litrov na kvadratni meter, krajevno predvsem ponekod v zahodnem in severnem delu države tudi več, v vzhodnem delu države pa od 40 do 70 litrov na kvadratni meter.