Visoki valovi v francoski pokrajini Bertanija. Foto: EPA
Visoki valovi v francoski pokrajini Bertanija. Foto: EPA
Galicija
V Galiciji na severozahodu Španije se je iztiril vlak. Foto: EPA

V narasli reki na severozahodu Francije so našli mrtvega moškega, medtem ko je na severu Walesa reka odnesla žensko. Dva človeka sta umrla v prometnih nesrečah, ki jih je povzročilo slabo vreme.

V kraju Calvados na severozahodu Francije se je zid zrušil na 12-letnega dečka, ki je umrl zaradi poškodb. Malo upanja ostaja za ruskega mornarja, ki je padel z ladje v morje okoli 200 kilometrov od Bresta, ko je veter pihal s hitrostjo 120 kilometrov na uro, valovi pa so bili visoki sedem metrov.

Na severu in severozahodu Francije je brez elektrike ostalo okoli 240.000 gospodinjstev, v Bretanji in Normandiji sta bila močno ovirana letalski in železniški promet. Več poletov je bilo odpovedanih v Lillu na meji z Belgijo. Francoska meteorološka služba je zaradi močnega vetra in valov za 23 departmajev razglasila oranžni alarm, kar je druga najvišja stopnja.

Tudi v Veliki Britaniji so izdali opozorilo druge stopnje za del južne polovice Anglije in Walesa. Na londonskih letališčih Heathrow in Gatwick so odpovedali več deset poletov, večinoma na evropskih linijah. Na letališču v Southamptonu so odpovedali vse polete. Moten je tudi trajektni promet v Rokavskem prelivu med Francijo in Veliko Britanijo.

Brez elektrike je na otoku ostalo 150.000 gospodinjstev. Najbolj so prizadeti prebivalci v Kentu, Surreyju in Sussexu.

O odpovedanih trajektih in poškodovanih zgradbah poročajo tudi s severa Nizozemske.

Bes narave tudi v Španiji
V Španiji je neurje podiralo drevesa in v več krajih prekinilo oskrbo z elektriko. V kraju Covas v Galiciji, ki jo je slabo vreme najbolj prizadelo, je drevo v ponedeljek zvečer padlo na železniške tire, zaradi česar se je iztiril vlak, kakih deset potnikov na njem pa v nesreči ni bilo poškodovanih.

Na atlantski obali Galicije so razglasili najvišji alarm, saj pričakujejo vetrove s sunki do 140 kilometrov na uro in močno deževje. Na letališču v Bilbau v Baskiji so odpovedali več poletov.

Divjanje narave na Otoku
Divjanje narave na Otoku