Narava
slice
Rezultati meritev: Tojnica onesnažena z najmanj osmimi pesticidi
Agencija za okolje objavila rezultate meritev, 23. maj 2017 ob 21:29 Dober teden dni po požaru v Kemisu je agencija za okolje objavila rezultate analiz vzorcev: bližnji potok Tojnica je izjemno onesnažen s pesticidi.
69
 • Na UKC-ju Ljubljana kritični do pomanjkanja informacij, katerim snovem so bili gasilci izpostavljeni.
 • "Imeti bi morali ničelno toleranco do nesreč, povezanih z zdravjem ljudi"
  27
  23. maj 2017 ob 14:26 "Za primere nesreč bi morali imeti natančne protokole ravnanja. Mislim, da je vse to v Kemisu spodletelo," je opozoril direktor Zavoda za varstvo narave Darij Krajčič in dodal, da bi bila to lahko ...
  Tik pod vrhom Everesta se je zrušila znamenita Hillaryjeva stopnja
  28
  22. maj 2017 ob 10:51 Alpinisti poročajo, da se je tik pod vrhom Mount Everesta zrušila znamenita Hillaryjeva stopnja, 12-metrska visoka navpična stena, ki je veljala za zadnjo večjo prepreko pred osvojitvijo vrha.
  Oražem: Lovska religija rogov želi kapitalne jelene, mi pa naj čakamo, da se gozdovi zlomijo
  53
  20. april 2017 ob 15:55 Jelenjad se tako hitro širi, da začenja ogrožati gozd, toda lovci nočejo povečati odstrela, ker hočejo velike črede in med njimi kapitalne, trofejne jelene, je prepričan direktor Zavoda za gozdove ...
  Ker ne more spregovoriti žival, naj se zanjo postavi človek v čevljih varuha narave
  29
  5. april 2017 ob 16:29 "Riba ne more iti na sodišče," je slikovito pojasnjeval nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik, da "narava nima svojega glasu", pa se strinjajo tudi slovenske zveze, ki bi zato ...
  Povečan odstrel jelenov vodi v zlom populacije ali v rešitev gozda in polj? Država za letos predvideva povečan odstrel jelenjadi. Kmetje in zavod za gozdove se s tem strinjajo, lovci pa so prepričani, da bi s tem populacijo zlomili.
  66
  Koliko časa bomo še jedli plave ribe iz Jadrana? Če ne bo odločnega ukrepanja, bo stalež plavih rib, kot so priljubljene sardele in sardoni, zaradi prelova kritičen že med letoma 2022 in 2024, kažejo podatki Evropske komisije. Zaradi perečega ...
  54
  Desetine požarov na prostem kljub prepovedi požiganja v naravi Daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju v večjem delu države. Samo v soboto so gasilci našteli 26 travniških požarov.
  14
  Vandalizem zaradi napovedanega odstrela volkov in medvedov Zaposleni na sežanski enoti Zavoda za gozdove so zjutraj ob prihodu na delo presenečeni obstali - pročelje je bilo popisano, po vratih in stopnicah pa je bila polita rdeča barva.
  72
  Se da z vodnimi črpalkami rešiti arktični led? Znanstveniki z Univerze v Arizoni v ZDA so predlagali novo rešitev za arktični led, ki ga je zaradi podnebnih sprememb vse manj.
  53
  "Če smo v trenutku, ko se snežna plošča pretrga, na njej, to pomeni skoraj gotovo smrt" Agencija za okolje je izdala zmerno opozorilo pred snežnimi plazovi nad 1500 metri nadmorske višine. Posebej nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom.
  3
  Na Novi Zelandiji je na obalo nasedlo še dodatnih 240 kitov Potem ko je na polotoku Farewell Spit na Novi Zelandiji nasedlo več kot 400 kitov, izmed katerih jih je večina že poginila, je na obalo nasedlo še 240 kitov. Razlogi niso jasni.
  34
  Pri odvozu živalskih trupel ne bo več odtekalo s tovornjakov Po desetletju dotrajanih vozil, ki so komaj še služila svojemu namenu, je vozni park Nacionalnega veterinarskega inštituta dočakal nova vozila, s katerimi bodo lahko varneje in učinkoviteje ...
  43
  Kenijski predsednik sušo razglasil za nacionalno katastrofo Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je sušo, ki je prizadela pol države, razglasil za nacionalno katastrofo.
  16
  Požrešni kormorani pomorili vse majhne ribe, zdaj plenijo že večje Slovenija se spoprijema z vseevropskim problemom prenamnožitve kormoranov, ki plenijo tudi domorodne ribe po slovenskih rekah, zato ribiči pozivajo državo, naj se odloči, ali bo varovala avtohtone ...
  30

  Kazalo