Narava
slice
Število severnih jelenov na Arktiki se je v 20 letih prepolovilo
Segrevanje povzroča vrsto težav, 12. december 2018 ob 07:26 V zadnjih dveh desetletjih se je število severnih jelenov na arktičnem območju več kot prepolovilo. Razloga sta višanje temperature in sprememba vegetacije.
38
Islandija: Simbioza ledenika in ognjenika proizvede 41 ton metana dnevno
21
26. november 2018 ob 15:29 Na islandskem ledeniku Solheimajökull , ki se dviga ob poledenelem ognjeniku Katla, se poleti proizvede kar 41 ton metana na dan, za kar so odgovorni mikrobi, ki uspevajo ob toploti ognjenika.
Koncentracije toplogrednih plinov lani rekordno visoke
87
22. november 2018 ob 12:44 Koncentracija toplogrednih plinov v ozračju, ki so eden glavnih dejavnikov podnebnih sprememb, je dosegla novo rekordno raven.
Zaradi človeštva je od leta 1970 izginilo 60 odstotkov divjih živali
69
30. oktober 2018 ob 10:18 Ljudje smo od leta 1970 do danes izbrisali z obličja Zemlje 60 odstotkov vseh sesalcev, ptic, rib in plazilcev, opozarja najnovejša raziskava, ki svari, da je uničenje živali ustvarilo razmere, ki ...
Ogljični odtis zavržene hrane večji od odtisa večine držav
18
16. oktober 2018 ob 19:36 Ekologi brez meja mesec dni po akciji Očistimo Slovenijo nadaljujejo z načrtom "čisto za vedno".
Prostovoljci so po Sloveniji posadili 10.000 mladih dreves V akciji pogozdovanja v vetrolomu poškodovanih gozdov po Sloveniji je 400 prostovoljcev zasadilo 10.000 sadik gozdnega drevja. Največ dreves so posadili na Kočevskem, in sicer več kot 3.100.
13
"Pomladimo gozdove – v soboto bodo posadili 10.000 sadik dreves Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) skupaj s partnerji v soboto pripravlja akcijo Pomladimo gozdove, v okviru katere bodo posadili okoli 10.000 sadik različnih dreves.
11
Težko pričakovano podnebno poročilo: zvišanje povprečne temperature omejiti na 1,5 stopinje Celzija Če želimo zvišanje povprečne temperature na Zemlji omejiti na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo, se mora ne le svetovno gospodarstvo, ampak tudi družba v celoti preoblikovati hitro ...
178
Letala bodo ob meji s Hrvaško odvrgla na tisoče vab s cepivom proti steklini Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je začela jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do 15. novembra.
19
Brezobzirni gobarji vrste izbrišejo iz narave, smetijo, lomijo Nekateri gobarji se ne ozirajo na pravila vedenja v gozdu, ne spoštujejo omejitev gibanja na območjih sanitarne sečnje ali v gozdu puščajo smeti, zaradi česar množično gobarjenje moti tudi lastnike ...
70
Slovenija predseduje mednarodni komisiji za kitolov Slovenija je na 67. zasedanju mednarodne komisije za kitolov (IWC), ki je konec tedna potekalo v Braziliji, od Japonske prevzela dvoletno predsedovanje IWC-ju.
31
Številne ptice so nezakonito pobite ali ulovljene Društvo za opazovanje ptic (DOPPS) opozarja, da je tudi v Sloveniji veliko nezakonitega lova ptic.
38
Foto/video: Na Triglavskem ledeniku in okolici pobrali 380 kilogramov smeti "Poglej, kaj smo našli: to je del letala, ki je pod Triglavom strmoglavilo leta 1989," je z enega konca zavpil eden od udeležencev čistilne akcije na Triglavskih podih, medtem ko sta dva druga nesla ...
42
Nadležne rebrače bi lahko postale hrana za gojene ribe Raziskovalci Morske biološke postaje Piran preučujejo, kako bi meduze in druge podobne organizme lahko uporabili za hrano, gnojilo ali kozmetiko, Tjaša Kogovšek upa, da bi namnožene rebrače lahko ...
13
Kormoran: Nizozemska jih "izvaža", na Bavarskem streljajo - 10.000 letno Slovenija trenutno odstreli 139 kormoranov letno, kar je po navedbah ribičev premalo, saj povzročajo ogromno škodo populaciji rib in ribiškemu turizmu.
59

Kazalo