Narava
slice
"Ekstremni pojavi se v zadnjih desetih, petnajstih letih gostijo"
Vodne zaloge pri nas se zmanjšujejo, 21. oktober 2017 ob 18:10 Slovenija ima zaradi svoje geografske lege veliko padavin. Posledično imamo tudi dovolj podzemnih voda, ki so glavni vir oskrbe prebivalstva s pitno vodo.
7
129 milijonov hektarjev manj gozdov v 25 letih
24
7. oktober 2017 ob 12:08 Površina gozdov na svetu se je v zadnjih 200 letih zmanjševala, izrazito so se krčili predvsem tropski in subtropski gozdovi, sporoča državni statistični urad pred tednom gozdov.
Raziskava: Populacija medvedov se je v osmih letih povečala za tretjino
49
4. oktober 2017 ob 18:37 Na Biotehniški fakulteti so ocenili, da je v Sloveniji konec leta 2015 živelo približno 564 medvedov. Populacija pa se je od leta 2007 povečala približno za tretjino.
Kdo po jamah nastavlja pasti redkim hroščem? Kaže, da tujci.
23
4. oktober 2017 ob 07:03 Po slovenskih podzemnih jamah se že nekaj let smukajo tujci, ki nastavljajo vabe, v katere se nato ujame jamski živelj. Merijo zgolj na (redke) hrošče, ki jih nato prodajajo na črnem trgu.
V Loški dolini se medvedi sprehajajo po dvorišču, pod Krvavcem so enega odstrelili
63
25. september 2017 ob 20:04 V letu dni se bo pri nas ustrelilo 108 medvedov in 10 volkov. Odločba o odstrelu ministrstva za okolje in prostor vsako leto povzroči buren odziv javnosti.
V prihodnjem letu bi odstrelili 88 medvedov in 10 volkov Osnutek odloka o odvzemu rjavega medveda in volka do 30. septembra 2018 predvideva odvzem 108 medvedov in 10 volkov.
9
S peticijo ministrico pozvali, naj ne dovoli uničenja reke Mure Naravovarstveniki iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske so mednarodno peticijo za ohranitev reke Mure v Sloveniji naslovili na ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen.
25
Deset milijard dreves za izničenje ameriškega ogljičnega onesnaženja Trije pobudniki in množica donatorjev z vsega sveta želijo s projektom zasajanja Trumpovega gozda do leta 2025 izničiti negativne posledice okoljske politike ameriškega predsednika.
119
Medvedka z mladičema na Šmarni gori, o odstrelu še ne razmišljajo Ob vznožju Šmarne gore so te dni opazili medvedko in zelo verjetno sta z njo tudi mladička. Na zavodu za gozdove za zdaj spremljajo njihovo gibanje in še ne razmišljajo o odstrelu.
88
V francoskih Pirenejih 40 slovenskih medvedov povzroča težave Okoli 40 medvedov v francoskih Pirenejih, kamor so jih pred 20 leti priselili iz Slovenije, napada tamkajšnjo živino, zaradi česar so kmetje letos izdali že več kot 300 prošenj za odškodnino.
49
Poziv k razglasitvi napada podlubnikov za naravno katastrofo Občina Bohinj poziva vlado, naj napad podlubnikov razglasi za naravno katastrofo in naj se učinkoviteje odzove z akcijskim načrtom reševanja nastale problematike.
11
Po ajdi čebelarji zdaj spodbujajo tudi setev sončnic Projekt Čebelarske zveze Slovenije Kar sejemo, to žanjemo je bil zadnja leta namenjen spodbujanju setve medovite ajde, zdaj pa dobro prakso nadgrajujejo s spodbujanjem setve sončnic.
14
Uničevalski pohod podlubnikov v smrekovih gozdovih se nadaljuje Lubadar v letošnjem letu nadaljuje uničevalni pohod v smrekovih gozdovih. Letos se je rekordno razširil na območju Bleda in zaradi njega se spreminja podoba nad Bohinjskim jezerom.
22
Podlubniki napadajo smreke tudi v gorah Na območnih enotah zavoda za gozdove Kranj, Postojna in Tolmin letos zaznavajo nekoliko manj napada podlubnikov, ga pa ponekod opažajo na novo, zato se bojijo posledic vročine.
17
Podlubniki se spet množijo in ogrožajo gozdove Gozdarji in lastniki gozdov v Šaleški, Mislinjski in Dravski dolini v zadnjem obdobju opažajo naraščanje števila napadov podlubnikov.
10

Kazalo